przepisy - 15596 przepisów (strona:837/1040)

Gruszkowa poezja 132

Uwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć

Milion Smaków
Kotlety sojowe z pieczarkami i sosem koperkowym 77

domu dają spore pole do popisu dzięki czemu możemy zapomnieć o "papierowym" smaku tych z paczki. Jeżeli smak soi jest dla Was za mało wyrazisty wypróbujcie przepis na kotleciki sojowe z pieczarkami z dodatkiem sosu koperkowego. Smakują nawet zagorzałym zwolennikom mięsa :) Uwaga: soję należy namoczyć dzień przed przygotowaniem kotletów

Milion Smaków
Sernik fistaszkowy 72

Idealny sernik na okres jesienno-zimowy: sycący, ciężki, mięsisty, wyrazisty, z wyczuwalnym fistaszkowym posmakiem. Już niewielki kawałek zaspokoi ochotę na coś słodkiego w chłodny dzień. Jest to ciasto inspirowane przepisem Nigelli Lawson

Milion Smaków
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami 92

Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę

Milion Smaków
Pijane rydze w miodzie 76

Staropolski przepis na rydze. Wyjątkowe połączenie smaków słodkich i słonych z delikatną pikantnością wódki, które jednak nie tłumią wcale unikalnego smaku rydza. Zdecydowanie polecam

Milion Smaków
Czekoladowo-amarantusowe muffinki z malinami 103

cenne właściwości dietetyczne. Jego dodatek sprawia, że danie zyskało na jakości, ale też smaku. Muffinki idealnie sprawdzają się jako pożywna przekąska w ciągu dnia i zdrowszy zamiennik przetworzonych słodyczy. Przepis z moimi modyfikacjami został zaczerpnięty z bloga thebodynaturally.blogspot.com

Milion Smaków
Wegańska grochówka z jarmużem 87

podkręcenia odporności. Dodatek masła orzechowego nadaje zupie ciekawego orzechowego posmaku i sprawia, że nie są już potrzebne żadne inne przyprawy, w tym sól. Jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu dr Fuhrmana z książki "Superodporność". Uwaga: ziarna grochu trzeba wcześniej moczyć, np. przez noc (jeżeli wykorzystacie groch połówki - wówczas nie ma takiej potrzeby

Milion Smaków
Lekkie leniwe pierogi 123

razem leżący w lodówce twaróg przypomniał mi o nich. Postanowiłam przygotować nieco lżejszy i zdrowszy wariant tego dania. Wyszły pierogi bardzo delikatne, serowe, bez pszennej mąki i cukru. Przepis polecam zwłaszcza osobom będącym na lekkostrawnej diecie oraz odchudzającym się. Pozostali mogą dosłodzić na talerzu

Milion Smaków
Pierś indyka po marokańsku 122

przepis to próba odtworzenia indyka w wersji w jakiej jest podawany w Maroku. Lekko na słodko, z egzotyczną nutą przypraw - duszony aż mięso będzie miękkie. Nietypowe połączenie, które jest dobrą odskocznią od klasycznych dań z drobiu, jakie spotykamy w polskiej kuchni

Milion Smaków
Karkówka zapiekana z pieczarkami i jabłkami 71

przepis łączy w sobie charakterystyczny smak karkówki, silną nutę grzybową i delikatnie słodki posmak jabłek. Mięso rozpływa się w ustach i jest idealnie soczyste

Milion Smaków
Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe 91

mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień. Jest to zmodyfikowana przeze mnie wersja przepisu z książki Elizy Mórawskiej "White plate - słodkie

Milion Smaków
Pasja jajeczna ze szpinakiem 160

chce się ją jeść. Nie zawsze mamy ochotę na ser czy wędlinę do kanapki. To właśnie wtedy z pomocą spieszą nam wszelkiego rodzaju jajeczne pasty a dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych. Zasmakuje każdemu wielbicielowi szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki . 1 pęczek świeżego szpinaku (poza

Szefowa kuchni
Tarta ze szpragami, kozim serem i szynką parmeńską 99

Tarty osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Składniki: gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu pęczek szparagów 3-4 plastry koziego sera 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi

Mango Papaja
Sałatka z kaszą kuskus II 182

pomidory 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka rzodkiewki 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku sól, pieprz 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i chilli. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Warzywa z puszki odsączyć. Dodać do kaszy

A Ty Smakuj Mnie
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 190

wygrały MEGA KONKURS na „Najlepiej podane danie z mięsem faszerowanym” zorganizowany Na Fb przez administrację Grupy Gotowanie na wesoło . Nagrodą w konkursie był zestaw noży kuchennych (zdjęcie poniżej). Wydrukuj przepis The post Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko