Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Kojarzone zawsze z jajkiem i suto zastawionymi stołami. Śniadania Wielkanocne są chyba jednymi jakie lubię najbardziej. W naszej rodzinie od zawsze kiedy pamiętam zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały
Malinowe PocałunkiBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem. Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem. Kiełbaski w cieście francuskim biała kiełbasa Hańderek ciasto
Gotowanie jest łatweSłoneczna aura za oknem sprawia, że chce mi się wiosny, kwiatów, ciepła itp itd. Dlatego na moim stole pojawił się już kwiecisty, wiosenno wielkanocny obrus, a po południu idę zapolować na jakieś kwiatki, żeby było jeszcze przytulniej. Wracając do obrusu, to jeśli się Wam podoba to zajrzyjcie koniecznie do Tekstylialand , znajdziecie tam całe mnóstwo pięknych obrusów z akcentami kwiatowymi, wielkanocnymi
Cynamonowe szczęściepołudniu polski w okolicach Krosna jest to typowa sałatka podawana w okresie Wielkanocnym. Przepis zaczerpnięty od mojej teściowej, troszkę zmodyfikowany. Genialna przystawka do wędlin i świeżo upieczonego chlebka. Składniki: 1/2 słoika chrzanu 1 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 6 jajek 1 łyżka majonezu 1 łużka śmietany 18% sól pieprz Chrzan przekładamy do miski. Dodajemy 1 jabłko starte na tarce, 1/2 puszki(...)kukurydzy. Jajka kroimy w kostkę, lub siekamy używając krajalnicy do jajek. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Ostra. Pyszna. Idealna do świeżo upieczonego chlebka, masełka i wspaniałej wędlinki. Artykuł Sałatka Wielkanocna pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plUwielbiam żurek. Mam swój tajemny przepis na żur idealny. Na lubelszczyźnie – skąd pochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera. Artykuł Genialny żur wielkanocny pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plBabka wielkanocna – bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę. Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew(...)dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut. Artykuł Babka wielkanocna pochodzi z serwisu
NiePieprz.plRadosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! Wszelkich potrzebnych łask od Zmartwychwstałego Chrystusa na ten czas Wielkanocny radości z Wiary, Nadziei i Miłości oraz nieustawania w dążeniu do Wiecznej Radości życzy Mariola
Kulinarne pyszności Molkiwielkanocnym stole królowa jest jedna, babka drożdżowa. Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwa Pawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla. Jedząc na warsztatach wiedziałam, ze będzie to jeden z ulubionych przepisów. Babka jest wyśmienita, bardzo delikatna, puszysta o cudownym aromacie cytrusów i wanilii. Robiłam z różnych
Kulinarne pyszności MolkiJakość wędlin sprzedawanych w sklepie ma wiele do życzenia. Od ponad roku sama robię wędliny domowe, uwierzcie to nic trudno. Domowa wędlina jest lepsza i zdrowsza. Na święta wielkanocne przygotowałam różne wędzonki, które wyszły pyszne i smaczne. Dziś mam dla was przepis na wielkanocną szynkę wędzoną. składniki Mięso 5kg szynki Solanka 300g peklosmaczku klik lub 250g
Kulinarne pyszności MolkiRóżowe jajka będą piękną ozdobą Waszego Wielkanocnego stołu. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko piękny wygląd, ale i smak. Ich przygotowanie nie wymaga on nas szczególnej pracy, a efekt końcowy na prawdę wart jest zrobienia takiej wersji jajek wielkanocnych. Składniki na jajka: 4 jajka 300ml koncentratu barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku ( opcjonalnie ) Przygotowanie jajek: Jajka gotujemy na twardo, studzimy
NiePieprz.plTarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-) spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku
wesoła kuchniaNastępna odsłona menu wielkanocnego. Tym razem jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół. Składniki: • 6 jajek • 2 łyżeczki ostrej musztardy • 2 łyżki majonezu • 3 plastry wędzonego łososia • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek. • Ściąć wierzchołki
To co kochamZdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych i wiosny w sercu wszystkim czytelnikom bloga To co kocham życzą Gosia i Sławek. A jako załączniki do życzeń bardzo wiosenny sernik, zielony od japońskiej herbaty Matcha i radosny dzięki wielkanocnym zajączkom, kurczątkom, pisankom. Zielony, bo to kolor nadziei! Składniki: Sernik • 1 kg sera białego mielonego
To co kochamMazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej(...)kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada. I będzie następny! Składniki: Ciasto
To co kochamstole wielkanocnym pojawiają się różnorodne, piękne babki. Znanych jest kilka rodzajów babek wielkanocnych: babki drożdżowe, żółtkowe, parzone, piankowe, śmietankowe, ucierane, puchowe oraz ciężkie, które są robione z dużej ilości jaj. Najbardziej popularna jest babka drożdżowa. Ale ja Wam dzisiaj przedstawiam fajną babkę ucieraną o smaku cytrynowym, która pięknie pachnie i jest bardzo puszysta. Składniki
To co kocham