przystawka - 12862 przepisów (strona:627/858)

Ciasto filo z nadzieniem serowym 361

Kiedy pierwszy raz zrobiłam taką wersję nadzienia do ciasta filo, była pogoda piękna jak dziś. Byliśmy na spacerze w Turawie i spotkaliśmy żłobkową "ciocię" Franka. Została

bistro mama
Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą 308

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z 

Marta Gotuje
Wątróbka drobiowa z ogórkiem małosolnym 156

Składniki: ok 250 g wątróbki z indyka 1 większy ogórek małosolny cebula żółta i czerwona 2 ząbki czosnku groszek konserwowy jabłko kwaśne sól, pieprz kilka kropel

Gaździnka warzy
Popcorn z sorgo 149

Kupiłam kiedyś sorgo jako ciekawostkę, zrobiłam z jego użyciem potrawę, była smaczna ale nie zachwyciła mnie na tyle żeby często wykorzystywać sorgo w swojej kuchni. Sorgo

Co na wege obiad?
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 209

Witamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć

Symfonia Smaków
Cebulaki 157

Żeby uznać, że moje wakacje były udane muszę odwiedzić Kazimierz Dolny. Jest to dla mnie miasteczko magiczne, urokliwe i pełne pyszności. Każda wizyta kończy się zakupem

paapilotkaa
Racuchy drożdżowe 378

Pyszne racuchy drożdżowe na podwieczorek są dobrym pomysłem, uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko, gdyż amatorów drożdżowych specjałów nie brakuje, w letnie, ciepłe dni mogą stanowić

kgwjanczewo
Ciasteczka z parmezanem do piwa 161

Takie ciasteczka z parmezanem to ciekawy sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości włoskiego sera. Są wytrawne i świetnie pasują do piwa – idealne na wieczór czy

Pasja Smaku
Grzyby w białym winie z dodatkiem orzechów włoskich 101

Kolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek

Tradycyjna Kuchnia
Jeżyki z macy 110

Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około

Tradycyjna Kuchnia
Rolada drobiowa z żurawiną w galarecie 164

Domowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały

Tradycyjna Kuchnia
Masło sardelowe anchois- Sardellen Butter 153

Kiedyś natknęłam się w jakiejś restauracji na połączenie masła z rybkami anchois. Spróbowałam- pyszne! Od tego czasu często przerzedzam je w domu. Poniżej przepis na masełko

Tradycyjna Kuchnia
Jaja w sosie gribiche 136

Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych

Tradycyjna Kuchnia
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 159

Finger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na

Tradycyjna Kuchnia
Cukinia smażona- krążki z serem i otrębami 135

Idealne na szybką przekąskę. Składniki: 40 dag młodej cukinii 6 dag żółtego sera 2 jajka 1/3 szklanki otrąb pszennych Sól czosnkowa Tłuszcz do smażenia Ketchup Sposób

Tradycyjna Kuchnia