Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem to aromatyczne krążki, wykonane z pełnoziarnistej mąki pszennej, z dodatkiem dużej ilości ziaren słonecznika. Ciasteczka są kruche, a przechowywane w szczelnym pojemniku, długo zachowują swoją świeżość. Z podanego przepisu można przygotować około 32 sztuk . Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem Składniki: 160g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g ziaren słonecznika 100g masła 70g cukru trzcinowego 60g śmietany 1 łyżeczka proszku(...)lodówki - do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia - dodać słonecznik, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz cukier, wszystko posiekać nożem - dodać śmietanę, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 30-32 małe kawałki, z każdego uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie spłaszczyć w dłoniach - tak przygotowane ciastka
Smakołyki Berenikiowce i barany. Synek zrobił dużo więcej różnych kształtów: serduszko, ślimaka, autko, myszkę miki i krowę, która równie dobrze mogłaby być twarzą Lorda Vadera;) Same ciasteczka wyszły niebywale smaczne. Kruche, delikatnie… idealne do wielkanocnego koszyka/na wielkanocny stół. Polecam, bo są pyszne:) 2 szkl. mąki 200 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka budyniu(...)proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany – u mnie nie było takiej potrzeby). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego
Smaki Na TalerzuKruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń . Składniki(...)masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * masło czekoladowe do nadzienia * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła
Zrób to smacznieoswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie radzę zostawić profesjonalistom. Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko(...)migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę. Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ... Na blogu mam już przepis na ciastka przez maszynkę mojej Mamy , a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić(...)kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne!!! Składniki : (na 3 blachy ciasteczek
Walijskie Pichceniecukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować(...)Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujewbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować(...)Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). (*) Pojemność szklanki
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Uwielbiam gotować. Rewelacyjny sposób na pyszne i kruche ciasteczka. Nikomu nie przyszłoby na myśl, że są one z patelni. Smakują rewelacyjnie i dają możliwość eksperymentowania ze smakiem. Ja dodałam czekoladę, ale Wy możecie użyć ulubionych bakalii czy aromatów. (około 30 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru(...)pieczenia 60g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo: około 40g czekolady (dodałam gorzkiej) Wszystkie składniki (oprócz dodatków) umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę. (Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do dłoni. W razie czego należy dosypać mąki. Jeśli jest za twarda - dolać odrobinę mleka.) Ciasto rozwałkować na grubość około
Di gotujeCiasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych(...)500g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 banany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE
W kuchennym oknie EwyCiasto idealne do przygotowania dla niezapowiedzianych gości, samo przyrządzenie zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka 2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo: 6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję(...)pospolicie dostępne Petit Beurre od Jutrzenki, przy czym najodpowiedniejsze są te czerwone tradycyjne, do tego wypieku wykorzystałam jednak niebieskie extra kruche, jednak wszystko jest ok gdy pasują idealnie na blachę, ja jednak byłam zmuszona do przycinania, więc te niebieskie strasznie się kruszą. Kaszkę ugotować na mleku z dodatkiem kakao, pod koniec gotowania dodać rodzynki. Na rozłożone na blaszce herbatniki wyłożyć
Kuchenne aromatyDalsze testowanie produktu sezam firmy Kresto Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa(...)łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić
Kuchnia DanusiSkładniki: 30 dag mąki 20 dag masła 15 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny marmolada 2 łyżeczki
Ciasteczkowy PotwórKolejne wyzwanie blogerek. Grudniowe. Nieco świąteczne. Tym razem z Pauliną wymyśliłyśmy pieczenie ciastek na choinkę. Ja w tym mocna nie jestem i dla mnie to było
Magiczne Życie Martydzisiaj dla Was mam :-) Moi panowie oszaleli i ostatnio tylko ciasteczka im w głowie :-) Ja uwielbiam je robić, bo sprawia mi to dużą przyjemność :-) Te z dodatkiem cynamonu, pyszne, kruche, pachnące, można jeść same bez przekładania, ale u mnie wszyscy wolą takie przełożone :-) Przepis znaleziony tutaj :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru + do posypania(...)Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i na 20 minut wkładamy do zamrażalnika lub na 40 do lodówki. Ja wybrałam zamrażalnik. 3. Po wyjęciu dzielimy na dwie lub 3 części
kruche babeczkizbliżający się weekend polecam do kawki i herbatki kruche babeczki z budyniem. Wprost rozpływają się w ustach. Pychotka Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Składniki budyniu: 1,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę(...)przesiać do misy z miksera. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać. Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta. Wylepić foremki ciastem
Cukiernia Pychotkirodzeństwem, a największym ich smakoszem był mój brat Adam. Z tego też powodu nazywaliśmy je nawet „Adaśki „. Placki na sodzie są kruche i podczas smażenia ładnie rosną. Najlepiej smakują na ciepło z dżemem lub śmietaną, albo tylko posypane cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi około 10 placków. Składniki(...)posypania lub dowolny dżem Wykonanie: – Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki na stolnicy, zrobić dołek, wlać jajko, śmietanę i ocet. – Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. – Wycinać z ciasta kółka lub inne wzory. – Smażyć z obu stron na złoty kolor. – Posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem
To co kochamciasteczka z marmoladą od Brześć. Składniki: (na 6 sztuk) 300 g sera na sernik z wiaderka 1 jajko M 2 łyżeczki budyniu waniliowego 3 i 1/2 łyżki cukru 6 kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć około 5-6 łyżeczek kropli czekoladowych * składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do żółtka dodajemy cukier, budyń (proszek(...)ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe
Słodkie okruszkiPrzy trójce dzieci zawsze trzeba mieć w zapasie coś słodkiego. Oczywiście domowego i pysznego. Kruche zawsze są dobrym pomysłem . Z ulubionymi dodatkami zawsze są świetnym pomysłem na słodki deser. Świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni(...)żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy
WYSPA SZCZĘSLIWAkażdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała Cukierenkakażdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała CukierenkaUwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około
CiastkozercyWitam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do piwa czy wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :) Składniki - 20 dkg miękkiego masła - 20 dkg sera(...)żółtego np.typu gołda - 20 dkg mąki pszennej Dodatkowo - 1 całe jajko - 2 łyżki mleka - kminek Wykonanie Miękkie masło, starty na tarce ser żółty i mąkę zagniatam na gładkie ciasto, rozwałkowuję i kroje na cienkie paski, zawijam jak na paluchy lub spiralki, smaruje rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka, posypuje ziarenkami kminku. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym
Kuchnia z widokiem na ogródPulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą(...)dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plksiążką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle myślami odbiegając gdzieś w bok. A dokładniej do kuchni sąsiadki, skąd pachnie świeże ciasto. Wstajesz i pędzisz do kuchni, by też coś zmalować. Ten sernik, który dziś Wam proponuję, już nie raz pojawiał się na blogu. Jest jedynym przepisem, który notorycznie powtarzam w swojej(...)zawsze wychodzi,nawet wtedy, gdy odważę się na małą modyfikację. ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. /z babcinego przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy
W kuchni Karmel-itki