Snikers, orzechowiec - jak kto woli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden
Garnkowe fanaberiewiadomości o kolejnej strzelaninie na ulicach, streszczenie telenowel i nowości o romansach Neymara przyciągnęła naszą uwagę. Długo zwlekaliśmy z tym przepisem ale dzisiaj przyszedł na niego czas. Święta już wkrótce a taki piękny deser pięknie i smacznie może prezentować się na stole. Składniki: - 3 średnie pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka
Smaki Brazyliiniż beijinhos? Jest! Czy jest coś jeszcze słodszego od cocadas? Jest! To brazylijskie BRIGADEIROS! Spotkacie je na każdej prawdziwej brazylijskiej imprezie czy to urodziny maluchów, sylwester czy też święta.Legenda o powstaniu brigadeiros mówi, iż stworzono je w 1940 roku w czasie kampanii prezydenckiej Brigadeiro Eduarda Gomeza. Brigadeiro czyli po polsku Brygadier to stopień wojskowy w armii brazylijskiej
Smaki BrazyliiCiasto, którego nie jemy, i nie pieczemy na co dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt
mojewypiekiinietylkoczekoladowy z wiśniami jest bardzo aromatyczny, idealnie się wkomponuje w gust osób preferujących gorzką czekoladę… i nie tylko. Równy, gładki, aksamitny i bardzo kremowy. Można go zrobić na święta, czy też na specjalną okazję. Polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik czekoladowy z wiśniami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSzukałam na święta jakiegoś innego ciasta, którego jeszcze nie robiłam, żeby co roku nie jeść tych samych do znudzenia ;) na blogu www.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie wyglądające ciasto cassis i tak mnie urzekło, że postanowiłam je zrobić, zwłaszcza, że moja mama bardzo lubi ciasta z kremami. Miałam intuicję, żeby je upiec, bo zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało.Składniki
upichcicŚwięta co prawda już za Nami, ja podaję jednak przepis na śledzika który gościł na moim świątecznym stole, ale równie dobrze posłuży jako sylwestrowe danie . Wszak rybka lubi pływać ;) Śledziki pyszne, lekko słodkawe, takie do polubienia. Składniki:0,5 kg filetu śledziowego solonego 1 szkl octu winnego 3 ziarna ziela ang 3 liście laurowe 1/2 szkl cukru
Z Majeczką w kuchniDzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko
My Culinary ArtMinęły święta. Tyle oczekiwania a minęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam wyjść z piżamy :) Oczywiście żartuję ale nie odmówiłam sobie dwóch dni piżamowca. Czytanie w pozycji horyzontalnej z kubkiem kawy i kawałkiem makowca obok należy się czasem każdemu!Odwiedziliśmy też rodziców Małżona a wczoraj wybraliśmy się nawet do kina. Niestety na "Hobbita". Pierwsza część mnie zawiodła, druga
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna odsłona śledzi na moim blogu. Tradycyjna, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam na zimowe przyjęcia - wigilię, święta czy sylwestrowe party... Składniki: kilka płatów marynowanych śledzi 1 duża cebula 1 duże jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sok z cytryny, cukier sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Cebulę obrać, przekroić na pół
Czerwień i błękitTakie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki
Ala piecze i gotujeWitajcie! Święta już za nami, jak co roku- minęły bardzo szybko. Mam nadzieję,że spędziliście je w ciepłej, rodzinnej atmosferze i za bardzo się nie najedliście.Jednak przede wszystkim liczę na to,że udało Wam się też odpocząć!Jeden prezent, który znalazł się pod moją choinką zaprzyjaźnił się już z blogiem. :)Dziś chcę się z Wami
Chocolate Stop TemptingNajpierw moje przeziębienie, potem dwa razy przeziębienie Skarbka, roczek Skarbka, roczek jego koleżanki, paskudny wirus komputera, którego za nic nie dało się usunąć (dopiero format pomógł), w końcu Święta...Jednym słowem mam sporo zaległych przepisów do wrzucenia na bloga :)Zacznę od Meksykanki.Odkąd moja mama zrobiła ją po raz pierwszy stała się stałym punktem każdego rodzinnego przyjęcia. Głównie
chwile dla mnieDzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy statyw (nie będzie więcej wymówek, teraz zdjęcia muszą być ostre jak brzytwa!). Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa
Chilli Czosnek i OliwaMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia, jak jeszcze zostanie. :) Składniki:0,5 kg dorszasól, pieprz do smakudo obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki1 pietruszka0
Ala piecze i gotuje