kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:568/735)

Bezglutenowe ciastka owsiane ze słonecznikiem 130

Ciastka owsiane ze słonecznikiem zainspirowane  przepisem z bloga Moje Wypieki w wersji bezglutenowej :). Kruche, delikatne i naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Gorąco Wam polecam!   SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g miękkiego masła, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)proszku do pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC

Kuchnia bezglutenowa
Pełnoziarniste ciastka z olejem dyniowym (z mąki orkiszowej) 134

autorski (mój). Jeśli uwielbiacie smak pestek z dyni - to pokochacie te ciasteczka.  Są niesamowite w smaku i cudownie pachną! (Tak nawiasem - olej z pestek dyni jest moim ulubionym.) Kruche, ale nie twarde, chrupiące, lekko słodkie... Zresztą co ja będę dużo pisać - kuszą, uzależniają od podjadania i tyle! Koniecznie to sprawdźcie! (około 22-40 sztuk - w zależności od wielkości(...)śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i za pomocą wykałaczki zrobić w nich równie

Di gotuje
Maślane serduszka 125

Kolejny przepis na pyszne, kruche ciasteczka maślane. Bardzo smaczne wyszły, młodego trzeba było przeganiać, żeby przestał je jeść, bo jak się dorwał to tyle. Pochłaniał bez opamiętania. Fakt, że smak super, ale ileż można he :) My stwierdziliśmy, że zamiast kupować, to lepiej zrobić na szybko jakieś swoje, zawsze to zdrowsze :)) Składniki: 300 g masła 250 g cukru pudru(...)mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miękkie masło, cukier i żółtka utarłam mikserem na puszystą masę. Dodawałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniotłam ciasto, rozwałkowałam i wykrawałam serduszka foremką. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w temp. 200 stopni

kruche babeczki
Ciasteczka z lemon curd 197

Przy okazji robienia kremu lemon curd zrobiłam też ciasteczka. Proste zwykłe, maślane z dziurką ;))) Przepis na ciasteczka wzięłam stąd - klik . Robiłam już kiedyś, ciasteczka i są naprawdę mięciutkie, kruche i bardzo smaczne. Najlepiej zrobić z podwójnej porcji jak chce się więcej, bo z jednej wyjdzie nam około 40 pojedynczych ciasteczek, a jak złożymy to 20 sztuk. Można też oczywiście robić(...)mniej) 1 duże jajko szczypta soli cukier puder do posypania ciasteczek krem lemon curd - tutaj  Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło kroimy na drobne kawałki), zagniatamy.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki, wałkujemy na grubość około 4 mm, wykrawamy ciasteczka (musimy pamiętać żeby zrobić tyle samo

kruche babeczki
Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami (Cranberry Noel) 136

Inspiracja z blogu: Bea w kuchni.  Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku.  Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. (około 40 sztuk) 175g masła 75g cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)Masło utrzeć na puch i dokładnie połączyć z cukrem pudrem oraz mlekiem. Wsypać posiekane pistacje, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę - a na końcu mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 20-30 minut. (Przed zawinięciem można posmarować białkiem i obtoczyć w pistacjach.) Po tym czasie

Di gotuje
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 165

Poza tym moje mleko czeka na wenę do zrobienia bloku czekoladowego, więc zamieniłam je na śmietankę do kawy. Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie).     (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki(...)czekolady   Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron

Di gotuje
Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe 171

Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości.  Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła,   szczypta soli(...)pomarańczy, ponadto: lukier, barwniki, perełki dekoracyjne, pisaki kolorowe, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, skórkę z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać łyżkę wody. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ciasto

Moniki Smakołyki
Tarta z gruszką i kozim serem 180

Kozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS , który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam  tu   :) Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)proszku do pieczenia Dodatkowo 2 gruszki  200 g sera koziego  świeży tymianek Sposób przygotowania Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść.  Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków  i widelcem podziurawić dno ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25

pink envelope
BABULCE 91

zwykłe babeczki z bitą śmietaną i owocami. Tak określił je mój brat. Nazwa na tyle zapadła mi w pamięć, że chyba tak już zostanie. Warto przy wypiekach tych kruchych babeczek, pokusić się o zrobienie ich w większej ilości. Mając je zawsze pod ręką, możemy przygotować błyskawiczny deser. Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję(...)żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć

Kuchnia w opałach
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe 111

mojemu facetowi ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe. Przyjemne w smaku, bardzo aromatyczne i kruche. Idealne do popołudniowej herbaty. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciasteczek. Zapraszam na Ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe!"Składniki:masło 100 gcukier 150 głyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 310 g mąki 5 łyżek śmietany 12 % ½ łyżeczki(...)Następniewlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasteczka

Słodkie Przyjemności
Rogaliki krucho-drożdżowe 160

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko.Są smaczne i szybko znikają z talerza.Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI:mąka- 500 gdrożdże -50 gmargaryna- 250 gkwaśna śmietana- 2,5 łyżkijajka - 2 sztcukier - 4 łyżkiproszek do pieczenia- 0,5 opaksól - 1 szczyptamleko ciepłe - 125 mlDODATKOWOmarmoladajajko- 1 sztmleko -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki(...)ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem

Kuchnia Danusi
Kruche ciasteczka z kremem z pigwy 147

Te ciasteczka mają jedno, ogromną wadę.  Wychodzi ich za mało.  Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na

Sto kolorów kuchni
Potrójnie czekoladowe walentynkowe serce 187

Jutro wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych, zostaniemy obsypani jutro z każdej strony wszystkimi czerwonymi sercopodobnymi gadżetami  z każdej strony. Trzeba się więc przygotować na zmasowany

ciastkarnia na kruchym spodzie
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 335

herbatnikowym spodzie i z polewą czekoladową. Czytaj więcej >> 2) ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika - z cynamonek i galaretką z pomarańczy, na kruchym , kakaowym spodzie. Czytaj więcej >> 3) PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY Delikatny i puszysty sernik o smaku śmietankowym z sera twarogowego. Czytaj więcej >> 4) SERNIK BANANOWY Z RICOTTY Jest(...)lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej >> 9) SERNIK NA ZIMNO Z MANGO Sernik na zimno, jest

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 171

została wzięta pod uwagę w planach wielkanocnych. Jednak zobaczyłam wczoraj na instagramie u Dominiki z Food With Passion babkę wielkanocną i trochę jej pozazdrościłam. Te wszystkie moje mazurki są kruche, a ja miałam ochotę na coś miękkiego. Tak czy siak, formy do babki i tak nie miałam więc nie rozważałam zrobienia jej zbyt prędko. Wtem, na zakupach w Rossmannie wpadła(...)jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce. W osobnej misce mieszamy mus z jabłek z cukrem kokosowym, cynamonem, stewią, olejem. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy

Fill The Bowl
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 209

Piecze się go długo, przy robieniu masy serowej ręka prawie odpada, ale warto, jak najbardziej warto! Cytryny są moim bohaterem obecnego lata, zdecydowanie :)   Składniki: Kruchy spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu(...)dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady 231

Ciasteczka kakaowe z czekoladą to pyszne kruche krążki, w których zatopione są kawałki mlecznej czekolady. Same ciasteczka są lekko gorzkawe, co idealnie współgra ze słodyczą czekolady. Z poniższego przepisy można upiec około 25 sztuk . Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady Składniki: 140g mąki pszennej 80g masła 60g cukru pudru 25g kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g mlecznej czekolady(...)składniki powinny być z lodówki - mąkę przesiać, dodać do niej cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, składniki wymieszać - dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz jajko, zagnieść ciasto - czekoladę pokroić w dużą kostkę, wrzucić do ciasta, zagnieść ponownie, aby kawałki czekolady rozłożyły się w cieście w miarę równomiernie - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na około

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami czyli poWeekendowe Lakocie odc.146 134

słodkość do kawy w weekend. Nietrudno się je robi i znikają w szybkim tempie... U mnie kruche ciasteczka w wersji ciut zmodyfikowanej.  Uprzedzam, są bardzo słodkie i uzależniające. Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko nasionka z połowy laski(...)posypaniem) 30 g migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem, solą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy. Wbijamy jajko oraz wanilię i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 3cm. Zawijamy go w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto kroimy ostrym nożem w plastry grubości 3-4 mm. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 187

ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE, ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła(...)łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto

Kuchenne zapiski Edyty
Rogaliki drożdżowe 111

Znam kilka przepisów na rogaliki  i nie wiem, które są najlepsze:  kruche, topione   czy drożdżowe.  Te proponowane dzisiaj przeze mnie  - rogaliki drożdżowe  -   są pyszne i najlepiej przygotować  od razu dwie porcje.  Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową  lub makową.   Składniki(...)letnim mleku rozpuszczamy drożdże,  dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki.   Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki  i zagniatamy ciasto na rogaliki.  Ciasto wałkujemy na kształt koła,  a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą.  Zwijamy rogaliki.  Takie rogaliki posypujemy cukrem  i układamy

Pyszności Słodkości
Pieguski czekoladowe 144

Bardzo szybkie w wykonaniu, potrzebują niewiele składników, zazwyczaj takie jakie mamy zwykle w domu i są idealne do chrupania do popołudniowej kawki... co to może być? ... Kruche ciasteczka czekoladowe! Pewnie znacie klasyczne pieguski, nie powiem, że są takie jak sklepowe, bo są o wiele wiele lepsze. Jeśli macie w domu maluchy to też się super sprawdzą, ponieważ nawet one będą(...)szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko i cukier i ugniatamy ciasto chwilę, czekoladę siekamy, dodajemy do ciasta i ugniatamy aż zacznie się odklejać od rąk i zbierze całą mąkę z blatu. Formujemy kulki dowolnej wielkości (u mnie orzecha laskowego ) i spłaszczmy

Idę coś wszamać
Ciasteczka owsiane z żurawiną 94

spożywczą. Umieszczamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować(...)pieca, ciasteczka zdejmujemy i studzimy na kratce. Uwaga, ponieważ gorące będą dość miękkie i łamliwe, więc należy ostrożnie przenosić je na kartkę (po wystudzeniu zrobią się twardsze i kruche). Smacznego

MyCookBook.pl
Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu! 143

przypominały tych tradycyjnych owsianych!  Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane orzechy włoskie, pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. I właśnie ten smak próbowałam dzisiaj odtworzyć! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki włoskiej(...)sproszkowanego - 1/6 łyżeczki imbiru - 3 szczypty cynamonu - 2 łyżki syropu z agawy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka śmietany - łyżka lodowatej wody W/w składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie za pomocą wałka, tworzymy blat o grubości około 6 mm, wycinamy ciastka. Pieczemy 20 minut w temp 185 stopni

SMYKWKUCHNI
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 114

Swoją nazwę zawdzięczają słynnej mieszance bakalii, bogatej w składniki odżywcze, które są tak bardzo potrzebne podczas wzmożonego wysiłku intelektualnego. Są wprost idealne do zabrania ze sobą jako drugie śniadanie. Kruche i o bogatym aromacie za sprawą melasy, będą na pewno idealną przekąską dla każdego łasucha. ;) * SKŁADNIKI na ok. 45 ciastek 1 kostka masła (200 g) 350 g razowej mąki orkiszowej(...)kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastemCiasto zawijamy w folię

Food Square
Kruche rogaliki z dżemem 237

Kruche rogaliki z dżemem Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki(...)puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem

na moim stole...
Ciasteczka z rodzynkami + film 177

Smakowite, maślane, kruche ciasteczka z rodzynkami są wspaniałą propozycją na podwieczorek lub deser i świetnym smakołykiem do gorącej herbaty. Ich przygotowanie nie jest ani zbyt trudne ani zbyt pracochłonne .Wypróbujcie, przekonacie się sami. składniki na 20 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 200g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g rodzynek 2 żółtka szczypta soli przepis Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie(...)około 3 minuty po czym je odsączamy i osuszamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy miękkie masło, cukier,szczyptę soli, żółtka oraz rodzynki, dłonią wyrabiamy ciasto .Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki . Schłodzone ciasto wałkujemy rękami na stolnicy a następnie wałek ciasta kroimy na 1 centymetrowe kawałki i dłonią nadajemy im pożądany kształt. Ciasteczka układamy w formie wyłożonej

Smakowite Dania
Cantucci z żurawiną 170

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala.Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina.Czas przygotowania:60 minut   Składniki:2,5 szklanki mąki,½ szklanki cukru,Skórka otarta z pomarańczy,4 jaja (jedno do smarowania ciastek),2 łyżki  miękkiego masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka cynamonu,Szczypta soli.Przygotowanie:Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy. Twardy kawałka podzielić na dwie porcje, uformować wałki o średnicy ok. 5 cm, lekko spłaszczyć, położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia

SzczyptaSmaQ
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 193

ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo) w miodowym karmelu. Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek jest banalnie proste, a smak naprawdę warty uwagi(...)żółtko jajałyżka śmietany 18%ok. 170 g masła PrzygotowanieMąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego

Symfonia Smaków
Roladki krucho-drożdżowe 137

Lubię zaskakiwać rodzinkę swoimi specjałamiRoladki krucho-drożdżoweSKŁADNIKI:3 łyżki kwaśnej śmietany1 kg mąki250 g margaryna250 g smaleccukier puder do obsypaniajajka -4 sztdrożdże -5 dag cukier kryształ- 2 łyżeczkiszczypta solimarmolada jabłkowamarmolada owocowaPRZYGOTOWANIE:Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier dodać mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli(...)pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Świąteczne pierniczki 356

roku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej(...)białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy ciasto na blat, dla pewności zagniatamy kilka

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania