przepisy - 15596 przepisów (strona:839/1040)

Gołąbki poznańskie 141

Jest to bardzo prosty przepis z domowego notatnika na gołąbki, których nie musisz zawijać... Składniki  0,5 kg mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny  sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno

Kuchenne aromaty
Clafoutis z czereśniami 119

francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.   Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna i bułka tarta

Kuchenne aromaty
Grilowane tosty z mięsem mielonym - czyli to co lubię najbardziej 213

Ponieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania. Podawać z sosem czosnkowym i sałatką.    Tosty przed grilowaniem Gotowe tosty Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis na blogu) Żeglarz, kompozytor, piosenkarz - Krzysztof Malinowski

Kuchenne aromaty
Fasolka po bretońsku 137

Chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego wywaru

upichcona
Brownie - ciasto intensywnie czekoladowe! 114

Jako że pierwszy raz piekłam takie ciacho to przewertowałam chyba pół Internetu przepisów! Dodatkowym elementem podnoszącym adrenalinę jest fakt, że nie posiadam miksera :) I to była miłość od pierwszego pieczenia! W środku miękkie z rozpływającymi się kawałkami czekolady, na zewnątrz delikatna chrupka powłoka. Składniki: - 150g masła - 3/4 szklanki cukru - pół opakowania cukru wanilinowego tj. 15g - 3/4 szklanki ciemnego kakao

upichcona
Wstęp do kuchni gruzińskiej 122

Lubię stare książki, a już szczególnie kulinarne. Rano jadąc do pracy zaczytywałam się w "Kuchni Gruzińskiej" Grażyny Strumiłło-Miłosz z 1981 roku. Zagłębiając się w przepisy teleportowałam z autobusu w okolice dolin śródgórskich porosłych soczystą trawą, gdzie na zboczach kwitną plantacje cytrusów, dojrzewają winogrona, pomidory, morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych

upichcona
Łosoś w sosie śmietanowym z czarnym makaronem 237

odsłonie zdecydowałam się na czarny makaron czyli barwiony atramentem/sepią z ośmiornicy. Jednak jak najbardziej można wykorzystać zwykły makaron, a smak dania będzie tak samo pyszny. Szczególnie polecam przepis na szybki rodzinny obiad lub gdy mamy najzwyczajniej mało czasu na wykombinowanie eleganckiej potrawy dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili ;) Delikatność łososia w zestawieniu z kremowym i aromatycznym sosem sprawia

upichcona
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 225

zwolenniczką gotowych sklepowych marynat, wolę przygotować ją sama z myślą przewodnią „wiem co jem”, bez ulepszaczy smaku. W dobie Internetu i wysypu blogów kulinarnych możemy bez problemu wyszukać mnóstwo przepisów na marynatę, jak i również wspiąć się na wyżyny kreatywności i przyrządzić własną oryginalną – to naprawdę nic trudnego jeśli będziemy trzymać się paru zasad: - marynatę mokrą przygotowujemy na bazie oleju

upichcona
Zielone pesto ze szpinakiem, słonecznikiem i dynią 154

Dziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku,  ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków czosnku - dużej garści startego sera Parmezan, Grana Padano lub Dojrzewającego Starego Olędera - dużej garści słonecznika i pestek z dyni - oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml) - soli i pieprzu - 3 garście świeżego szpinaku - łyżka

upichcona
Domowy twaróg z prawdziwego krowiego mleka 145

wycieczek po pobliskich wioskach udało mi się zakolegować z łaciatą sąsiadką i jej cielaczkami :) Na dzień dzisiejszy owoce naszej przyjaźni bywają gośćmi na moim stole! Poniżej zdjęcia uroczej rodzinki + przepis na domowy twaróg 100% z naturalnego krowiego mleka ich mamy ;) Świeże krowie mleczko odstawiamy w misce, w temperaturze pokojowej. Gdy zrobi się już kwaśne ogrzewamy je bardzo powoli do temperatury

upichcona
Serowo-truskawkowe szklaneczki deserowe 212

wierzch powoli, łyżka po łyżce kładziemy warstwę serową. Na koniec dodajemy do każdej szklanki po 2 plasterki banana i łyżkę kakaowej masy serowej. Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie: Dodaję go do akcji

Słodkie okruszki
Herbatnikowiec z budyniem 196

Przepis dostałam od znajomej, pochodzi z internetu. Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie. Herbatnikowiec z budyniem Składniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe

Kuchnia Danusi
Surówka z młodej kapusty 130

młodą kapustę i kiedy zaczyna się na nią sezon przyrządzam z niej różne potrawy.  Jedna moja propozycja na kapustę młodą duszoną  z kiełbasą jest już na blogu ( przepis ), a teraz zrobiłam surówkę do obiadu lub do kanapek. Mój syn, który nie przepada za  'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna

O kuchni z uczuciem
sernik z polewą czekoladową 78

Przedstawiam Wam efektowny przepis Produkty: spód

Ugotujmy Coś
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 220

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Absolutnie fantastyczne! Najlepsze! Tak pysznego ciasta ucieranego już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”. Składniki na dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie