drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek
greenscarfpodałam je na urodzinach C., i to właśnie tych najwięcej zjedzono (a było pięć smaków do wyboru). Kilkukrotnie jadłam takie w lodziarniach, w końcu postanowiłam przygotować je w domu. Przepis od Doroty , nic w nim nie zmieniałam, bo jest idealny. Głęboki, lekko dymny smak karmelu podbity solą morską - ideał. Dla obawiających się tego połączenia - lody nie są słone, sól kontrastuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż pisałam we wczorajszym poście na temat jogurtowych placuszków z miętą , zrobiłam też wersję z cappuccino. Nie miałam wczoraj czasu na wstawienie kolejnego przepisu, teraz kiedy mała słodko śpi mam na to chwilę. Placuszki wyszły bardzo smaczne, te na zdjęciach są "nagie", nieco później, gdy aparat odpoczywał już na dnie szuflady zostały przeze mnie "ubrane". Przyznam że z dodatkiem
Kuchenne aromatyprzedszkolach. Teraz szpinak bardzo lubię i staram się go od czasu do czasu przemycać w domu. Można z niego wyczarować naprawdę super rzeczy - na blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Polecam przepis na szparagi zawijane w naleśniku w sosie beszamelowym..Nauczyłam sie tą potrawę gotować będąc w Niemczech
Ugotujmy Cośgrama pieczywa na śniadanie, nie trzeba wpadać w panikę. W końcu scones robi się chwilę, a u nas mają powodzenie. Miała gdzieś wydrukowany przepis na " Best ever scones " i postanowiłam go wykorzystać. Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno dobre. Polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 550 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli
Sto kolorów kuchniBardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :) Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie ciasto zawsze
Kraina Miodem Płynącatyle przepis, co entuzjastyczna propozycja ekstremalnie bogata w witaminy i doznania smakowe. Wyobraź sobie soczyste, owocowe kąski otulone delikatnym powiewem zapachu płatków różanych. Orzeźwiające i egzotyczne śniadanie, będące nawiązaniem do baśni Szeherezady, idealne do zajadania w słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek 2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego
Roślinna - blog wegańskizrealizowania. Nie martw się, że na diecie będzie niesmacznie, że będziesz głodna, że żarcie będzie jałowe i bez smaku, bo to tylko szukanie wymówek. Zacznij od tego przepisu na obiad - to tylko około 300 kcal, a nie wygląda i już na pewno nie smakuje jak 300 kcal. Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak
Matka Żywicielkarównież bardzo popularny hummus z ciecierzycy, czy każdą inną pastę lub przygotować warzywa na pasztet, bez używania tarki. Ja zrobiłam w weekend przy jej pomocy również paprykarz z przepisu Smakoterapii. Pyszny i zdrowy deser zrobiłam sobie w kilka chwil: Mus bananowo - jabłkowy (dobry nie tylko dla dzieci, można go również podać jako lody po zmrożeniu :) Składniki (dla 2 osób
Co na wege obiad?ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewytrzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz 1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części
Szefowa kuchniinnych blogach zachęciły mnie do wypróbowania go. I powiem wam że ta kapusta jest warta grzechu. Mąż mimo początkowej nieufności wyjadał ją samą z garnka. Więc warto było. Polecam. Przepis z forum Galerii Potraw . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepyszny. Mała odskocznia od tradycyjnego espresso, latte, mocha… Bardzo Wam polecam. Składniki: kubek gorącej czekolady do picia mocne espresso cukier do smaku śmietanka kremówka Gorącą czekoladę przygotowujemy według przepisu. Przygotowujemy espresso. Przygotowujemy dwie szklanki, pucharki itp. 1/3 szklanki napełniamy espresso, słodzimy, mieszamy. Kolejną 1/3 szklanki napełniamy gorącą czekoladą. Ubijamy śmietanę i wykładamy na wierzch napoju kawowo-czekoladowego. Posypujemy odrobiną
Made By Mom And Sonjadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru do pieczenia, masa
Kuchenne aromaty