kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:539/735)

Bezglutenowy sernik borówkowy na kakaowym spodzie z pianką 174

Co prawda to nie pora na borówki ale przecież można skorzystać z domowych mrożonych zbiorów lub sklepowych i poczuć odrobinę lata w słodkich wypiekach. Jednym z

Kuchenne Wariacje
Kruche ciasteczka orzechowe 168

składniki: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny lub masła 60 g cukru pudru 2 żółtka 100 g tartych orzechów laskowych Back Mit 1/2 łyżeczki proszku

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 140

gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się(...)było kakao, i jakoś mnie to nie uderzyło. Jak już dotarło - było za późno. Jednak gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała.Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka migdałowe 172

kruche, ale uniemożliwiały tworzenie skomplikowanych kształtów. Oryginalny przepis pochodzi z bloga 2smaki.pl. Liczba porcji: ok. 40 sztuk 50 gram płatków migdałowych 180 gram mąki 100 gram masła 40 gram cukru pudru 1 żółtko Masło mocno schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Migdały zetrzeć robotem kuchennym na mąkę. Rozgrzać piekarnik do 180C, blaszkę lub dwie wyłożyć papierem do pieczenia. Szybko zarobić ciasto

Czerwony Gupik
Kruche ciasteczka walentynkowe 158

kruche ciasteczka. Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chruściki, chrusty czy faworki? 728

kiedyś robiła moja mama, no i dziś pokusiłam się o zrobienie, i wyszły moim zdaniem idealne, nie przeszły tłuszczem i dodatkowo są takie, jakie powinny być chruściki - chrupkie i kruche!  Składniki: 2 szklanki mąki + do podsypywania 12 żółtek 4 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18% 2 płaskie łyżki masła 2 płaskie łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekonieczne(...)szczypta soli 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia - olej lub smalec najlepiej cukier puder do dekoracji Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, elastyczne, nielepiące się do dłoni, jeżeli konieczne podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wstawiamy ją na podsypanym mąką talerzyku lub w woreczku do lodówki na około 30 minut.  Ciasto dzielimy

Piekę, bo lubię
Ciasteczka klonowe 204

kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 żółtka ½ opakowania cukry waniliowego ½ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru ¼ łyżeczki soli. Sposób wykonania: Cukry utrzeć z masłem lub margaryną na puszystą masę, dodać żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka kakaowe 194

Ciasteczka, ach ciasteczka! Do kawy i do herbaty;)  I nawet do dobrego wina pasują - ciasteczka kakaowe. Rozpływają się w ustach i są tak kruche, że małe łapki nie mogą ich dotykać ;) Zanim trafią do małej buzi zdążą odwiedzić podłogę ;)  Na jeden kęs, ale za to jaki... Ciasteczka kakaowe   Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny(...)cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciastoCiasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka

Lawendowe Niebo
Dwukolorowe herbatniki 140

kruche i nie za słodkie. Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem! (23 dość duże ciastka) 250g mąki pszennej 130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, masło/margarynę, jajko, cukier i cukier wanilinowy. Zagniecione ciasto

Di gotuje
Rogaliki ze starego przepiśnika 153

Kartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać. Smak  rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane,  z owocową nutką ... pycha !     Składniki: -1/2 kg mąki -25 dkg masła --5 dkg drożdży -2 łyżki kwaśnej śmietany -2 jajka oraz jedno do smarowania -1 łyżeczka cukru -wanilia -kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń -brązowy cukier(...)posypania Mąkę skruszamy z masłem. Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Do skruszonego ciasta dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy w bardzo zimnej wodzie. Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch wody. Trwa to ok. 30-60 minut. Ciasto wyjmujemy ze ściereczki. Dzielimy na części

Maminek kulinarny
Co ma wspólnego HP z kruchymi ciasteczkami? 138

Kruche ciasteczka pomarańczowe z makiem 175 g masła 75 g cukru pudru szczypta soli 2 łyżki soku pomarańczowego 250 g mąki 3 łyżki maku skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto

bistro mama
Paluszki drożdżowe do barszczu 78

kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Łyżeczka soli i kminek 2 łyżki ciepłego mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Kruche babeczki z makiem 506

Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa150 g margaryny1 łyżka cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodyDo nadzienia200 g masy makowej z bakaliami Helio2 łyżki orzechów włoskich1 łyżka krojonych migdałów2 łyżki rodzynek1 łyżka miodu Przygotowanie:Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać

Ala piecze i gotuje
Kruche rogaliki drożdżowe 226

Dzisiaj polecam pyszne,  kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.  Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki(...)margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy

Salonik smaków
Gwiazdki cytrynowe 416

Kruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta

Ala piecze i gotuje
Pizza z Szynką i Pieczarkami 251

pory smakowała nam i wielu innym naszym gościom bardzo! Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Każdy z nas lubi własne umiejętności podnosić na wyższy poziom, ja też ;) Ciasto na pizzę jest banalnie proste, a technikę tworzenia blatu sami udoskonalamy - Kochani trening czyni mistrza - Tak więc zachęcam do trenowania,a i do zakupów w sklepie Garneczki.pl.  Dlaczego tak lubię(...)polecam ten sklep? Otóż przesyłka w błyskawicznym tempie znajduje się u klienta. Bardzo starannie pakują produkty, więc spokojnie możemy zamówić tam szkło i nawet bardzo delikatne i kruche produkty! Po trzecie w kontakcie z klientem są bardzo przystępni i sympatyczni. Odnoszę wrażenie, że Ci ludzie mają z kuchnią więcej do czynienia, niż by się mogło wydawać - dokładnie wiedzą co sprzedają

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania