Wcześniejsza wersja - klik : Już Wam wspominałam, że jak byłam małą dziewczynką to jedyne śledzie, które mi smakowały - to te na słodko. Do dziś takie lubię, dlatego często przyrządzam je po kaszubsku - obowiązkowo z rodzynkami i żurawiną. Przeważnie używam do tego śledzi solonych - klik , ale ostatnio nie miałam czasu na ich moczenie, więc postanowiłam spróbować z filetami w oleju. Całość wyszła(...)łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (odsączone z oleju) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę
Di gotuje0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jeśli chodzi o śledzie, to UWIELBIAMY w każdej wersji. Tutaj można podać ot tak, po prostu…jednak ta wersja w formie przystawki, zachwyci…nas, wbiła w glebę! Niestety! Otrzymaliśmy produkty od Seko i...zjedliśmy(...)post jest… :P poszliśmy po kolejne :P OJ! Warto!... śledziożercom polecamy :P #wyhaczrybke Składniki 500 g buraków śledzie po kaszubsku od Seko szczypta majeranku szczypta pieprzu ziołowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy 90 min w temperaturze
R'n'G KitchenŚledzie na Wigilii to pozycja obowiązkowa. Dzisiejsza propozycja na podanie ich w musztardzie była strzałem w dziesiątkę- jedne z lepszych jak nie najlepsze jakie jadłam. Składniki: 4 płaty śledzia 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżka musztardy kremskiej 1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej łyżeczka miodu szczypta soli i białego pieprzu pół pęczku koperku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie min. godzinę(...)pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy w 2 cm kawałki. Koperek siekamy. W misce mieszamy musztardy, śmietanę, miód, sól i pieprz. Dodajemy koperek i śledzia. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki aby smaki się przegryzły
Lena GotujeKażdy na Święta czy to Wielkanocne czy Bożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko już było 😀 ale ale nie było jeszcze śledzie ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym, w tym roku takie królowały na naszym stole 😂 Do tego dania wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki(...)świeże zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki, a ogórek, jabłko, cebula w drobną kosteczkę, śledź za to w grubą kostkę około 1 x 1 cm. Układamy w kieliszku lub misce warstwowo. Sałatka może być serwowana warstwowo jako każda porcja osobno lub w jednej dużej misce. Podobnie
Życie zaczyna się w kuchnimoże zabraknąć śledzika pod śmietanową pierzynką. Do tego dania użyłam filetów śledziowych marki SEKO od razu zamarynowanych w oleju rzepakowym... palce lizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru pieprz(...)Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy na półmisku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka ew.takie pół talarki. Musimy ją koniecznie sparzyć wrzątkiem na sitku. Pozostawiamy do wystygnięcia i rozkładamy na śledziu. Następnie posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę mieszamy z cukrem i octem. Zalewamy śmietaną śledzie z cebula i ogórkiem, posypujemy świeżo zmielonym
Życie zaczyna się w kuchniDzisiaj Wielki Piątek! Domowe śledzie, to dobra propozycja na obiad. Płaty śledziowe dobrze płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Przygotowujemy zalewę octową, studzimy ja i wkładamy śledzie. Zalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula. Wszystko należy zagotować razem i wystudzonym zalewamy śledzie na minimum 5h. Potem śledziki odcedzamy(...)Potrzebujemy jeszcze śmietanę, cebulę, sól i pieprz, które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku i serwujemy np. z ziemniakami w mundurkach lub z chlebem. Smacznego
chleba naszegoprogramu Karol Okrasa wybrał się tym razem do Dębek – popularnej miejscowości nadmorskiej. Na plaży przygotowuje trzy propozycje potraw, oparte o tradycyjne dania Kaszubów nadmorskich. Pierwsze danie to sałatka ze śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety(...)sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze z solonego śledzia 4 filety solonego śledzia 1 łyżka cukru 1 jajko na twardo 1 twardy kiszony ogórek 1 łyżka posiekanych kaparów 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka majonezu 1 cytryna 1 pęczek
WojnaNaSmaki.plSałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem to bardzo smaczna propozycja dla amatorów sałatek śledziowych. Dzięki poszczególnym warstwom, składniki nie łączą się ze sobą przypadkowo, ale tworzą niepowtarzalny smak. Taka sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na domowej imprezie. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 2 czerwone cebule(...)śmietanę i majonez, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na dno szklanej miski. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie umieszczamy je na warstwie cebuli. Na śledziach rozsmarowujemy połowę sosu majnezowo-śmietanowego. Kapustę pekińską drobno szatkujemy po czym równo rozprowadzamy
Smakowite DaniaLubię eksperymentować z różnymi produktami, łączyć smaki, próbować. Dziś padło na kolejną odsłonę śledzia (nie na raz:) zapas to podstawa. Szczególnie, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, i następnego dnia... Niby taki oczywisty śledź - śmietana, koper, ALE jest tu też inne ciekawe połączenie, musztarda dijon, pieprz cytrynowy, koper suszony, ziele mielone. Zawsze to nieco inny smak, proporcje, przyprawy(...)koperku 5 łyżek śmietany 12% pół łyżeczki lub płaska łyżeczka (jaką ostrość wolicie) musztardy dijon mielony pieprz cytrynowy do smaku świeży pieprz do smaku szczypta mielonego ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: śledzie kroimy w paseczki, kosteczkę, jak wolicie, cebulę drobno siekamy, w misce łączymy wszystkie składniki, doprawiamy, odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego
Zasmakuj KuchniHarynki, choć niyftorzi 1 na nie gołdajōm 2 śledzie, sōm 3 zdrowe i werciōło 4 by sie je jejś 5 niy yno 6 skuli 7 postu. Jo żech prziszoł na tyn recept 8 bez cufal 9 i musza pedzieć 10 , że jabka idealnie pasujōm 11 do śledzi, a jak do tego dodōmy 12 ździebko 13 koperku i jogurtu(...)greckego trocha pieprzu Harynki żech kupiōł we ôleju- joł wie, żech je niyrołz 20 zgniōły 21 , ale jakby sie Wōm chciało, to mogecie i bez całoł noc moczyć solōne śledzie we wodzie abo mlyku. A jak już je bydziecie 22 mieć wymoczōne, to mogecie sie brać dali za robota. Cebula pokrejcie we kostka , wciepcie 23 do jaki miski, posujcie
Chop w kuchnisiebie. I to będzie rozwiązanie idealne. Zamiast nerwowo przeszukiwać swoją torebkę w poszukiwaniu telefonu, zegarek będę mieć zawsze...na ręku :) A dziś propozycja którą podała mi moja znajoma. Śledzie lubi większość z nas dlatego przepis wydaje się godny polecenia, przygotowany w nowej odsłonie. Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 3 czerwone cebule 1 szklanka cukru(...)gorczycy w ziarnach plus 5 płatów śledziowych. Przygotowanie : Składniki na zalewę oprócz majonezu i musztardy zagotować razem z pokrojoną cebulą - wystudzić Do wystudzonej zalewy włożyć pokrojone w małe dzwonka śledzie i moczyć przez 2 dni Po 2 dniach wyjąć śledzie z zalewy wraz z cebulą, osączyć na sicie W słoju układać warstwowo; śledzie, majonez wymieszany z musztardą ( u mnie pół
Proste Potrawydomu, paskudny wirus nie daję za wygraną, ale ja też się nie poddaję. Dogadzam sobie, a co:) I choć apetytu specjalnie nie mam, to naszła mnie dzika ochota na śledzia. Ucieszyłam się, że chcę coś zjeść, więc nie tracąc czasu szybko powstały takie oto grzanki. Awokado samo w sobie jest bardzo neutralne w smaku i aż się prosi o jakiś(...)konkretny dodatek, śledzie fajnie zamarynowane - razem tworzą bardzo udaną kompozycję. Składniki: 4 kromki chleba 2 filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami Seko pół dojrzałego awokado serek śmietankowy do posmarowania chleba garść kiełków (u mnie brokuły i rzodkiewka) Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić na suchej patelni, posmarować serkiem. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Awokado wyjąć
Obiad gotowytowarzyskich spotkań, a przecież wiadomo że nic nie umili takiego spotkania lepiej niż dobra przekąska. Dlatego dziś prezentuję potrawę ze śledzia, który przecież wiedzie prym wśród wszelkich dań tego typu . składniki 1 kg świeżych płatów śledzi 2 solidne łyżki soli 1/3 szklanki cukru(...)szklanki octu 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 2 cebule 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna pieprzu 4-6 ziaren ziela angielskiego wykałaczki sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów), a następnie dokładnie płuczemy. Do garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu
Miód i pieprzśledzika, będzie przepis na rolmopsy z nadzieniem grzybowym. Przepis ten pochodzi ze strony Moje domowe kucharzenie.... Przepis ten wypróbowałam już pewien czas temu. Próbowałam obu wersji, tj. ze śledziami solonymi i marynowanymi. Obie są dobre. Ja jednak wolę wersję przygotowaną ze śledzi marynowanych. Rolmopsy z nadzieniem grzybowym Przygotuj garnek, miseczkę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik(...)inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier. Dzień przed przygotowywaniem rolmopsów suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą. Tak przygotowane grzyby odstaw na noc. Następnego dnia grzyby ugotuj. Gdy zmiękną, odstaw
blog.moje-pasje.info