bardzo ciekawie - Wasi goście będą nią zaintrygowani. Co więcej jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy sobie poradzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czemu do tej pory ten przepis nie pojawił się na blogu, wielkie przeoczenie z mojej strony, ponieważ ta przystawka jest fantastyczna! Przepis na nią znalazłam lata temu, gdzieś w internecie, a dziś dzielę się
Codzienne GotowaniePiątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do mięs
Codzienne Gotowanienaszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną, sycącą, gorącą zupę. Taka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej , skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się
Codzienne Gotowanieczosnek, oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu . Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego smak, szczególnie z chorizo. W oryginalnym przepisie do dania należało dodać szpinak, co też uczyniłam
Codzienne Gotowanietrwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej . Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie jajka sadzonego z dodatkiem czosnku i cytryny (!) oraz oczywiście mięty. Postanowiłam go wypróbować - efekt - rewelacja
Codzienne GotowanieMięsny wtorek W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej , staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine
Codzienne GotowanieWege piątek Na curry z jajkiem miałam ochotę już od bardzo dawna, jednak jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu lub zwyczajnie miałam akurat co innego w planach. Jednak wczoraj przegladając stronę Curry nad Comfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest
Codzienne Gotowaniegotowania. Jesień to taka piękna pora, kiedy chce się mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki
Codzienne GotowanieRewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste
Słodko-Słony Świat Ilonymieć surówkę. Dzisiaj zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy
O kuchni z uczuciemdepresyjna pora roku. Telepanie się na przystanku, spanie pod dodatkowym kocem. Czas na rozgrzewające jedzenie! Do herbaty warto dodać imbiru, do jogurty cynamonu, a do muffinek dynię! Nasz dzisiejszy przepis to korzenne muffinki z dynią i innymi pysznymi rzeczami w środku - idealne na tą smutną porę roku. Muffinki mają zmniejszoną zawartość oleju (w porównaniu z innymi muffinkami), a dodatek płatków(...)więcej 2/3 wysokości. Z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami. 4. Pieczemy około 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Życzymy smacznego! :) Nie dajcie się jesieni, już niedługo kolejne dyniowe, rozgrzewające przepisy
two broke sistersDzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne muffinki nadziane słodkim budyniem i kwaśnymi owocami, posypane cukrem pudrem :) Przepis znalazłam na stronie Magiel Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinek: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 250 ml mleka 60 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 270 g mąki pszennej
My Culinary ArtWami :) Jeśli lubicie gładkie masy, to zamiast twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 2 jajka 100 g cukru
My simple kitchenmięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 300 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) 3 jajka 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przestudzić. Do miski przełożyć kaszę, dodać mięso, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze posolić. Dodać niecałą łyżeczkę świeżego pieprzu. Z tych składników wyrobić masę(...)kotleciki. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Kiedy spód się zrumieni obrócić na drugą stronę i również usmażyć. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc hreczanyki na papierowym ręczniku. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerz