umknęło Na szczęście nadrobiłam zaległości :)! Jeśli jesteście fanami takich słodkości to zdecydowanie coś dla Was :)! Jeśli nie jesteście -jak ja- to zróbcie go na jaką uroczystość czy święta jak będzie więcej gości… Wtedy każdy zje kawałeczek ze smakiem Tort bezowy dacquoiseSkładniki:6 białek w temperaturze pokojowej250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka
UgotujmyTo.plzeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest
UgotujmyTo.plłatwiejsze się wydają… Ten dzisiejszy sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie ze względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)!Sernik kokosowySkładniki:Spód:300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive)150 g masła50 g czekolady gorzkiejCiasto
UgotujmyTo.plŚwięta Wielkanocne tuż, tuż… więc czas na testowanie babek Na razie mam Wam do przedstawienia cztery… Oczywiście najbardziej popularna jest babka drożdżowa, dlatego tę przedstawiam dzisiaj jako pierwszą Ponieważ sporo jest przepisów na tradycyjne babki drożdżowe, dlatego wybrałam dla urozmaicenia inny przepis – znaleziony u Majki na kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk na alzacką babkę drożdżową! Babka smakuje wyśmienicie
UgotujmyTo.plŚwięta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to nie dzisiaj… Zanim podzielę się z Wami tym przepisem mam jeszcze do zaoferowania inne pyszności… Jeśli lubicie pasztety bezmięsne, to mam nadzieję, że skusicie się na ten dzisiejszy pasztet
UgotujmyTo.plśledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara
UgotujmyTo.plCiasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta Przepis znalazłam na sweetcakes.pl (ciasto czekoladowe z kremem) i dałam
UgotujmyTo.plŚwięta coraz bliżej. Nie mogę się doczekać kiedy będę piec ciasteczka z moim synkiem. W tym roku podjadał i "pomagał". Sama pierniczki piekę od kilku lat, więc i zdążyłam przetestować kilkanaście przepisów. Pierniczki z wcześniejszych lat.Przepis to pierniczki jak alpejskie. Mięciutkie, pachnące, idealne. Robię z połowy porcji i tak wychodzi ok. 60 sztuk. Przerobiłam pierniczki
NA MOIM TALERZUUdziec jagnięcy z rożna marynowany w winie i ziołachTen grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kościądo marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego¾ szklanki liści świeżej mięty¼ szklanki czerwonego wytrawnego winasok z jednej cytryny3 łyżki świeżego rozmarynu1 duża szalotka (grubo posiekana)5 dużych liści szałwii4 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki
naRuszciewcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna – 370 g* cukier puder – 60 g* masło – 45 g* małe jajko – 1 szt* miód
Ostra na Słodkodelikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonykwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie ją dosłownie w 20 minut, na jednej patelni, z kilku dosłownie składników. Rybka z brzoskwiniami dosłownie rozpływa się w ustach i smakuje
Słodko-Słony Świat IlonyBÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANOCudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:) Bûche de Noël to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu
Słodko-Słony Świat Ilonyjajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoJak na każde święta przystało najbardziej cenione są przepisy łatwe do wykonania z gwarancją efektu :) Myślę, że to jest właśnie taki przepis. Do miski wbić jajka. Dosypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Nadal
Świat Ciastapszennej 6 szt. landrynek w różnych kolorach 20 szt. drewnianych patyczków (mogą być takie jak do szaszłyków)Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać
Świat Ciasta