Przepis pochodzi z książki Pasta i Basta! Uwielbiamy makarony i nie mogliśmy darować sobie tej przyjemności, by nie spróbować ;) Składniki 400 g makaronu fettuccine 100 g boczku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki śmietany 18% parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odcedzamy. Boczek i cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanej oliwie. Pomidory przecieramy przez sitko, dodajemy do boczku, lekko zagęszczamy sos dodając śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze ciepły makaron wrzucamy do sosu razem z posiekaną natką i bazylią. Podgrzewamy kilka minut, dokładnie łączymy makaron z sosem i ziołami. Przekładamy
R'n'G KitchenPrzepis na taki domowy smalec jest w sumie już na blogu, ale ten jest inny..wśród składników potrzebnych do zrobienia smalcu jest mleko...zdziwił mnie ten dodatek..i musiałam spróbować.Mleko sprawi, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu..Polecam taki smalec..przepis znaleziony tutaj . 50 dkg słoniny 1 duża cebula
Moje domowe kucharzeniesałatka nie ma żadnej historii. Powstała tuż przed spotkaniem towarzyskim z tego co było w spiżarni i lodówce. Efekt końcowy wyszedł znakomicie. Oto przepis na pożywną, pełną witamin i dobrych tłuszczów sałatkę. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka brązowej ciecierzycy 4 szalotki ½ pomarańczowej papryki 1 cukinia 1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek + kilka kropli do skropienia(...)desi. Ciecierzyca kabuli jest duża, ma kremową barwę. Odmiana desi jest mała i może mieć kolor kremowy, czarny, brązowy, żółty lub zielony. O jej właściwościach można przeczytać w przepisie na pyszną pastę kanapkową z ciecierzycy i bakłażana
My Chcemy JeśćDzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny schab marynowany a następnie pieczony w zalewie z majonezem. Mięso jest niezwykle aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie. Idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu. Ja podałam to mięso w niedzielę na obiedzie z okazji 55 rocznicy ślubu moich dziadków. Mięso zniknęło w ekspresowym tempie. Wszyscy goście byli zachwyceni jego smakiem. Przepis pochodzi ze strony
Krakowskie smaki Anizastanawiam się, co z nich pysznego przygotować. Ciasto, które prezentuję poniżej, przygotowałam już jakiś czas temu. Właściwie zabierałam się za nie chyba z pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie(...)burgunda, który naprawdę zaskoczył mnie swoją barwą. Zachwycona, chciałam ją jak najbardziej wyeksponować. Od razu przypomniało mi się to ciacho, czym prędzej odkopałam więc gazetkę, i ruszyłam do kuchni. Przepis nieco zmieniłam - potrzebne mi były proporcje na mniejszą formę. Idea jednak została zachowana, i muszę przyznać, że żałuję, iż zwlekałam tak długo. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują: kruche
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, puszyste placuszki pachnące cytryną, do tego domowy dżem truskawkowy i przepis na cudowne śniadanie gotowy :) Dzięki cytrynie placuszki są cudownie orzeźwiające i lekkie. Nie sposób im się oprzeć :) SKŁADNIKI (ok 10-12 sztuk) 1 szklanka mąki orkiszowej 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 30g roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu(...)cytryny. Odstawić masę na kilka minut. Na nieprzywierającej patelni smażyć placuszki z obu stron na lekko złoty kolor (3-4 min). Podawać z domowym dżemem truskawkowym np. z tego przepisu . Smacznego
DefinicjaSmakuPoniżej przedstawiam przepis na pyszną tartę z bobem, fetą, dymką i parmezanem. Z podanych składników przygotujecie tartę o średnicy 20 cm dla 4 osób. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 150 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie
My Culinary Artadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dietetyczne muffinki śniadaniowe z kaszy jęczmiennej i cukinii. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 muffinek. Najlepiej podawać je z barszczem czerwonym. 1 muffinka ma ok. 70 kcal. Dietetyczne muffinki śniadaniowe – Składniki: 3 średnie marchewki (ok. 170g) 1 średnia cukinia (ok. 470g) 100g kaszy jęczmiennej perłowej 400g szynki z indyka pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku 2 czubate(...)można dodać inne swoje ulubione przyprawy. Całość wymieszać, rozłożyć do foremek na muffiny. Piec w temp. 190C przez ok. 20-25 minut (aż babeczki będą zwarte). Smacznego! The post Przepis na mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z ananasem stwierdziłam, że z
Kuchcik gotujetakie właśnie przygotowałam w domu. Wyszły pyszne! Pomysł na przełożenie masy lodowej ciasteczkami był bardzo trafiony, dziecko pyta o kolejne lody i zaznacza, że chciałby też w ciasteczkach :) Przepis znalazłam tradycyjnie na Moje Wypieki , ale trochę zmodyfikowałam zarówno przepis jak i wykonanie. Do moich lodów użyłam również surowych pistacji niesolonych, ale spokojnie możecie również użyć solonych, kolor może się tylko
Blondynka GotujeLody kawowe z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do lodów i bez mieszania. Bazą w tej recepturze są trzy składniki: żółtka, białka i śmietanka 30%, a dodatkami smakowymi - cukier, kawa i kakao. Lody przygotowuje się identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a potem delikatnie łącząc je w puszystą masę. W lodach nie tworzą się kryształki lodu, już(...)zjedzenia. Jeśli będziemy je zamrażać co najmniej przez całą dobę, przed porcjowaniem warto wyjąć je na 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły. Ze względu na to, że w przepisie wykorzystujemy surowe jajka, lody należy zjeść w ciągu kilku dni. Z podanych proporcji można przygotować około 1,2 litra lodów. Domowe lody kawowe bez mieszania, bez maszynki Składniki: 3 jajka
Smakołyki BerenikiDzisiaj przepis na pyszne mini ciasteczka, które robi się dosłownie z dwóch składników, płatków owsianych i daktyli, do tego pyszny jagodowy dżem z nasionek chia sprawia, że ciasteczka są pyszne, zdrowe i idealne na taką pogodę jak dzisiaj :) Składniki na 15 ciasteczek : - 2 szklanki płatków owsianych kupiec - 200 g daktyli - kilka łyżek jagodowego dżemu chia przepis tutaj
zdrowa vege kuchniacały czas o nich myślę. Na próżno szukać w mojej okolicy tych prawdziwych, z jagodami, a nie dżemem jagodowym. Arbuz w tym roku znacznie częściej pojawia się w moich przepisach, tym razem trafił do sałatki, która ma w sobie słodycz owoców, chrupiacą sałatę i cukinię oraz szczyptę ostrości i ocet balsamiczny, który doskonale wydobywa i podkreśla smak. Jeśli nie lubicie(...)octu balsamicznego, kolejna czansa na jego pokochanie! Arbuzowe przepisy: Lemoniada arbuzowa, arbuzada Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Składniki: (dla 1 osoby) 2 liście sałaty lodowej plaster arbuza, najlepiej bezpestkowego nektarynka 1/4 cukinii ognista mieszanka przypraw, Specialite 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: Na talerzu układamy porwane
Moja smaczna kuchniamagnez. Odtruwa organizm, ale to co jest ciekawe i godne uwagi, że fasola ma właściwości odchudzające które stymulują proces spalania tkanki tłuszczowej, zatem dłużej zachęcać już chyba nie trzeba, przepis poniżej składniki: szklanka fasoli adzuki 8 pomidorów suszonych z zalewy 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny cebula 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili zioła prowansalskie(...)łyżka musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Wykonanie Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka minut do miękkości. Do blendera wrzucamy fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła,olej,cytrynę,sól, pieprz i blendujemy, na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy
Apetyt na Zielonezawsze lepsze :) Bez konserwantów, sztucznych dodatków i wypełniaczy - będę to Wam powtarzać do znudzenia ;) Tym razem zapraszam na domowe lody - bez barwników i chemii, za to z truskawkami. Przepis podpatrzyłam u Magdy z bloga My simple kitchen , która ma u siebie kilka ciekawych przepisów. Na pewno będę korzystać z innych również. Mam nadzieję, że Magda wybaczy mi drobne modyfikacje ;) Składniki
Codzienna kuchnia niecodzienna