przystawka - 12862 przepisów (strona:10/858)

Restaurant Week Wrocław – Degustacja w restauracji PATIO 146

ciekawy w smaku, oryginalny, nie za słodki i orzeźwiający, polecam. Restauracja PATIO ma przygotowane dwa menu w ramach festiwalu i do każdego jest podany ten sam smaczny deser. Na przystawkę podano krem z młodego szpinaku na mleczku kokosowym z szyjkami rakowymi, diablotkę z czarnuszką i kiełki czerwonej rzodkiewki. Lekka, smaczna przystawka. Przy obu menu przystawka jest taka sama. Jednym

Mała Cukierenka
Kotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką 154

Dzisiaj jako przepis na obiad polecam chrupiące kotlety  drobiowe mielone z serową niespodzianką. Pyszne, zdrowe podane z cukinią jako przystawka na zimno, ziemniakami i zieloną sałatą. Kotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 2 łyżka błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mleka 50 g żółtego sera mąka bułka tarta olej do smażenia sól SPOSÓB(...)żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Obtoczyć w mące , rozmąconym ze szczyptą soli jajkiem a następnie bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, zieloną sałatą, cukinią jako przystawka  tutaj przepis na cukinię jako przystawka na zimno  lub gotowanymi warzywami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

zielonacukinka
Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week! 118

cieszę, że mogłem wziąć udział w ambasadorskiej degustacji przed Festiwalem  Restaurant   Week .  Ale  od początku! Fermentacje, z których słynie Malarska 25. Wnętrze Restauracji Malarska 25. Przystawka Na początek festiwalowego menu i w celu rozbudzenia zmysłów szef kuchni — Paweł Cieślak proponuje lekki i esencjonalny wywar —  consomme   z kapusty, przypominający mi w smaku skondensowane gołąbki. Niesamowicie(...)ciekawe danie, bo z jednej strony otrzymujemy na talerzu znane domowe smaki, ale jednak z drugiej ich zestawienie i forma podania znacznie odbiega od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Przystawka: consomme z kapusty / pierożki z wędzonym dorszem / suszona kiszona kapusta Danie główne mięsne (Menu A) W tym daniu głównym zdecydowanie widać fantazję szefa kuchni i to, że lubi myśleć

Food Square
Zupa marchewkowa z kolendrą 153

Zupa marchewkowa jest jak znalazł do przygotowania w sezonie zimowym. Zupa marchewkowa z kolendrą Lekka, rozgrzewająca nada się w sam raz na przystawkę podaną przed bardziej sycącym daniem głównym. Nie wiem jak Wy ale ja u siebie w domu bardzo często serwuję na obiad dwa dania. Na przystawkę zazwyczaj robię zupę. Wybór jest tutaj ogromny, bo zupę przygotować możemy(...)bardzo dużej selekcji zarówno mięsa jak i warzyw. Spotkałam się też z zupami owocowymi. Te jednak nadają się bardziej na deser aniżeli na przystawkę. Zdarza się, iż gotuję obiad na więcej niż jeden dzień. Jeśli też tak robicie to wiecie sami, że zupa, która postoi sobie w lodówce przez kilka godzin smakuje najlepiej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu

mecooks
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 211

Warsztaty były tańsze na wyspie niż w stolicy, dlatego zdecydowałam się na warsztaty w Kati Culinary Cooking school and Restaurant- polecam :) Warsztaty trwały około 4-5 godzin, wspólnie przygotowywaliśmy przystawkę, a następnie każdy mógł wybrać sobie dowolne curry i danie obiadowe do przyrządzenia. Koszt to 1500 bahtów (1 baht =11 groszom). Warto wybrać się na warsztaty- nigdzie nie poznacie lepiej(...)drogą cukier palmowy to produkt, którego nie da się niczym innym zastąpić- to ciężko opisać, ale nadaje daniom takiej nietypowej słodkości, nieosiągalnej dodaniem zwykłego cukru.  E voila! :) Na przystawki przygotowywaliśmy sakiewki z mięsem z kraba oraz spring rollsy- koniecznie musicie ich spróbować ! :) Spring rollsy i sakiewki owinięte są papierem ryżowym, który był mrożony i jest w postaci bardzo cienkiego

Czerwona Porzeczka
Rolada marchewkowa 427

Rolada marchewkowa jest bardzo fajną przystawką. Zastanawiam się, dlaczego dotychczas nie podałam przepisu na tym blogu. Pewnie przez roztargnienie, bo myślałam, że jest tutaj od dawna. Przygotować ją można z nadzieniem serowym, pyszna jest też z rukolą, mozarellą i pomidorkami. Rolada marchewkowa pięknie wygląda na stole i zachwyca gości. Polecam :-) Rolada marchewkowa

dolcevitainmykitchen
Warzywne roladki z cukinii 197

Jeśli poszukujecie łatwych do przygotowania i zdrowych przystawek na sylwestrowy stół lub karnawałową imprezę to warzywne roladki z cukinii sprawdzą się świetnie! Dodatkowo prezentują się bardzo elegancko. Tylko od Was zależy czy cukinia będzie surowa czy np. grillowana. Dowolnie możecie dobrać również warzywa, chociaż polecam te „twardsze”.   TUTAJ możecie znaleźć inne przepisy na sylwestrowe i karnawałowe przystawki

Pasja Smaku
Jesienne menu w VIVIAN 135

naprawdę fajna zakąska. Szczególnie na chłodniejsze dni. Tatar myśliwego Do tatara długo dorastałem, jednak prześcigające się w jego serwowaniu wrocławskie restauracje sprawiły, że jest to jedna z moich ulubionych przystawek, którą zawsze biorę, by sprawdzić poziom restauracji. Tatar zaserwowany w VIVIAN został przygotowany z jelenia (fajnie, że dziczyzna coraz częściej wraca na salony!) w leśnej oprawie z suszonymi borowikami, kurkami(...)jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka.  Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka / czekolada / kawa. Deser

Food Square
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 145

pyszne ciasto - podobne do polskiego ciasta drożdżowego. Chciałam jeszcze zauważyć, że jak będziecie mieli okazję wybrać się do greckiej restauracji i podadzą Wam przed waszymi, zamówionymi już daniami jakąś przystawkę - nie jest ona bezpłatna :) Jest to tzw. wymuszony napiwek, zatem po skończonej konsumpcji zostanie owa przystawka doliczona Wam do rachunku jako napiwek, zatem jeżeli sobie nie życzycie zapłacić więcej - musicie(...)odmówić owej podanej przystawki... Kolejna ciekawostka: sałatka grecka w Grecji to grubo pokrojone warzywa typu pomidor, cebula, ogórek, papryka... bez sałaty :) i z dodatkiem dużych kawałków sera feta. Moussaka - tradycyjne, greckie danie. Krewetki królewskie. Moussaka na widelcu :) Sałatka grecka z wspomnianym greckim, puszystym chlebem z czosnkiem.    Nasz hotel położony był na wzgórzu Argassi, zatem z tarasu, na którym

MintTaste
Sałatka z łososiem, brokułem i jajkiem 228

się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w kuchni, zaczynając od dań obiadowych, poprzez przystawki, zupy i sałatki. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszną, zdrową i kolorową sałatkę. Sałatka z brokułem i jajkiem w połączeniu z łososiem jest bardzo zdrową kombinacją. Jest idealna dla osób odżywiających

Kuchnia Pełna Pasji
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 187

cebulą przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix (nie musimy go myć) wlewamy 600 g wody. Wsadzamy koszyczek i wsypujemy kaszę gryczaną. Naczynie zamykamy i na pokrywę dajemy przystawkę Varoma i kładziemy na nią liście kapusty. Kaszę gryczaną i liście kapusty gotujemy czas 25 min/Varoma/obr.1 . Po ok 10-15 minutach sprawdźmy czy liście kapusty są miękkie. Jeżeli tak to odstawiamy(...)przystawkę Varoma i gotujemy kaszę do końca czasu. Koszyczek z kaszą wyciągamy z naczynia Thermomix . Kaszę wsypujemy do naczynia z pieczarkami i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy wg smaku. Na zimne liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Wykonanie gołąbków w Thermomix: Do naczynia Thermomix wlewamy 800 g wody. Zawinięte gołąki układamy na przystawce Varoma i gotujemy czas

Themo przepisy
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 349

POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek -  wypróbowany przepis krok po kroku. Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę . Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam

Moja Książka Kucharska
🍹 Restauracja Blue Cactus – Warszawa 160

istnieje już ponad 20 lat, więc śmiało można powiedzieć, że jest ono kultowe. Będąc pierwszy raz w restauracji chcieliśmy spróbować „wszystkiego po trochu”. Kelner zasugerował nam na przystawkę talerz z kilkoma rodzajami przekąsek czyli Cactus Combo Plate (49 zł), który zawierał: Wings of Fire, Pierożki Filo, Chicken Taquitos, Pepper Poppers, Cactus Quesadillas, Potato Skins, wszystko podawane z sosem(...)Ranch i Salsą Fresca. Praktycznie wszystkie przystawki były bardzo smaczne, jedne mniej pikantne, inne zdecydowanie bardziej, jak na przykład ogniste skrzydełka (które szczególnie polecam osobom lubiącym podwojoną ostrość). Najbardziej jednak smakowały mi quesadillas Rozczarowana byłam zaś papryczkami nadziewanymi, które były wypełnione (jak mniemam) pastą z białego serka. Dodatkowo przed zamówieniem zaserwowano nam pyszny cytrynowy aperitif oraz karafkę wody z cytryną

Kuchnia Bazylii
Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki 179

zacisznym rogu ogródka, który zresztą jak na centrum Warszawy jest całkiem spory. Menu jest bardzo obszerne, a wiele nazw dań rzadko spotykanych, dlatego poprosiliśmy o radę przy wyborze przystawek, zup i dań głównych. Kelner okazał się bardzo miły i pomocny, to co nam doradził smakowało każdemu, więc idealnie trafił w nasze gusta Smażone rollsy Nem Z przystawek przepyszne były zarówno(...)smażone rollsy Nem z papierem ryżowym, przypominające sajgonki, jak i rollsy z warzywami. Do obu podany był pyszny, słodko- kwaśny sos, który dobrze komponował się z przystawkami. Z zup wybraliśmy Tom Kha z kurczakiem oraz pierwszą z listy Tom Yum Kung. I tutaj jak dla mnie największe odkrycie – zupa Tom Kha, w której nie przeważał ani słodki smak mleka

Taste and Cook
Wielka gastroprzygoda w Alchemist Gastropub 165

udało nam się wybrać na długo wyczekiwaną wizytę w Alchemist Gastropub i muszę Wam powiedzieć, że nie zawiedliśmy się! Wręcz przeciwnie – było pysznie! Rozpoczęliśmy na spokojnie, od wyboru przystawek. Trio hummusów – klasyczny, z suszonymi pomidorami i z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pysznego, ciepłego pieczywa przypominającego ciabattę. Wszystkie rodzaje past były naprawdę pyszne, ale jeśli miałabym wybierać, to zdecydowanie(...)Każdy z 3 smaków był zupełnie inny, a jednocześnie wszystkie były równie smaczne. Tatary okazały się strzałem w dziesiątkę i daniem, dla którego naprawdę warto odwiedzić Gastropub. Po pysznych przystawkach przyszła pora na dania główne – zdecydowaliśmy się na pieczone żeberka w marynacie BBQ z aromatem whiskey, do tego wybraliśmy pieczone ziemniaki rozmarynowe i sałatkę colesław. Mięso było miękkie, bardzo

Taste and Cook