grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki(...)mnie na blasze od piekarnika).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 12 - 15 minut, ale nie dłużej, bo będą zbyt kruche (ja piekłam 12 minut).Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty i dopiero po tym czasie przełożyć do wystudzenia na kratkę.Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie
Gospodyni MiejskaChocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam.. Składniki na około 30 sztuk: 1 szkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 170 g posiekanej margaryny 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru 1/4 szkl.drobnego cukru(...)żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem. Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około
Moje domowe kucharzenieTym razem na weekend długo oczekiwany sernik! Po ostatnim narzekaniu na brak prawdziwego sera przeżyłam miłe zaskoczenie. Mój tata nie mogąc słuchać już moich
ciastkarnia na kruchym spodzieTo już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i
ciastkarnia na kruchym spodzieDlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a zamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:)) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 150g serka homogenizowanego o smaku bananowym, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki(...)jajko do posmarowania. WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych
Z miłości do słodkościDelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki mąki ziemniaczanej2 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki skórki otartej z pomarańczy60 ml soku z pomarańczysok z połowy cytryny.Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć(...)jednolita masę.Ciasto mocno schłodzić ( ok 2 godziny w lodówce , lub godzinę w zamrażarce)Po tym czasie wałkować ciasto na ok pół cm grubości wykrawać ciastka w dowolnych kształtach.Piec w 175s , ok 12-15 min.Schłodzone udekorować.SMACZNEGO :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaidealnie komponujący się z całością. Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy, świetnie się kroi i ładnie wyrasta, nie pęka. Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników (użyłam herbatników pełnoziarnistych z masłem ) 80g masła /margaryny 1/2 łyżeczki cynamonu Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka - polecam z Wielunia ) 100 ml śmietanki(...)składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać. Piec około 60-80 minut (*) w 170 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka
Di gotujeciekawym, kwaśnym akcentem dzięki świeżej żurawinie. To jak będzie, spróbujecie? :) Polecam i zapraszam na sernik z żurawiną ! Składniki na sernik z żurawiną: Spód: 60 g roztopionego masła 180 g kruchych ciastek Masa serowa: 10 żółtek 220 g cukru 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego 400 g serka waniliowego 10 białek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny(...)białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wysypujemy umytą i wysuszoną żurawinę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy kolejne 80 minut
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka wytrawne ze świeżym rozmarynem, bazylią i z suszonymi pomidorami. Wyborne – pachnące słoneczną Italią. Świetnie pasują do piwa. Do przygotowania ciasteczek (ok 20 sztuk) potrzebujemy
Szybko Tanio SmacznieJuż coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie ciasteczek. Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami. Fantastycznie
Serce zamknięte w formie pysznościSezon wakacyjny można dzisiaj uznać już za zakończony i pora wracać do swoich codziennych obowiązków. Pogoda jak na ostatni dzień wakacji jest świetna, słonko świeci, jest
ciastkarnia na kruchym spodzieużyłam także do masy startej skórki z limonki, ponieważ nie miałam ekologicznych limonek, a te z supermarketów Bóg wie, czym są pryskane. Nie zmienia to faktu, że było krucho, słodko, kwaskowo i znów słodko - bo takie są właśnie warstwy owego limonkowego mazurka! Mam nadzieję, że zechcecie, tak jak ja, eksperymentować z klasycznymi przepisami w zupełnie nowym wydaniu! Zobacz również inne(...)opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż
Moje QulinariaDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami. Przygotowanie : 15 min. Pieczenie : ok. 40 min. Chłodzenie : 1 godz. Składniki na tartę o średnicy 28 cm. Składniki na kruchy spód : ● 250 g mąki typ 550 +10 g ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● 5 g soli ● ok. 50 ml wody Składniki na farsz: ● 350 g dyni zważonej po obraniu(...)duże jajka ● 250 ml śmietany kremówki 30% ● 100 g fety ● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler ● 30 g pestek dyni ● 3 szczypty gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Przygotowanie : Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie miękkie i... wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie, bo waaarto! (około 17 sztuk) 100g masła 100g cukru trzcinowego (można dodać mniej) 1 jajko 200g mąki gryczanej(...)czekolady białej Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca
Di gotuje