Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste, kruche ciasteczka, które idealnie nadają się do odciskania w nich różnych kształtów. Ja akurat wycięłam przy pomocy wykrawaczek (dostępnych tutaj ) bohaterów Gwiezdnych Wojen. Wy możecie odcisnąć dowolne wzorki, a może zaprosicie swoje pociechy do wspólnego pieczenia, dobra zabawa gwarantowana. Składniki: 250 g mąki pszennej 125 g cukru pudru 125 g masła(...)jajko ziarenka z jednej laski wanilii Z podanych składników zagniatamy ciasto, ale tylko do momentu kiedy się połączą. Następnie chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 st. C, na złoty kolor, ok 12-15 minut
Cynamonowe szczęścieprzepis, dwa różne wykonania. Zaskocz takimi ciasteczkami wszystkich których kochasz! Kruche, proste w wykonaniu i bardzo bardzo smaczne! Składniki: 500 g mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 250 g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub spirytusu 30 g drożdży skórka z jednej cytryny dodatkowo: gruby cukier, ew.zwykły jajko(...)łyżka mleka Przygotowanie: Do miski lub bezpośrednio na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Blat stolnicy oprószamy mąką, wyjmujemy część ciasta i wałkujemy. Dość cienko ale nie za cienko ;) Grubość zależy od naszych preferencji. Wykrawamy ciastka w dowolnym kształcie
Życie zaczyna się w kuchniRogaliki z 3 składników podbiły internet w błyskawicznym tempie! Czy może być coś prostszego niż przygotowanie kruchych rogalików z zaledwie 3 składników?? Są fantastyczne! Ja nadziałam je powidłami śliwkowymi i obsypałam cukrem pudrem. Musicie je upiec! ;) Składniki: (na ok. 30-40 sztuk) 450 g mąki pszennej (ok. 3 szkl) 250 g zimnego masła lub margaryny 1 szkl kwaśniej(...)śmietany 18% powidła lub marmolada do nadziania rogalików cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Z masła, mąki i kwaśnej śmietany zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 60 minut lub dłużej. Po tym czasie podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkącik
Nastoletnie WypiekanieMoże wyglądają zwyczajnie i trochę niepozornie ale te rogaliki smakują naprawdę wspaniale. Bardzo kruche, delikatne ciasteczka, pachnące migdałami, otulone cukrem pudrem... Przepis pochodzi ze starej rodzinnej książki kucharskiej ( Kuchnia polska , Warszawa 1960), z której do dziś z powodzeniem korzystamy. składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g zmielonych migdałów 200 g masła 1 łyżeczka soli cukier waniliowy cukier puder do obtaczania(...)wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę (w trakcie zagniatania dodałam łyżkę kwaśnej śmietany, bo ciasto trochę się kruszyło). Z ciasta formowałam cienkie wałeczki (mniej więcej grubości ołówka), a z nich niewielkie rożki, które ułożyłam na blaszce i piekłam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze
babka w formiekruche ciasteczka serduszka, będą stanowić słodki upominek dla ukochanej osoby SKŁADNIKI Z podanej porcji wyszło mi 25 ciasteczek: 250 g mąki 1/2 kostki margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1 żółtko aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1czubata łyżka kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę(...)wbijamy żółtko - wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki. Serca poprzekładamy na przemian, aby powstały dwukolorowe
słodki bratekPierożki z powidłami i orzechową posypką to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich HELIO, 1,5 łyżki cukru kryształu, białko do posmarowania(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję
Tradycyjna kuchnia Kasibabcię to jedna z moich ulubionych mas serowych. Najczęściej używamy jej do przełożenia biszkoptu z truskawkami (przepis na klasyczną babciną melbę tu: klik ) ale tym razem postanowiłam nadziać nią kruche babeczki. Masa ta ma bardzo charakterystyczny, lekki i słodki smak oraz serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany i jajek na mleku a następnie utarty z masłem(...)owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie :) Ostatnio kupiłam fajne foremki do ciasteczek i oczywiście musiałam je wypróbować :) Zapraszam na pyszne kruche ciasteczka z przepysznymi Powidłami śliwkowymi firmy Orzech oraz posypką z Prażonych ziarenek z Ziarenkowa :) Składniki : 3,5 szklanki mąki 2 cukry waniliowe 3 żółtka(...)proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Powidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść , zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy . Wykrawać foremką
Sama słodycz i szczypta chiliDopadło mnie ostatnio przeziębienie, więc musiałam zrobić sobie przerwę od gotowania i pieczenia. Gdy się poczułam lepiej wzięłam się za zrobienie krakersów. Delikatne i kruche, w sam raz zamiast coś na ząb ;-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku(...)łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem ok 2 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować cienko a następnie wykrawać nożem lub radełkiem kwadraty. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem
Na słodko lub wytrawnieoczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany 36% - 500 g świeżych malin - 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku(...)rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo- cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z 3 łyżkami
Zainspiruj się kuchniąkruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego(...)pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Co prawda rogaliki są z foremki, ale jak ktoś nie ma takiej silikonowej foremki to można je przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Jak zrobić rogaliki orzechowe ? Składniki na 32 rogaliki: 1 szklanka* mielonych orzechów laskowych, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 65 g masła, 2 łyżki cukru , szczypta(...)pełnoziarnistej (dodałam mąkę, gdyż nie miałam więcej orzechów) wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę miękkie masło i jogurt naturalny, całość wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto wkładamy do foremki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu, aż rogaliki będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche ciasteczka cynamonowe- kto ich nie lubi? u nas cynamon schodzi workami a kruche ciasteczka pieczemy raz za razem. Z reguły robimy te na samych żółtkach, bo są obłędnie kruche ale w tym przypadku należy użyć całego jajka. Białko spowoduje, że będą ciut twardsze po upieczeniu a wzorek się utrzyma. Składniki: 300 g mąki 200 g zimnego masła(...)jajko 1 żółtko łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i szybko dużym nożem posiekać a następnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (jeśli nie mamy foremki to literatką). Stempelki oprószyć mąką, żeby ciasto się nie kleiło i odbijać na kółkach z ciasta. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne małe co nieco do kawy lub herbaty...kruche kakaowe babeczki wypełnione masą budyniowo-serową o smaku borówkowym. Połączenie budyniu śmietankowego z sokiem borówkowym i serkiem mascarpone jest naprawdę genialne! Babeczki znikają w mgnieniu oka...są tak pyszne, że trudno się powstrzymać. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, który pewnej osobie skojarzył się z "gumijagodami" ze znanej bajki z dzieciństwa 😉 Musicie koniecznie(...)wypróbować bo brak mi słów, aby je opisać... Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 żółtko 1 łyżka kakao szczypta soli Masa: 600 ml soku borówkowego Lifeberry => recenzja 2 łyżki cukru duży budyń śmietankowy 250 g serka mascarpone
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą przekąską do kawy lub gorącej czekolady. W wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują świąteczny, korzenny smak. Składniki: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 1 jajko 12 dag cukru 6 łyżeczek cynamonu 100ml mleka 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą(...)mąkę i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Odrywać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm. Wyciąć foremką ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem z rozpuszczonym cukrem, zyskają błyszczący, rumiany wygląd. Piec około 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek) w temperaturze 180stopni
Pyry na GazTen deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchniKruche daktylowe ciasteczka bez cukru i bez słodzików (22 ciasteczka) Dzisiaj prezentuję dietetyczne ciasteczka przy wykonaniu których nie potrzeba dodawać cukru, ani żadnych innych słodzideł. Ciasteczka są fantastycznie kruche (ale nie rozpadające się) i zasmakują każdemu ciasteczkowemu potworkowi ;) Składniki: 160g mąki pszennej 70g masła 70g suszonych daktyli jajko Przygotowanie: Zaczynamy od pocięcia daktyli na malutkie kawałeczki. Im mniejsze(...)smaczniejsze. Proponuję na jeszcze mniejsze kawałki niż u mnie na zdjęciu. Masło rozpuszczamy i przelewamy do miski. Dodajemy jajko, posiekane daktyle i mąkę i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto możemy rozwałkować i wycinać dowolne kształty albo tak jak ja odrywać po kawałku i formować ciasteczka w ręce. Ciasteczka ułożone na blaszce, na papierze do pieczenia pieczemy
Moja MichaParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany(...)pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu
Moje domowe kucharzenieQchnia po prostu Faworki to jeden z przyjemniejszych akcentów zimy. Złote, delikatne i bardzo kruche w karnawale śmiało konkurują z pączkami. Ich wykonanie jest dość czasochłonne więc przed przystąpieniem do produkcji zazwyczaj organizuję sobie pomocników :) Składniki: 4,5 szklanki mąki pszennej 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej(...)smażenia Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto należy jeszcze kilkakrotnie złożyć, wałkować a nawet potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków (ma to na celu wtłoczenie do ciasta powietrza). Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut. Odcinać od całości po kawałku, lekko
Qchnia po prostuJestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny. KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut. Ciasto formować rękoma w kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (grubość około 5 mm), z jednej
Zakątek rozkoszy kulinarnychpewnie wolnego czasu, żeby cokolwiek opublikować. Dzisiaj dwukolorowe ciasteczka. Niestety nie wiem z której gazety pochodzą, bo część przepisów mam wycięte z gazet i schowanych w teczce. Ciasteczka są kruche i dosyć długo można je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nie za słodkie, dokładnie takie jak lubię :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie blachy ciastek. Składniki: 225 g mąki pszennej(...)margaryny 100 g cukru 1 jajko 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Masło posiekać nożem, dodać mąkę cukier, jajko, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite, podzielić je na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao i ponownie tą część ciasta wyrobić. Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i wstawić
Na słodko lub wytrawniePomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu. Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji :) CIASTECZKA: 1. Muffiny "Leśny mech" 2. Babeczki Michałki 3. Muffiny z Princessą 4. Kruche wiatraczki 5. Mini Szarlotki 6. Rurki z kremem 7. Rogaliki z Nutellą SAŁATKI: 1. Brokułowa 2. Żółta sałatka 3. Sałatka ryżowa po węgiersku 4. Tuńczyk w muszelce 5. Sałatka makaronowa(...)Sałatka z surimi i selerem naciowym PRZYSTAWKI: 1. Faszerowana bagietka 2. Roladki pomidorowe 3. Rollsy z ziołowym serkiem 4. Roladki z tortilli 5. Sakiewki ze szpinakiem 6. Parówki w cieście francuskim Życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej
Czerwona PorzeczkaNa długie jesienne wieczory zachęcam Was do przygotowania tych ciasteczek ze swoimi dziećmi. Moja córcia miała przy nich świetną zabawę :)Składniki:150 g miękkiego masła150 g
Kuchnia domowa Anikruche i cudownie maślane, takie którym nie sposób się oprzeć ... proste w formie i wyglądzie. Zapraszam.Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 50 ciastek)3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru pudru125 g masła125 g smalcu2 żółtka1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaop.cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem, albo wyrobić przy użyciu haka w mikserze. Następnie zagnieść ciasto
Walijskie Pichceniemają dozowaną), dla pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać... :-) Z poniższych składników wyszło mi 48 rożków. Składniki: - 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub 2 szklanki mąki pszennej(...)nutella, gęsta konfitura - lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na 2 lub 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.2-3h (może być dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie
Smaczne ZdroweMoniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka(...)szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty w ytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste Potrawylegowisku do góry brzuchem ze zmęczenia, jednak jedzenie tez może męczyć... hehehe Śmieje się, że nasz czworonożny przyjaciel w tym roku wykupił świąteczną taryfę "Sęp..." :) Kruche ciasteczka... :) Kruche ciasteczka... SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 1.5 szklanki cukru pudru - 1.5 kostki margaryny - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół(...)PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy razem wymieszać w misce i zagnieść ciasto, można dosypywać mąki w razie jakby ciasto było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli
Zainspiruj się kuchnią