Jest to bardzo prosty przepis z domowego notatnika na gołąbki, których nie musisz zawijać... Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno
Kuchenne aromatyfrancuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec. Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna i bułka tarta
Kuchenne aromatyPonieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania. Podawać z sosem czosnkowym i sałatką. Tosty przed grilowaniem Gotowe tosty Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis na blogu) Żeglarz, kompozytor, piosenkarz - Krzysztof Malinowski
Kuchenne aromatyChciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego wywaru
upichconaJako że pierwszy raz piekłam takie ciacho to przewertowałam chyba pół Internetu przepisów! Dodatkowym elementem podnoszącym adrenalinę jest fakt, że nie posiadam miksera :) I to była miłość od pierwszego pieczenia! W środku miękkie z rozpływającymi się kawałkami czekolady, na zewnątrz delikatna chrupka powłoka. Składniki: - 150g masła - 3/4 szklanki cukru - pół opakowania cukru wanilinowego tj. 15g - 3/4 szklanki ciemnego kakao
upichconaLubię stare książki, a już szczególnie kulinarne. Rano jadąc do pracy zaczytywałam się w "Kuchni Gruzińskiej" Grażyny Strumiłło-Miłosz z 1981 roku. Zagłębiając się w przepisy teleportowałam z autobusu w okolice dolin śródgórskich porosłych soczystą trawą, gdzie na zboczach kwitną plantacje cytrusów, dojrzewają winogrona, pomidory, morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych
upichconaodsłonie zdecydowałam się na czarny makaron czyli barwiony atramentem/sepią z ośmiornicy. Jednak jak najbardziej można wykorzystać zwykły makaron, a smak dania będzie tak samo pyszny. Szczególnie polecam przepis na szybki rodzinny obiad lub gdy mamy najzwyczajniej mało czasu na wykombinowanie eleganckiej potrawy dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili ;) Delikatność łososia w zestawieniu z kremowym i aromatycznym sosem sprawia
upichconazwolenniczką gotowych sklepowych marynat, wolę przygotować ją sama z myślą przewodnią „wiem co jem”, bez ulepszaczy smaku. W dobie Internetu i wysypu blogów kulinarnych możemy bez problemu wyszukać mnóstwo przepisów na marynatę, jak i również wspiąć się na wyżyny kreatywności i przyrządzić własną oryginalną – to naprawdę nic trudnego jeśli będziemy trzymać się paru zasad: - marynatę mokrą przygotowujemy na bazie oleju
upichconaDziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków czosnku - dużej garści startego sera Parmezan, Grana Padano lub Dojrzewającego Starego Olędera - dużej garści słonecznika i pestek z dyni - oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml) - soli i pieprzu - 3 garście świeżego szpinaku - łyżka
upichconawycieczek po pobliskich wioskach udało mi się zakolegować z łaciatą sąsiadką i jej cielaczkami :) Na dzień dzisiejszy owoce naszej przyjaźni bywają gośćmi na moim stole! Poniżej zdjęcia uroczej rodzinki + przepis na domowy twaróg 100% z naturalnego krowiego mleka ich mamy ;) Świeże krowie mleczko odstawiamy w misce, w temperaturze pokojowej. Gdy zrobi się już kwaśne ogrzewamy je bardzo powoli do temperatury
upichconawierzch powoli, łyżka po łyżce kładziemy warstwę serową. Na koniec dodajemy do każdej szklanki po 2 plasterki banana i łyżkę kakaowej masy serowej. Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie: Dodaję go do akcji
Słodkie okruszkiPrzepis dostałam od znajomej, pochodzi z internetu. Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie. Herbatnikowiec z budyniem Składniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe
Kuchnia Danusimłodą kapustę i kiedy zaczyna się na nią sezon przyrządzam z niej różne potrawy. Jedna moja propozycja na kapustę młodą duszoną z kiełbasą jest już na blogu ( przepis ), a teraz zrobiłam surówkę do obiadu lub do kanapek. Mój syn, który nie przepada za 'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna
O kuchni z uczuciemfont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Absolutnie fantastyczne! Najlepsze! Tak pysznego ciasta ucieranego już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”. Składniki na dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki
Na słodko lub wytrawnie