przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:339/765)

Czekoladowo-krówkowe babeczki! 142

Święta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy,  na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni!Składniki (12 muffinów)1 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao szczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki

Kitchens Alphabet
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 234

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy

Smakowity Blog Kulinarny
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 279

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu

Praktyczna pl
Piernikowe gofry 166

Święta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę, jeść je w każdej postaci. Dzisiaj na śniadanie u mnie były gofry piernikowe z miodem i powidłami - pychota. A do mleka to po prostu niebo w gębie. ok 10 sztuk

Niezły Młynek
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 142

wiem jak Wy, ale ja w święta chętnie dojadam pozostałości z Wigilii... pierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję

Czerwień i błękit
Świąteczny rogal z niespodzianką 201

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi

zielonacukinka
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 196

Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkęMarynata:sok z jednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce

My Culinary Art
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 154

technika zapożyczona z kuchni  francuskiej en papillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 182

ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek,także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok,a nie tylko od święta.Smak ćwikły w głównej mierze zależy od jakości buraków,dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się bezpośrednio u rolnika lub kupić buraczki bio.Dobre jakości buraki o wiele szybciej się gotują

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miodownik 109

upiec. Ja po raz pierwszy zrobiłam miodownik, czytałam wiele przepisów i zrobiłam swoją wersję taką, która na pewno nam zasmakuje. I jak się okazuje na pewno na Święta będzie też ten miodownik. Tak więc pierwszego pewniaka już mam. Wbrew pozorom mało pracy a ciacho smakuje super.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sernik cytrynowy 154

prawda Wielkanoc za nami ale z racji moich lekkich zaległości dodaję przepis dopiero teraz. Może na kolejne Święta zechcecie wykorzystać przepis, więc będzie jak znalazł.  Zdjęcie jest w aranżacji wielkanocnej ale śmiało można go upiec bez okazji.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Schab suszony 144

klik. Schab jest rewelacyjny. najgorsze jest wyczekiwanie na niego ale potem jak już jest gotowy to po prostu uczta dla podniebienia. Schab można zrobić bez okazji lub na święta czy przyjęcie rodzinne. A całości smaku dopełnił pyszny chrzan z żurawiną od Eterno.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi Ruskie 281

Świąteczny czas to jeden z tych momentów na który czekam z niecierpliwością. Porządki, życie w ciągłym biegu, tu coś kup tu coś zrób achhhhh ;)W tym roku robię święta w naszym domu, jest jeszcze jedna ważna uroczystość, która sie przy okazji odbędzie ale na razie o tym ciiiiii...Pierwsze do ataku w świątecznej ganianinie   pokleiłam sobie pierożki

NaKońcuJęzyka
Makowczyki 205

Ponieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:125 ml mleka200 g mąki40 g drobnego cukru30 g słodkiego mleka skondensowanego30 g miodu1

Świat Ciasta
Kiełbasa wiejska wędzona 161

zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.SKŁADNIKI9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka1 kg boczku1 kg słoniny 120 g soli3 g majeranku3 g ziela angielskiego15 g pieprzu mielonegoczosnek jedna główka

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania