wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko w te święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal
Zasmakuj KuchniCzekoladowe, owsiane pisanki są świetną propozycją na Święta Wielkanocne. Nadają się do święconki i do podjadania. Są smaczne i zdrowsze od tradycyjnych słodyczy. SKŁADNIKI(...)lodówki aż całkowicie zastygną. Rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy jajeczka i ozdobnie dekorujemy, Ponownie odkładamy do lodówki aż polewa zastygnie. Jajeczka pięknie się prezentują na stole, są idealne na Święta Wielkanocne oraz do święconki, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliJestem szczęściarą, mam wspaniałych rodziców. W dniu dzisiejszego święta - Dzień Ojca - muszę przedstawić Wam więc przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem i Tatą. Zupa ogórkowa - gdy byłam mała i zostawaliśmy z tatą w domu, tata przygotowywał najlepszą ogórkową na świecie. Kulinarnie kojarzy mi się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój(...)mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól
MiksturownikDziś na obiad podam pyszne ziemniaczki hasselback zapiekane z boczkiem. Można je łatwo przygotować i podawać w dowolnej kombinacji. U mnie z białym serkiem. Tak uwielbiam
Ale ProsteMyślę, że wielu z Was dziś z tym hasłem na ustach rozpalała grilla. Ja wykorzystałam okazję i przygotowałam pożywną sałatkę, która może stanowić samodzielną przekąskę. Składniki
Ale ProsteNiby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało
Ale ProsteZapachy działają na nas w różny sposób. Wpływają na nastrój, a także pomagają w wielu dolegliwościach. Wybrałam kilka zapachów i połączyłam je, by uzyskać jak najlepszy
Ale ProsteZielone koktajle lubię najbardziej. Te z dodatkiem awokado i młodego jęczmienia piję po wysiłku fizycznym. Avocado znane jest głównie w postaci pasty guacamole. Polecane jest osobom
Ale ProsteJedna z najpopularniejszych past: hummus. Znana w postaci pasty z ciecierzycy i tahiny. U mnie wersja na bobie. Spróbujcie sami, jaka jest pyszna, póki bobu pod
Ale ProsteŚwieży bób dostępny jest tylko kilka tygodni w roku, dlatego sięgam po niego, jak tylko pojawi się w warzywniaku i na straganach. Bób możemy ugotować w
Ale ProsteNie wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak
Ale ProsteDobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na
Ale ProsteSezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast
Ale ProsteNiema to jak swojski, delikatny makaron, wprost idealny na święta:) Fakt, trzeba się trochę napracować, ale jakże przyjemnie się go spożywa potem np. z rosołkiem lub pomidoróweczką:) Zupełnie niema porównania z kupnym. Składniki: mąka i woda przede wszystkim a co do jaj... wedle uznania. Najlepsze w tym jest to, że sami decydujecie ilu jajeczny makaron chcecie(...)ciasno bo ciasto może się posklejać przy krojeniu. Skrojony makaron rozsypujemy palcami aby nam się nie posklejał. Taki makaron możemy od razu gotować lub ususzyć. Ja ususzyłam sobie na święta:) Do tego celu potrzebna nam jest spora powierzchnia, na której możemy rozłożyć makaron do wyschnięcia. Miejsce to wykładamy papierem do pieczenia lub gazetami. Rozsypujemy
Ukojenie Podniebienia/2016/04/Bigos-staropolski-ze-sliwkami-i-podgrzybkami.html No cóż... wiem, jak to brzmi. Tłusto, tłusto, tłusto. To prawda, że całe danie nie należy do lekkich, ale kto z nas na święta czy od święta nie grzeszy?!:) Czasem smacznie nie oznacza lekko...;) Ma być "na bogato" i "suto" w tym przypadku. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu mojego przepisu te określenia same nasuną
Zasmakuj Kuchni