przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:50/765)

Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 180

szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulki rybne w zalewie octowej 133

Klasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia jako kolejna, rybna przekąska obok śledzi. Więc i w tym roku nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik na piwie 194

również tak pachnie świętami? Macie przygotowane świąteczne menu? Jeśli nadal zastanawiacie się nad wypiekami na zbliżające się Święta to mam dla Was najlepszy przepis na piernik z dodatkiem ciemnego piwa. Idealny, długo świeży, ładnie wyrośnięty, mocno korzenny i bardzo smaczny. Warto upiec go w okresie świątecznym. Składniki (na keksówkę 25 cm x 11 cm): 2 szklanki

Mango Papaja
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 167

Pierogi z grzybami i kapustą .Wigilijna tradycja Święta za pasem , tak więc tematyka kulinarna zawsze się nieco(...)nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już

Ogrodnik w podróży
Miodowo-korzenny schab pieczony 233

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska

Moje Kuchenne Rewelacje
Śledzie a'la milanówek 129

Moje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie przeszkadza. Pyszne śledzie w pomidorowej, lekko słodkiej zalewie z cebuli i koncentratu z dodatkiem przypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać

Mango Papaja
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 165

cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie na stałe w moim menu na święta i nie tylko.  500 gram świeżego łososia  2 jajka 1 spora cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka

AZgotuj!
Galaretka z soku jabłkowego z pieczonym jabłkiem - lekkie święta 166

Wczoraj zrobiłam galaretkę z soku jabłkowego.  Jest pyszna. To alternatywa dla tych, którzy wolą lekkie święta, a też chcą dobry deser. Przepięknie pachnie świętami.  1 jabłko cukier trzcinowy do posypania jabłek litr soku jabłkowego klarowanego ekologicznego 3 laski cynamonu 1/2 opakowania żelatyny 2 łyżki syropu klonowego nada jeszcze mocniejszej bursztynowej barwy niewielka ilość wrzątku

AZgotuj!
Mazurek wielkanocny 237

Święta Wielkanocne coraz bliżej, pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka

Marta Gotuje
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 165

wielu lat korzystały z własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku

Moja Delicja
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 141

Makówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i  zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis.  U mnie w domu(...)wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!! Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki świąteczne 142

Święta coraz bliżej, więc czas zająć się pieczeniem pierniczków. Ja zazwyczaj robię to w połowie grudnia i są to dla mnie bardziej(...)urodzinowe pierniczki niż świąteczne, ale potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Rolada orzechowa 189

dawno. Dzisiaj u mnie będzie świątecznie. Nie tyle kulinarnie, co fotograficznie. A to z tej racji, że wyjęłam z zamrażarki ostatnią porcję pysznej rolady orzechowej, którą piekłam na święta (wiadomo już, że nadaje się do mrożenia), a i ozdoby choinkowe, nie wszystkie  były schowane. Korzystając więc z okazji, wpadłam na pomysł sesji w świątecznym klimacie. Moim zdaniem(...)się zastąpić. Pewnie, tak jak każde ciasto, są kaloryczne. Ale oprócz tego, wnoszą całe bogactwo zapachów, smaku i orzechowych wartości. Warto więc czasem, może nie tylko przy okazji świąt, skusić się na takie „małe co nieco”. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Rolada orzechowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 241

bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu, w dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę.Serdecznie polecam bo smakuje

Mango Papaja
Barszcz wigilijny 455

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł(...)gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor.We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików :)Wesołych Świąt

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania