Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE 241W styczniowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotować śląską sałatkę śledziową o wdzięcznej nazwie - Hekele . Więcej informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj . Przepis będziemy publikować
Codziennik Kuchenny
Hekele. Sałatka śledziowa. 264Styczeń, to czas Karnawału dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę. HEKELE lub HEKERLE , tak nazywana jest na
Codziennik Kuchenny
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 285Larb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z indyka. 275Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej
Codziennik Kuchenny
Frittata z kurkami 192Cały rok czekam na sezon grzybowy, gdy się zacznie ogarnia mnie grzybowe szaleństwo. Ostatnio rozmyślałam, czy nie upiec chleba z kurkami ;P Na szczęście rodzina
Codziennik Kuchenny
Baklava 333AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Baklava, możemy również używać spolszczonej nazwy bakława. Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zawijasy z mozzarellą 171Kolejna propozycja na szybka przekąskę. Pyszna zapewniamy. Składniki 30-40 miniaturowych kulek mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/2 czerwonej
R'n'G Kitchen
Sałatka ziemniaczana 246Marzy mi się sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec. Taka prawdziwa, zrobiona przez niemiecką gospodynię gdzieś w Bawarii. W kuchni z widokiem na góry i zielone polany
Posadzone i zjedzone
Hummus - pasta z ciecierzycy 287Hummus - pasta z ciecierzycy Składniki: 600 g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
Wino Francja Kuchnia
Dynia z grzybami na słodko-kwaśno 135Sezon na dynię w pełni. Składniki 1 kg dyni hokaido bez pestek 500 g grzybów shiitake ( mogą być ciemne pieczarki ) 2 łyżeczki ziaren kolendry 2
R'n'G Kitchen
Mini tacos z kurczakiem 205Łódeczki z tortilli to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Ze stołu znikają w zawrotnym tempie, a każdy próbujący jest zachwycony ich smakiem. Przygotowanie jest dość czasochłonne
Czekoladowa muffinka
Pyry z olejem rydzowym, cebulką, ogórkiem i papryką 180Oleje zimnotłoczone to kulinarna wizytówka Szamotuł - zwłaszcza olej rydzowy, a pyry (zwane u nas czasem ziemniakami) to symbol Wielkopolski. Oba produkty doskonale się
Jadło i czytadło
Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym 282Wydawałoby się, ze pieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy
Pyry na Gaz
Skrzydełka na ostro 173Niezawodny drób, tym razem na ostro. Składniki 8 szt skrzydełek 100 g musztardy Dijon pół szklanki japońskiego sosu teriyaki 150 g startego sera parmezan płaska
R'n'G Kitchen