Jedne z najbardziej urodziwych ciasteczek, jakie miałam okazję przygotowywać :) Wyglądają zachwycająco i bardzo pasują mi na baby shower, przyjęcie dla dziewczynki albo na Walentynki. W smaku również bardzo dobre, kruche, czekoladowe, z kawałkami żurawiny i orzechów. Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 225 g mąki pszennej 75 g cukru trzcinowego 10 g cukru z wanilią jajko(...)czekoladowa lub tabliczka białej czekolady Czekoladę gorzką połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i jajko włożyć do miski. Dodać ostudzoną czekoladę i zagnieść ciasto. Dodać posiekaną żurawinę i orzechy oraz migdały, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować słupki (ok 5 x 2 x 20 cm), zawinąć w folię
Słodkie inspiracjeZapraszam do przepisy na bardzo łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne kruche ciasteczka przekładane dżemem. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kr uche ciasteczka Smacznego:) Składniki : 300 g mąki tortowej 200 g masła ½ szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dowolny dżem Cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i wrzucamy całość do miski. Na koniec dodajmy 3 żółtka i ciasto dokładnie wyrabiamy. Wstępnie można użyć miksera. Wyrobione ciasto zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie czasu ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy
Sprawdzone przepisy kulinarnegładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej(...)rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch
Mango Papajapowrzucałam wszystkie składniki i zaczęłam lepić. Ciasteczka chwilkę się piekły, a ja zaraz po wyciągnięciu i ich przestygnięciu zabrałam się za dekorowanie. Ciasteczka faktycznie do kawy sprawdziły się idealnie. Kruche z wierzchu, miękkie w środku, słodkie i mocno piernikowe. Użyłam do nich przyprawy od www.galeriaherbat.pl .Wiecie co jest najlepsze?Nie ma w niej ani grama cukru! Składniki(...)masła orzechowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo powykrawałam z nich gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy
CzarnawisienkaBezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy. Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu możemy polać roztopioną czekoladą. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: 100 najlepszych przepisów Bez glutenu
WYSPA SZCZĘSLIWAprzygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk) 90g mąki ryżowej 30g wiórek kokosowych 1 jajko(...)wersji dla diabetyków polecam zmielić ksylitol ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.) Na końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała. (W razie potrzeby dolać odrobinę
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciastka te są super kruche i niezbyt słodkie. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. (około 20 sztuk) 150g płatków owsianych 100g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru (można więcej) 60g masła/margaryny 1 jajko 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 szczypta soli 50g łuskanych pestek dyni Do miski wsypać płatki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zrumienione od spodu
Di gotujesię schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wykładamy do okrągłej formy na tartę. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Składniki na nadzienie: 3 duże ziemniaki, 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia 250ml śmietany 18% 1 jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy(...)śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty ser. Kruchy spód, przypieczone warzywa i lampka wina to idealne połączenia na sierpniowe gorące wieczory. Pyszna, lekka kolacja! Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnysezamu. Tak więc pomyślałam: A może zrobić ciasteczka z sezamem w roli głównej? I tak powstały pyszne ciasteczka sezamowe. Z podanych proporcji wyszło mi 60 ciasteczek.Uwaga są dość kruche. Chciałam wysłać kilka cioci za granicę, ale ciasteczka raczej nie przeżyły by tej podróży ;D ~ Ciasteczka Sezamowe ~ Składniki: 2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki(...)najlepiej domowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki sezamu + sezam do posypania Miksujemy sezam i olej, tak aby powstało tahini. Wszystkie składniki łącznie z tahini zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie formujemy z niego małe kulki, które układamy w kilkucentymetrowych dostępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia, po czym każdą z kulek lekko przyciskamy widelcem. Ciasteczka pieczemy
Kuchenny Skrawek NiebaKruche ciasteczka "Guziczki" Bardzo kruche ciasteczka, smakiem przypominające te z dzieciństwa ale zupełnie innym kształcie który na pewno zachwyci dzieci. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 150 gram miękkiego masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 225 gram mąki pszennej aromat waniliowy Do ciemnej wersji odjęłam łyżkę mąki a w zamian dodałam łyżkę kakao i dodałam trochę mniej(...)aromatu waniliowego. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok 3 mm, wycinamy szklanką koła, wewnątrz mniejszą szklanką, lub kieliszkiem zaznaczamy delikatnie okrąg, dziurki natomiast wycinamy słomką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 200 st.C do delikatnego zarumienienia się boków ciasteczek
Słodka Kraina Wypiekówmleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane... Są fenomenalnie kruche i delikatne a na dodatek przepyszne. Ociupinkę cynamonowe, z nutką orzeźwiającej cytryny... Przepis z bloga Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru(...)soku z cytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie
Dzieje kuchennej Wiewiórypomyślności przez cały rok :) Ten prosty, najprostszy z możliwych przepisów wybrałam głównie po to, by Panie które nie mają szczególnych talentów kulinarnych mogły się w nim spełnić :) Ciasteczka są kruche, łatwe do zrobienia, a i czas poświęcony na przygotowania nie jest zbyt długi. Składniki : 150 g masła 80 g cukru pudru 150 g maki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier oraz dodaną szczyptę soli zmiksować lub utrzeć na gładką masę Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 min., by lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż
Proste PotrawyMusicie koniecznie wypróbować ten przepis na te faworki po włosku! Są one delikatne i kruche i lekko słodkie i ogólnie boskie :)! Przepis znalazłam u Renaty i na początku pomyślałam, że jednak ich nie zrobię bo nie mam grappy (włoski napój alkoholowy z winogron o zawartości alkoholu 37,5%), ale pomyślałam, że spróbuję z wódką…. Jednak normalnej wódki w domu(...)też nie miałam więc pomieszałam mocniejsze alkohole, żeby ostatecznie otrzymać wódkę około 37%. Nie sądzę, że mi się to udało tak dokładnie jak chciałam…. Może dlatego, ciasto było dość luźne i musiałam je podsypać bardziej mąką… może angielska mąka nie za bardzo chce współpracować z polską wódką? Jednak i tak efekt był zachwycający i dlatego bardzo Was namawiam
UgotujmyTo.plłyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki płynnego miodu1 przyprawa do piernikaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko(...)Kruche ciasteczka z beząKruche wykrawane ciasteczkaPierniczki świąteczne - miękkiePierniki lukrowane Torciki warszawskie Ciasteczka KlementynkiCiasteczka orzechoweWafle mleczneWafle kajmakoweWafle kakaowe z aromatem rumowym
Kuchnia domowa Aniemako.pl bon na zakupy i zamówiłam między innymi właśnie takie foremki na ciasteczka w kształcie bałwana. Synek nie dawał mi spokoju, musiałam więc w końcu je upiec. Upiekłam pyszne kruche ciasteczka z makiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!! Inspiracja Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 230g masła, jajko, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku(...)przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 200g
Z miłości do słodkościNa pewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka
kruche babeczkinajlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać(...)razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarogu,5 jajek,50 g masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).Spód:150 g kruchych ciastek,50 g masła.Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły(...)samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć
Codzienna kuchnia niecodziennautęsknieniem. Nie czekam na pierwsze chłodne i deszczowe dni, nie przepadam za swetrami, grubymi skarpetami, kaloszami i parasolkami. Ale to właśnie jesienią w sklepach są najlepsze jabłka. Soczyste, kruche, słodkie. Świeże i wyraziste. Do schrupania ot tak, w biegu. Albo – do upieczenia i zrobienia z nich bogatego deseru. Nie czekam na jesień. Ale czekam na te jabłka. Jabłka do pieczenia(...)czekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę
Karo in the Kitchenmoże zabraknąć czegoś słodkiego! Na takie okazje często robię maleńkie trufelki na jeden kęs, mocno zakropione alkoholem. Te wyszły nieplanowanie, bo miały być ciasteczka ale upiekły się tak kruche, że nie dało się ich przełożyć. Szkoda mi było wyrzucić więc dodałam kilka składników, połączyłam wszystko i wyszły chyba najlepsze jak dotąd pralinki, lepsze nawet niż moje ulubione kokosowe(...)włoskich łyżka cukru pudru 2 łyżki nutelli duży kieliszek rumu 70 g herbatników kakaowych 150 g orzechów laskowych Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, cukrem pudrem i startymi orzechami włoskimi. Ciasto rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w 200*C około 10 minut. Wystudzić i pokruszyć ma pył. Dodać nutellę i rum, dokładnie wymieszać. Herbatniki przełożyć do reklamówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka, które zawsze na święta piekła moja babcia. I teraz gdy jej już z nami nie ma ja wraz z mamą kontynuujemy tradycję ich pieczenia. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 250 g margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka(...)smalcu oraz - 3 białka - marmolada - gruby cukier Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka różnych kształtów. Możemy wykrawać ciasteczka pół na pół jedne okrągłe a drugie z dziurką. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Ciasta pieczemy w 180 C przez około 15 minut. Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą
Zainspirowana w kuchnilata, Cena 888 zł w sieci Lidl W zestawie znajduje się książka ze zdjęciami i inspirującymi przepisami, które ułatwiają wykorzystanie Monsieur Couisine Plus. Aby was zainspirować postanowiłam przygotować świąteczne kruche cynamonowe ciasteczka i krem z cukinii ze słonecznikiem i tymiankiem. Zapraszam po przepisy. Cynamonowe ciasteczka w kształcie choinek. Składniki na 1 blaszkę: 150 g mąki pszennej do podsypania(...)łyżeczka cynamonu 1 żółtko Przygotowanie: Na wadze odważamy 150 g mąki. Wszystkie składniki przekładamy do urządzenia miksującego, włączamy funkcją KNETEN (zagniatanie) i mieszamy przez 30 sekund/ prędkość 5. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkujemy na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie połączyć. W drugiej misce zmiksować masło, pastę tahini i cukier. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka(...)stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone nie będą miały miękkiego wnętrza i w całości staną się chrupiące - też pyszne.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche
Di gotujeZbliża się weekend, więc poczęstuję Was czymś na słodko ;) Łatwe do zrobienia, w miarę szybkie i przede wszystkim podzielne, bo każdy ma swoją "sztukę", a to
Kuchnia w czekoladziePrzepis znaleziony na opakowaniu Amoniaku, kruche, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Z przepisu otrzymujemy aż trzy duże blachy ciasteczek czyli całkiem sporą ilość, ale zamknięte w metalowej puszce spokojnie poleżą kilka dni. Składniki: 500 g mąki 100 g margaryny 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka amoniaku 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę(...)ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy cukrem. Pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 st. C przez ok 10 minut
Słodka Kraina Wypiekówsię za ich przygotowanie dopiero późnym wieczorem to nie żałuję :) Cała rodzina zgodnie stwierdziła, że to jedne z lepszych ciastek jakie ostatnio zrobiłam, nie za słodkie, do tego kruche, no i czekolada, którą my uwielbiamy! A do tego wykonanie bardzo proste i szybkie co jest dodatkowym plusem. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko(...)tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej garść rodzynek Mąkę, cukier, sodę, sól wsypujemy do miski mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko, wanilię oraz masło i zagniatamy ciasto ( najwygodniej rękoma) do czasu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne następnie dodajmy posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Jeszcze przez chwilę zagniatamy aż dodatki rozprowadzą się równomiernie. Z ciasta formujemy kulki wielkości
Słodka Kraina WypiekówNiesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów(...)skórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut
Chocolate Muffin Blogczubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche dolać więcej mleka bądź jogurtu. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozdrobnionym(...)lniane, wiórki i płatki kokosowe, płatki owsiane. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w 180*. Dla mnie ciasteczka są najlepsze, kiedy ostygną. stają się wówczas bardziej kruche
Zdrowie na języku :PPomysł na zrobienie takich ciastek narodził się z moich fanaberii. Usiadłam sobie w kuchni i zaczęłam się zastanawiać na co tym razem mam ochotę (chyba na
ciastkarnia na kruchym spodzieAmoniaczki to ciasteczka, które pamiętam z mojego dzieciństwa. Amoniaczki piekła moja babcia, jej ciasteczka były też podłużne jak moje, ale miały równy karbowany kształt, gdyż babcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię