można znaleźć w internecie jest w zwariowanych cenach). Jest fajnie ostra, ale nie zabija. Z jakimiś serami czy tym podobnymi farszami byłaby pyszna. Wracając do naszego przepisu postanowiliśmy zrobić ją nieco inaczej. Zawsze wydrążamy paprykę i faszerujemy ją w całości. Teraz zrobiliśmy trochę inaczej, bo papryka, którą kupiliśmy była długa i wąska, więc postanowiliśmy ją pociąć na kawałki i wyszły(...)tymianku lub posypujemy tymiankiem i wstawiamy na ok. 25 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. Papryczki podajemy z ryżem basmati i słodkim tajskim sosem chili. Polecamy wypróbowanie tego przepisu. Papryczki wyszły naprawdę wyśmienite. Pozdrawiamy
vegetanieróżne sposoby. Pewnie dlatego, że fajnie rozgrzewają, a do tego są zdrowe i smaczne. Kapuśniak to jedna z naszych ulubionych zup, dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć, aby go ugotować : Składniki: (5 osób) 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula(...)Wtedy zupa nieco zgęstnieje. My lubimy taki zabieg, ale nie jest on konieczny. Wyłączamy ogień pod garnkiem z zupą. Gotowe :) Czas wydawać obiad rodzinie. Mamy nadzieję, że spróbujecie naszego przepisu. A może macie ciekawsze wersje i pochwalicie się nimi w komentarzach ? Jeszcze na koniec jedna rzecz ! Jeśli macie np. dość słodką kapustę mało ukiszoną lub zbyt mocno przepłukaliście
vegetanieJutro tłusty czwartek, wszyscy szykują się na pączki, faworki itp. My jednak postanowiliśmy oprócz tradycyjnych przysmaków podzielić się z Wami przepisem, który pewnie większość z Was zna, ale placuszki, które proponujemy są tak pyszne i łatwe do zrobienia, że nie mogliśmy sobie darować, żeby Wam o nich nie napisać. Dzieci je uwielbiają :) Jeśli ich nie robiliście to najwyższy czas(...)pokazać dzieciaczkom, że są fajne słodkości niekoniecznie napchane chemią i pływające w tonie tłuszczu. Przepis jest prosty i w 15 macie gotową przekąskę na śniadanie czy kolację. Zobaczcie nasze cudeńka :) Placuszki naleśnikowe (4 osoby) Składniki: 2 jajka mleko mąka Żółtka oddzielamy od białek i rozrabiamy z mąką i mlekiem tak, aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Nie może być
vegetaniedobrych sklepach. Dostępna jest dla wszystkich, nie tylko myśliwych. Ja akurat dostałam dzika od znajomego więc trochę się popiszę i podzielę się świetnym przepisem. Możecie taki gulasz zrobić na bardzo wykwintny obiad i na pewno będzie to wasze popisowe danie. W brew pozorom przygotowanie jest bardzo proste, jak większość moich przepisów
Niezły MłynekFest, więc spróbowałam je przygotować w domu. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i sycące danie. W sam raz na chłodniejszy dzień. Jeśli lubicie bardziej ostre curry, dodajcie więcej papryczki chili. Przepis pochodzi ze strony BBC . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćKrólik, jak już wspominałam w przepisie Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry pełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem(...)lepsze będą te ze słoika lub puszki. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej
SzczyptaSmaQPergamin w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się bardzo długo, aż dzisiaj postanowiłam, że spróbuję go zrobić. W internecie znalazłam dużo przepisów, ale szczerze ciągle miałam wątpliwości czy to idzie w kierunku odtworzenia smaku z Trattorii czy nie. Dlatego postanowiłam zrobić ten sos po swojemu. Według mnie wyszedł mi bardzo podobny(...)bardzo smaczny. Domownikom również smakowało, zatem przedstawiam Wam przepis: Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym duża pierś z kurczaka szklanka bulionu 4 ząbki czosnku 10 dag sera gorgonzola połowa serka topionego Hochland śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki olej natka pietruszki Filet z kurczaka kroimy na kawałki, lekko rozbijamy jak na bitki, posypujemy świeżo
Kuchnia moimi oczamimnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania. Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście(...)chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis się przyda Chleb bezglutenowy Składniki: 500 g mąki bezglutenowej gotowej -i z takiej skorzystałam- ale można też użyć: 250 g mąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki
UgotujmyTo.plposypane przyprawą kebab - gyros. To samo zdrowie a podane z frytkami i surówką to nic innego jak domowa, zdrowsza i zmodyfikowana wersja kebaba. ;-) Polecam w takim właśnie zestawie. Frytki: PRZEPIS i sałatka obiadowa: PRZEPIS . 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 2 duże cebule przyprawa gyros olej, pieprz, sól 1. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy o kroimy na niewielkie kawałki
Szefowa kuchniDzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;) Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Inspiracja przepisem Moje
Krakowskie smaki AniCieciorka jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna
Kuchcik gotujewoli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam
Garnkowe fanaberieWertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia co to jest to całe awokado ;) Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy
Codzienna kuchnia niecodziennaroku, więc tradycyjnie pora na podsumowanie. Tym razem postanowiłam wybrać więcej zdjęć niż 12 (12 najlepszych zdjęć z 2013 roku) oraz postanowiłam nie sugerować się statystykami bloga (12 najpopularniejszych przepisów 2013 roku) - przygotowałam małe kolaże składające się ze zdjęć w podobnych tonacjach kolorystycznych. Tak więc mamy i kolorowe dania, ale też kolorowe stylizacje. Mam nadzieję, że taka forma podsumowania przypadnie(...)gustu. Dania ze zdjęć są podlinkowane pod zdjęciami.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćupieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy równe koła(...)Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy powierzchnię ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 17-19 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)~~~Przepis na masę makową:(na 3 gwiazdy makowe)ok. 300 ml mleka200 g maku mielonego1 łyżka masła4 łyżki miodu1 białko1/2 szklanki rodzynek3 łyżki cukru2 krople aromatu rumowego2 krople aromatu waniliowego1/2 łyżeczki
My Culinary Art