przepisy - 15596 przepisów (strona:746/1040)

Drożdżówka z makiem i śliwkami. 192

Odkopałam przepis ,który od dawna czekał w kolejce -pilne ! .Mówię o drożdżówce z makiem i śliwkami ,z odrobiną lukru i jedzoną koniecznie lekko ciepłą …w taki dzień ,jak dziś ,deszczowy , pasowała idealnie. Składniki : foremka o średnicy 26 cm 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko(...)połówki śliwek . Ciasto odstawiamy na kolejne pół godziny do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut .Całość posypujemy cukrem pudrem albo smarujemy lukrem po wystygnięciu ciasta. Za przepis dziękuję Fabryka kulinarnych inspiracji

Ladylaura.
Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane 339

wymieszać. Na rozgrzanym na patelni oleju (olej powinien sięgać ok. 1 cm wysokości patelni) smażyć z obu stron grube, złociste placki. Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 10 placków. Przyprawę do ziemniaków można zastąpić łyżką vegety i szczyptą gałki muszkatołowej. Placki można podawać na słodko (z cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem(...)grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju. Inaczej spięką się z wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jaglanka o smaku szarlotki - krótki film instruktażowy 127

mnie do tej pory na czarnej liście. Nie ważne czy na słodko, czy na słono - nie mogła mi przejść przez gardło. W końcu udało mi się opracować taki przepis, że kasza nie tylko wydaje mi się jadalna, ale jest naprawdę bardzo smaczna :) Poniżej przedstawiam przepis na pyszną śniadaniową jaglankę z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw i jabłka. Zapraszam do przygotowań! Składniki

My Culinary Art
Zupa krem z dyni z grzankami! 229

dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z oliwą z oliwek i rozmarynem, to do tego kluseczki dyniowe i świeżo starty parmezan. No Kochani to już zupa(...)wypasie" ;))) Przepis na zupę z dyni: - 2 małe dynie Hokkaido  - oliwa z oliwek - 1 puszka mleka kokosowego - pasta curry kokosowa - chili świeże - imbir świeży - woda Dynię kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wraz ze skórą układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na 30 minut temp. 190 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ miksujemy blenderem

SMYKWKUCHNI
Mleko ryżowe 290

więc ten wpis nie będzie o chlebie. Nie mam też zbyt wiele czasu, aby coś upiec, więc tym razem coś czego na tym blogu bym się nie spodziewała. Przeglądałam przepisy na mleka roślinne, bo jestem ciekawa jak smakują. Z mlek roślinnych kupowałam jedynie sojowe, którego smak akceptują moje kubki smakowe. Teraz jednak nie o mleku sojowym, a ryżowym. Cóż głównym(...)motywatorem jest mój spory zapas ryżu, więc jeśli macie ochotę to poniżej przedstawiam przepis. Kubek ryżu białego 7 kubków wody ( u mnie kubek o poj. 330 ml) Dość duży garnek Cukier waniliowy lub ziarenka wanilii do smaku ( ilość według gustu) Ryż wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam około 1,5 godziny na niedużym ogniu. Na tym etapie jest jedna

apetytnapieczenie
sposób wyrobu domowego toffi 1301

kuchni wyczarowywały prawdziwe rarytasy. Dziś pomimo, że sklepowe półki, uginają się od przeróżnych produktów, warto czasami przypomnieć sobie smak, najprostszych domowych słodyczy. Tak też jest w przypadku prezentowanego dziś przepisu. Jest to jedna z wielu wersji słodkości, jakie wykonywane były samodzielnie w domach. Toffi można było zrobić o ile tylko, udało się zdobyć śmietanę dobrej jakości.  Jeżeli brakło śmietany(...)pysznych, delikatnie kruchych cukierków o wspaniałym, śmietankowym smaku. składniki 250 ml słodkiej śmietany 30% 100 g masła 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru brązowego W przepisie pragnąc odtworzyć, dawny smak słodyczy, użyłem części cukru brązowego, ponieważ dawniej słodkie toffi w moim domu, wyrabiano z nie oczyszczonego cukru (mój wuj otrzymywał taki cukier w ramach deputatu

Miód i pieprz
Kotlety ziemniaczane 235

jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można je również smażyć, tak jak ja, w panierce lub bez. Wypróbujcie - nie będziecie żałować. Tym przepisem rozpoczynam cykl - najlepsze potrawy z dzieciństwa. Jeśli macie swoje ulubione potrawy z dzieciństwa, podzielcie się przepisem w komentarzach :) Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 małe jajka - mąka - 2-3 łyżki - cebula

CookYourself
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 188

łyżeczki słodkiej papryki w proszku olej do smażenia 90 g mąki pszennej 90 g masła 600 ml mleka 70 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu. Zazwyczaj kojarzymy zapiekanki jako dość ciężką i zbitą formę - a zaprezentowana dzisiaj przeze mnie zapiekanka ziemniaczana(...)zapiekankę i posypać pozostałym serem. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje wyśmienicie podawana z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Źródło: kulinarne.info linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
.1104. sezon w pełni, a ich nie było 134

lodówce ciagle stoi słoik z puree ;) Wczoraj niestety kartkówka była...i nie poszła zbyt dobrze... :( Teraz pozostaje jedynie mieć nadzieję, że będzie chociaż możliwość poprawy... Pytacie o przepis na chałwę z wczorajszego wpisu...Oczywiście, że się nim podzielę :) Musze tylko się zmobilizowac i ruszyć w końcu z publikowaniem przepisów na drugim blogu, bo na razie nijak nie mogę znaleźć

breakfast of dreams
Amerykaniec - ciasto z jabłkami 835

Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub

Kuchcik gotuje
Recenzje książek kulinarnych? .... START! 221

dobie internetu oraz mobilnych aplikacji z milionami przepisów, książki kucharskie odchodzą do lamusa? Na pewno nie dla mnie :) :):) Jako miłośniczka zapachu świeżo drukowanego papieru uwielbiam czerpać pomysły i inspiracje z tradycyjnej formy, jaką są książki. Z każdego wyjazdu staram się przywieźć na pamiątkę właśnie książkę kucharską. Dla moich znajomych i rodziny zrobienie mi prezentu także nie stanowi większego problemu, jednakże(...)publikacji z przepisami, którą dostałam w podarku lub zamówiłam w sklepie internetowym wcześniej jej nie oglądając stwierdziłam, że jestem pod tym kątem dosyć wybredna i nie każdy "przepiśnik" do mnie przemawia - dosłownie! Oczywiście każda publikacja jest kwestią gustu do jakiego odbiorcy trafi, jednakże postanowiłam się z Wami podzielić moimi odczuciami względem książek, które posiadam i kto wie, może chociaż małej

smacznieinatemat
Surówka konserwowa z sześciu składników. 150

nawet w toście.  A zimą organizm szuka właśnie czegoś w takiej postaci. Latem mamy mnóstwo warzyw a zimą ich pragniemy, warto więc mieć tą pozycję w swojej spiżarni. Przepis z zeszytu mojej mamy, z drobnymi zmianami na potrzeby własnego gustu. Przepis na 7-8 słoików o pojemności 1 litr. Składniki: 1 mała główka białej kapusty o wadze około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto Szyszkowiec. 400

czuję się też w temperaturze około 20 stopni. Teraz kiedy lato powoli dobiega końca, czuję się dużo lepiej i jakbym odzyskiwała siły i chęci do na realizację wielu planów :) Przepis na prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x38 cm Przepis własny. Składniki: Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na "górę" ciasta

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 216

racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu. Oczywiście, największym wyzwaniem było ciasto. Robiłam już wiele wariacji na temat ciasta do pizzy, ale przepis Jamiego chyba jest jak dotąd najlepszy, dlatego nie ryzykowałam i właśnie jego przepis wykorzystałam do mojego dania.   Składniki: 400 g mąki pszennej plus 100 g semoliny

Kulinarne Inspiracje
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 227

muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga od nas poświęcenia uwagi na dwie lub więcej czynności na raz i kiedy wymagane jest mierzenie temperatury i bezpieczeństwo. Nie będzie czasu na błędy i poprawki, miejcie od razu(...)musi mieć temperaturę pokojową i powinno być pokrojone w mniejsze kawałki. Musi być naprawdę bardzo, bardzo miękkie, takie do rozsmarowania palcem. Dosłownie. Ultramięciutkie. Ja czasami używam solonego. W tym przepisie solone masło idealnie równoważy słodycz bezy. Jeśli nie macie solonego masła wystarczy posolić zwyczajne.   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do smaku. Możecie też użyć innego wybranego smaku

Karo in the Kitchen