Długo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś
Karczma HonoriettyPadał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam
Dzieje kuchennej WiewióryBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemSylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką. Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka jarzynowa zwana tu i ówdzie sałatką ziemniaczaną, warzywną czy sałatką rosyjską. Popularna sałatka w Niemczech czy w Iranie, niezastąpiona na polskim stole. Sałatka jarzynowa na
codojedzeniaNa sylwestrowej domówce najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki
Wanilia i KardamonCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym
Wanilia i KardamonZ okazji Ś wi ą t Bo ż ego Narodzenia, sk ł adam Wam Drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze ż yczenia, rodzinnie i spokojnie sp ę dzonych chwil
Takie tam pichceniePo obżarstwie wigilijnym i rozpakowaniu łupów od Mikołaja wreszcie znalazłam chwilę by życzyć Wam wszystkiego co najlepsze w ten magiczny czas. Spędźcie go rodzinnie i
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy JeśćSmaczna babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem. W smaku miękka, pachnąca cynamonem, może lekko sucha i taka na co dzień do herbaty lub kawy. Za to przepis
Gotowanie-ukDietetyczny sernik waniliowy (16 kawałków - tortownica o średnicy 26cm) Dietetyczna wersja klasycznego sernika o smaku waniliowym ze zdrową polewą czekoladową. Ciasto jest na tyle niskokaloryczne, że
Moja MichaZapach pierniczków w domu, powoduje, że czujemy święta. Uwielbiam to. Do garnuszka dodać masło, cukier, miód, przyprawy, zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby ostygło, następnie dodać
Kuchnia PokoleńMoją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce
Dzieje kuchennej Wiewióry