Kruche maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Pyszne i aromatyczne, idealne do przegryzienia czy poczęstowania gości. Składniki: 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka 20 g suszonej żurawiny ja użyłam firmy HELIO Wykonanie: Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Z podanych składników na ciasteczka wyrabiamy ciasto dorzucając posiekaną żurawinę, która
W Moim Magicznym Domuskomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu pomarańczowego. Połączenie tych trzech elementów to eksplozja smaków, uwierzcie! Naprawdę polecam ;) Składniki na kruchy spód *: - 160 g mąki pszennej - 30 g kakao - 100 g zimnego masła - 60 g cukru pudru - porządna szczypta soli - 1 jajko Do dużej miski(...)kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować
Calzonella.comKruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka 2 łyżeczki przypraw korzennych Mąką z cukrem, przyprawą korzenną, wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi
Kuchnia bezglutenowaciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione i prawie wysuszone. Mają być lekko miękkie na środku. Po wystygnięciu, zrobią się kruche. W połowie
Smak mojego domumoje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem
Ciastkozercyrównie kruche i pyszne. Pełnia miłości dzisiaj u mnie w domu Składniki na spód tarty: 125 g mąki owsianej 90 g masła 1 duże jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (wyjęte prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę
gutfutfanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować wcześniej i przechowywać w ciastkowym słoiku lub puszce, łatwo zabrać je także ze sobą na drogę. Moje ulubione waniliowe to kruche ciasteczka
CiastkozercyKRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI 150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA I ŻÓŁTKA- ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
Swojskie jedzonkokajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła 3 łyżki cukru cukier lub esencja waniliowa 1. Gotujemy budyń, studzimy, a następnie miksujemy z masłem. Podczas przekładania placków, kruche blaty będą
Apetyczna babeczkakruche ciasteczka Z którego piekę różne ciasteczka Składniki - 400 g masła - 4 żółtka - 1,5 szkl cukru pudru - 4 szklanki mąki - pomarańczowy olejek zapachowy - 1 łyżka kakao - 50 g marcepanu - dowolny dżem - polewa lukier dowolne ozdoby Sposób przygotowania 1. - Na stolnicy wysypać mąkę dodać masło cukier i żółtka oraz olejek zapachowy wyrobić z tych składników ciasto Podzielić
W królestwie smaków Beatybarszczu zamiast kruchych pasztecików w świąteczny czas. SKŁADNIKI: 10 dag sera żółtego np Radamer 20 dag mąki pszennej 3 płaskie łyżki śmietany 18% 12 dag masła szczypta soli ziarenka kminku pieprz cayenne białko jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć
Wanilia i Kardamonciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany, pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu, a takiego poszukiwałam. Efekt końcowy - pusta blacha do umycia :) Składniki na spód 170 g ciastek kruchych
pink envelopemąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość(...)gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany cykl płodności , a zwierzątka ,ofiary składane bogom. Tutaj podam przedwojenny przepis na smaczne kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła
Kulinarny karnet Christopheradzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby moja babcia miała kocie oczy:) pochodzenie nazwy tych ciastek nie jest mi znajome natomiast bardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam
ciastkarnia na kruchym spodziewarstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując - masę serową wylać na podpieczony kruchy spód - oczyszczone
Smakołyki Berenikiprzepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki
coolinarnastrefa.blogspot.compół soboty myślałam, co by tu zrobić za przekąskę. Żeby nie była zbyt banalna, wszystkim smakowała i przy okazji cieszyła oko. I najważniejsze – żeby nie zrujnowała domowego budżetu (już kruchego w tym miesiącu :P) i zrobiła się lotem błyskawicy. Pewnie sobie myślicie „puknij się w czoło kobieto, nie można mieć wszystkiego w jednym”. A jednak. Czasami moja inwencja twórcza(...)Wchodząc wczoraj po pracy do sklepu wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P). Spojrzałam na gotowe ciasto francuskie a gdy wzięłam je do ręki spadł na mnie grom z jasnego nieba w postaci pomysłu na przekąskę :D W następnej kolejności wpadł do koszyka kremowy ser brie
My simple kitchenjesienią w jego liściach się tarzałam, a za grubym konarem chowałam się podczas zabawy w chowanego. Jest także mogiłą dla moich zwierzaków... Niestety drzewo wyrosło tak wielkie, że jego kruche gałęzie stały się dla nas niebezpieczne. Padła decyzja o jego ścięciu. Tak, więc to ostatnia jesień dla tego drzewa...jesień jego życia. Wszystkie orzechy zostały już pozbierane, czyniąc(...)następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem: Miękkie masło miksujemy
Bon Appetit MałgorzatyŚwiąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia. Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i
ciastkarnia na kruchym spodzieKrucho - drożdżowe ciasteczka o dowolnym kształcie. Nie bardzo słodkie i nie bardzo pracochłonne. Składniki: 60 dag mąki 30 dag masła lub margaryny 2 łyżki cukru 1,5 dag drożdży 3 zółtka 4 łyżki śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: marmolada lub powidło cukier puder Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki(...)zagnieść ciasto. Owinąć folią, umieścić na 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować. Dwa płaty ciasta posmarować marmoladą lub powidłem, przykryć pozostałym ciastem. Wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 17 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Praktyczna plbaardzo kruche. Zjadane tuż po przygotowaniu kruszą się mocno, ale znów wspaniale ciągnie się kolorowa warstwa. Kolejnego dnia same ciasteczka miękną, za to warstwa żelkowa wraca do swojej zwykłej struktury. A Wy, którą opcję wybierzecie?;) 115g masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki (plus 1/4 szklanki w razie gdyby ciasto było zbyt
Smaki Na Talerzubaaaardzo kruche ciasteczka, które po nadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku. SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 100 g cukru pudru 1 jajko 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony dżem - najlepiej w miarę twardy cukier puder do posypania Z podanych składników wyrabiamy bardzo szybko ciasto. Wkładamy
Kuchnia od dwojgaciastka kruche z piernikowa nutka 125 g masła 82% 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 220 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 2 łyżki śmietany 18% po 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu i mielonych goździków Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, dalej siekamy. Dodajemy sól i mąkę z kakao i przyprawami. Zagniatamy szybko, by ciasto przypominało okruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórypyszne, kruche, w smaku maślano-migdałowe. Składniki: 225 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1łyżka cukru waniliowego Kilka kropel olejku migdałowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pół łyżeczki soli Około 60g całych migdałów (obranych ze skórki, przedzielonych na pół) Przygotowanie: Ze wszystkich podanych składników (oprócz migdałów) wyrobić ciasto. Kulkę
W garach u Gosijest kruche i soczyste. Przepis jest prosty, choć wymaga poświęcenia trochę czasu. Smak wynagradza nam wszystko :) Placki ziemniaczane z sosem węgierskim Sk ładniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki 1/2 - 1 łyżeczki soli szczypta pieprzu Ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać nadmiar płynu, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżką ciasto
Biały fartuszekbardzo kruche ciasteczka, nadziane marmoladą różaną, doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty - z podanej porcji wyszło ok. 40 ciasteczek SKŁADNIKI 35 dag mąki (pół na pół pszennej i krupczatki), 250 g masła, 4 żółtka, 50 g cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatkowo: marmolada różana, cukier puder WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy
słodki bratekkrucha, ale wilgotna i bardzo aromatyczna - pełna jabłek , cynamonu i idealnie słodka, mimo, że jest prawie bez cukru! A jej przygotowanie jest ekspresowe! Jednym słowem - ulubiona! Jestem pewna, że jeśli spróbujecie, również zakochacie się w tym smakołyku! :) P.S. Mój Mąż nie znosi kokosu, ja z kolei uwielbiam, zobaczcie jaki znalazłam sposób na przemycenie go do każdego ciasta - patent
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!niedawno kruche ciasteczka z piwem , w których namieszałam dodatkowo trochę różnych rzeczy ;) Dziś zaprezentuję Wam szybciutko jak wyglądają te ciastka w klasycznej wersji, może zechcecie sobie zrobić takich na jutro, bo robota jest banalna, a efekt naprawdę przesmaczny. Przypominając przepis: - kostkę wegańskiej margaryny Alsan ucieramy z - 2 szklankami mąki pszennej, podlewamy - 0,5 szklanki piwa, zagniatamy kulę ciasta. Kulę owijamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkruche babeczki pochodzi z jej książki.Oczywiście troszeczkę go zmodyfikowałam.Teraz jeszcze przedstawię Wam pomysł na wigilię z babeczkami.Farsz z pewnością postny więc grzybowy(lub pieczarki) z kapustą.Cebulkę podsmażyć z grzybami wcześniej namoczonymi,obgotowanymi lub pieczarkami...następnie dodać ugotowaną,pokrojoną kapustę,przesmażyć parę chwil,doprawić i farsz gotowy.Gdy będziemy przygotowywać babeczki należy również wyciąć z ciasta gwiazdę lub choinkę
Niespełnione zdolności kulinarneCiastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki :) Kruchy spód, który nie wymaga mrożenia w lodówce jest obłędny. Spód: - 1 szklanka mąki owsianej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 3 łyżki mąki żytniej - 2 małe jajka - 50 g margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy
Zdrowie na języku :Pupiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się też w czerwono białej puszcze jako słodki prezent na Mikołajki. Poniżej dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem. Jest jednak kilka obowiązkowych pozakulinarnych składników: Michael Buble, śpiewający White Christmas w tle, wieczorna ciemność za oknem i kompan do wycinania pierniczków z ciasta, ktoś bliski
W kuchni wieczoremkruche, maślane roladki z dodatkiem czekolady. Proste w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilość składników, a są przepyszne. Wspaniałe do popołudniowej herbaty, chrupiące, pachnące i przypominają mi trochę w smaku herbatniki posypane cukrem. Bardzo polecam… (inspiracja z książki „Słodki Świat Kasi). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 35 roladek:Ciasto
Mała CukierenkaKruche maślane ciasteczka idealne na każdą okazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować
wyzwania kuchennekruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek. Składniki : * szklanka wody * szklanka mąki pszennej * 1/3 kostki masła * szczypta soli * 4 jajka * olej do smażenia * lukier Przygotowanie : Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie by nie powstały grudki, tak długo aż ciasto będzie odchodziło
Magiczne Życie Marty