Długo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś
Karczma HonoriettyPadał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam
Dzieje kuchennej WiewióryBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemSylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką. Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w
Dzieje kuchennej WiewiórySałatka jarzynowa zwana tu i ówdzie sałatką ziemniaczaną, warzywną czy sałatką rosyjską. Popularna sałatka w Niemczech czy w Iranie, niezastąpiona na polskim stole. Sałatka jarzynowa na
codojedzeniaNa sylwestrowej domówce najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki
Wanilia i KardamonCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym
Wanilia i KardamonZ okazji Ś wi ą t Bo ż ego Narodzenia, sk ł adam Wam Drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze ż yczenia, rodzinnie i spokojnie sp ę dzonych chwil
Takie tam pichceniePo obżarstwie wigilijnym i rozpakowaniu łupów od Mikołaja wreszcie znalazłam chwilę by życzyć Wam wszystkiego co najlepsze w ten magiczny czas. Spędźcie go rodzinnie i
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy JeśćSmaczna babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem. W smaku miękka, pachnąca cynamonem, może lekko sucha i taka na co dzień do herbaty lub kawy. Za to przepis
Gotowanie-ukDietetyczny sernik waniliowy (16 kawałków - tortownica o średnicy 26cm) Dietetyczna wersja klasycznego sernika o smaku waniliowym ze zdrową polewą czekoladową. Ciasto jest na tyle niskokaloryczne, że
Moja MichaZapach pierniczków w domu, powoduje, że czujemy święta. Uwielbiam to. Do garnuszka dodać masło, cukier, miód, przyprawy, zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby ostygło, następnie dodać
Kuchnia PokoleńMoją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą
Roślinna - blog wegański