wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp
KUCHARNIAwtedy, gdy chcemy by stanął w miejscu. Wlecze się ociężale w chwilach, które chcielibyśmy jak najszybciej odesłać do przeszłości. Złośliwy? A może obojętny? Surowy, nieczuły władca. Jedynie od święta łaskawy. Rozdaje nam wówczas chwile, momenty, ułamki sekundy złudzenia, że to my nad nim panujemy, że go przechytrzyliśmy. Wyprzedzili. Zatrzymali. Na jednej z setek fotografii. W zasuszonym klonowym liściu
KUCHARNIAspiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta wielkanocne. Skoro włoski wypiek, to i przepis z Italii pięknie przetłumaczony przez Majankę - dziękujemy! Wspólne pieczenie to wyjątkowe emocje. Ciekawość, podekscytowanie, porozumienie myśli, jedność gestów i czynności. Jest
KUCHARNIAroku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia
KUCHARNIAzrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno zrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika
w mojej kuchniSchab po kowalsku Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować
w mojej kuchniPrzepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule
w mojej kuchniNominuj 16 osób, pomijając tę, która wytypowała ciebie. 4. Poinformuj osoby wytypowane i pozostaw na ich blogu odpowiedni komentarz. 1. Jeszcze będąc w liceum przygotowałam samodzielnie całe święta Wielkanocne. 2.Jestem bardzo wybredna i wielu rzeczy nie przełknę, ale coraz częściej zdarza mi się gotować to, czego sama nie jem. 3. Nie jadam pomidorów. Kocham ketchup i pomidorówkę
Humanistka w kuchniPrzepis wzięłam z mojej książki kucharskiej. Pyszne, korzenne pierniki :) na święta i nie tylko ;) Składniki: -500 g mąki pszennej -200 g miodu -150 g masła -200 g cukru pudru -1 jajko -1 żółtko -10 g sody oczyszczonej -2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy na tyle, aby się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce
KasiekGotujeKatarzynki. Klasyczne pierniczki, u mnie w trochę zmienionym kształcie. Brak odpowiednich foremek wcale im nie zaszkodził. Teraz pierniczki oczekują w puszkach na święta. Mam nadzieję, że zdążą zmięknąć zanim moje łasuchy je dopadną:). Katarzynki (przepis zaczerpnęłam ze strony MojeWypieki) 200g miodu 1 łyżka kakao 100g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 400g mąki pszennej Miód
Zapiski Młodej ŻonyLikier jajeczny- drugi od lewej Święta w pełni. Ciesząc się towarzystwem bliskich delektujemy się Bożonarodzeniowymi przysmskami. Wszechogarniajace lenistwo jest takie przyjemne... Przed tygodniem rozpoczęłam opowieść o świątecznych likierach. Na dzisiaj pozostawilam ostatni. Jajeczny. Najlepszy jest dopiero co przygotowany- jeszcze ciepły:)! Likier jajeczny 6 żółtek 250 ml mleka skondensowanego nieslodzonego 250 ml wódki 200g cukru pudru Cukier
Zapiski Młodej Żonygórnej półki i podawane są zazwyczaj z nutellą tak od serca i prażonymi orzeszkami ziemnymi... W roku 2008 mieszkałam jeszcze w regionie Piemont i pojechałam do Turynu na Święto czekolady. Zapragnęłam słynnych CREPES ze słynną czekoladą GIANDUIOTTO ! Już od dawna wiadomo, że Piemont i jego stolica Turyn są znaczącym centrum przemysłu cukierniczego. Caffarel, najbardziej znany piemoncki cukiernik, wynalazł przepis(...)płaciłam w każdym barze 0.95 cent ! Nie wiem, może podano mi Lavazza, która pochodzi właśnie z Turynu i dlatego mnie tyle kosztowała? No mniejsza z tym... Ale nie żałuję. Święto czekolady było wyśmienite ! W 2014 roku obchodzono je w Turynie w dniach 21-30 litopada. Pomyślcie ileż czekolady przeznaczono na degustację. Przypomnialam sobie o tym właśnie dziś. Kiedy piłam moje
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka
Salonik smakówZbliżają się święta. Stąd też przedstawiam Wam mój przepis na pyszny zawijaniec makowy. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 3/4 paczki drożdży mała śmietana 3 łyżki cukru 100 gram margaryny Mąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Masa makowa: Można użyć gotową
tojestpyszne.blogspot.com