świecie. Wraz z popularnością zaczęto dodawać do niej, różne coraz to bardziej wymyślne dodatki ( wino i egzotyczne przyprawy), odchodząc coraz dalej od jej pierwotnego, prostego smaku. Dziś pragnę przedstawić przepis, jak najbardziej zbliżony do rybackiego oryginału ( jedyne czego doprawdy nie mogłem sobie odmówić, to dodanie szczypty szafranu), aby móc cieszyć się jej prostym, naturalnym smakiem. składniki dla czterech osób(...)morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego przepisu sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną krążki, lekko ją szkląc. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę
Miód i pieprzprocent pewni...); a przynajmniej nie zwariowałam jeszcze zupełnie. Jak wiecie, wiele inspiracji znajduję na innych blogach; z przyjemnością spędzam czasem długie godziny na ich przeglądaniu. Tak też trafiłam na przepis na herbatkę jabłkową z piekarnika na blogu Magazyn kuchenny . W pierwszej chwili popatrzyłam z niedowierzaniem i lekkim dystansem; tym bardziej, że cudo ze zdjęcia nijak herbatki, w klasycznym rozumieniu tego(...)cukrem i przyprawami, aż puszczą sok, ale się nie rozgotują. Później taki sok rozcieńczamy wodą, ciepłą lub zimną, zależnie od temperatury i nastroju; albo dolewamy do herbaty. Sięgnęłam po przepis z jabłkami w roli głównej, bo przecież teraz na nie właśnie jest najlepszy czas. Wybrałam twarde, dość kwaśne jabłka, żeby mieć pewność, że nie wyciągnę z piekarnika marmolady. I udało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostek lodu dodajemy 25 ml Żubrówki 25 ml soku jabłkowego wszystko razem energicznie mieszamy w shakerze wymieszane składniki nalewamy do kieliszków nasze shoty dekorujemy cząstkami jabłek gotowe! Na zdrowie! Przepis Wideo: Shot miniszarlotka By Adam Published: Prep time: Cook time: Total time: Yield: Serving size: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced : 3/4 cup ...Directions: ... Artykuł Shot Mini(...)Szarlotka pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaautorki i autorzy niżej wymienionych blogów: - Z kuchni do kuchni - Moje Małe Czarowanie - Izioni pyszne smaki - Sama słodycz u Asi - Moje Mniam - Cookpl - Kulinarna Maniusia - Red and Pale - Smaczne przepisy Wszystkim uczestniczkom i uczestnikom dziękuję za wspólną zabawę. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Szarlotka z lodami i bitą śmietaną appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkośniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło(...)Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania
Mia Cucina SofietaJakiś czas temu Beatka pokazała przepis na naleśniki luksusowe. Ponieważ akurat miałam taki obiad w planach, postanowiłam wypróbować ten przepis. Naleśniki są niezwykle żółte, cieniutkie, delikatne. Zdecydowanie wersja luksusowa. Od czasu do czasu warto poświęcić te 6 jajek. Składniki: 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki tortowej 85 g (½ szklanki + 1 łyżka
Sto kolorów kuchnipodzieli się swoją tajemną wiedzą, a obecnie nie mam żadnego znajomego pochodzącego z półwyspu indyjskiego. Uczę się więc sama, metodą prób i błędów, czerpiąc z różnych porad i przepisów, dochodzę do tego i owego. Ten kolejny przepis na curry, tym razem w stylu cejlońskim, znalazłam gdzieś w internecie, wykonany jest nieco inną metodą i muszę przyznać, że smakuje zupełnie inaczej
Codzienne GotowanieJuż od dawna poszukiwałam przepisu,na pewne konkretne danie w stylu azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań - wieprzowina słodko – kwaśna (wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu
Codzienne Gotowanieprzepis upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i zaznaczyłam go, jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir - fry, jest niesamowicie proste
Codzienne Gotowaniechcę pisać, że przechodzę na dietę, ale takie domowe, zdrowe jedzenie napewno pomoże mi zrzucić parę kilogramów. Ponadto mam nadzieję, że dzięki temu na blogu pojawi się wiecej przepisów na sałatki i inne dania "na wynos". Mam nadzieję, że Was to zainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą(...)długo, a tu mam smaczne, miekkie buraczki nadające się od razu do jedzenia) po świerć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, czerwonej mielonej papryki i mielonej kolendry natka pietruszki orzechy - w przepisie Malwiny były to orzechy włoskie, poniewaz akurat nie miałam takich w domu użyłam orzeszków pinii, lekko uprażonych na suchej patelni Dressing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin
Codzienne Gotowaniewyzwanie kulinarne - zupa kalafiorowa. Pela http:// mojakuchnianadiecie.blogspot. com/ Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/ Dosc dlugo zastanawialam sie w jaki sposob ja przygotowac, zajrzalam do ksiazki z indyjskimi przepisami i ujrzalam wspanaily przepis na pikantny krem z kalafiora, od razu zdecydowalam sie jaka zupe ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie glowne lub przystawka, wspaniala jest takze na zimno
Codzienne GotowanieShinju , Siaśka i Kasia . Początkowo miałam w planie przygotowanie makaronu z dynią, ale szukając jakiegoś fajnego dania na makaron z dynią, natknęłam się na ten przepis i od razu poczułam ślinotok. Jest to moim zdaniem kwintesencja kuchni włoskiej, są bowiem w tym daniu wszystkie składniki, które kojarzą mi się z Włochami, czyli oliwki, kapary, czosnek i pomidory(...)wszystkim fanom kuchni włoskiej, makaronów, oliwek... polecam wszystkim, gdyż danie jest przepyszne! Składniki: 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżłatków chili 2 puszki pomidorów (w oryginalnym przepisie 6 dojrzałych świeżych) 4 łyżki kaparów 8 filecików anchovy 150g czarnych oliwek 2 duże szczypty pietruszki (użyłam suszonej, ale lepsza będzie świeża) 350g makaronu spaghetti sól, pieprz oliwa do smażenia
Codzienne Gotowaniecoś słodkiego. Początkowo nie zamirzałam brać udziału w tej zabawie, ponieważ nie przepadam za słodkościami, a co ważniejsze słabo mi one wychodzą. Jednak przeglądając jedną z licznych książek z przepisami (poświęconą jedynie słodyczom), znalazłam ciekawy przepis i stweirdziłam, że doskonale nadaje się on do wyzwania, a jednocześnie może być naprawdę smaczny;) Wychodząc z założenia, że trening czyni pistrza postanowiłam
Codzienne Gotowanieramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować danie z jednego przepisu. Wybór padł na kurczaka z pieczarkami w winie marsala, p rzepis pochodzi z bloga Meals in Heels . Poczatkowo podchodzilam z rezerwa do tego dania, nie bylam pewna jak bedzie smakowalo, ale ostatecznie okazalo sie fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam! W wyzwaniu udzial wzięli: Mirabelka , Panna Malwina i Pela . Skladniki(...)piers z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka) lyzka maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry) 200ml bulionu wolowego olej do smazenia Przygotowanie: Kurczaka posolic i popieprzyc, oproszyc maka i przesmazyc na niewielkim ogniu az sie przyrumieni, zdjac z patelni
Codzienne Gotowanie