kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:402/735)

Kruche ciasteczka z bezą 138

szklanki cukru pudru kolorowa posypka cukrowa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy(...)wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku. Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik

Poezja smaku
Sernik z mascarpone ze śliwkami (renklodami) i kruszonką 155

których oczywiście nie byłam w stanie przejeść. Co więc z nimi zrobić? Ciasto! Ciasto wyszło pyszne - cudownie mokre, nie za słodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7313

jeśli ktoś posiada foremki do orzeszków lub takie specjalne metalowe urządzonko (do znalezienia we wszechwiedzącym internecie), może również skorzystać z poniższej receptury. To przepis uniwersalny. Ciasto będzie elastyczne, ale zwarte, jak na kruche ciasteczka. Najlepszym sposobem, według mnie, jest przygotowywanie sobie cieniutkich placuszków z porcji ciasta o wielkości połowy łyżeczki. Wtedy takie płatki ciasta układamy w foremce, przykrywamy pokrywką

W kuchni Karmel-itki
,,Kruche ciasteczka z witrażem” 107

Smaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło

Podróż w kulinaria
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 324

Każdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek,  kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie z malinami 207

wielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki

Trzeci talerz
Galaretkowy amoniaczek 210

Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki

Moje pyszne gotowanie
Rabarbar. Na okrągło. 137

żółtko Na nadzienie 2 jajka 140 g brązowego cukru 150 g śmietany 30% 40 g mąki ziemniaczanej 300 g rabarbaru odrobina bułki tartej Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut(...)cukru i poczekałam aż puści sok, później go odcedziłam i ułożyłam na podpieczonym spodzie. *** w wersji ChilliBite przed zapieczeniem tarta była jeszcze posypana płatkami migdałowymi, ja ich nie użyłam Kruchy migdałowy spód jest jednym z lepszych jakie jadłam - chrupiący, o aromacie migdałów, może być z powodzeniem używany jako spód do innych słodkich tart

KUCHARNIA
Miodownik Latte 813

Miodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki  nasączone kawą,   na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno będzie hitem wśród świątecznych wypieków.  Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą. Blaszka 24/24 cm Miodowe blaty

Wanilia i Kardamon
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią 165

Dzisiaj upiekłam ciacho kruche z jabłkiem i brzoskwinią na pysznej piance. Jak wiadomo takie ciacha smakują jeszcze ciepłe jak to jest w przypadku ciasto drożdżowych. Przepis znaleziony w internecie więc nie wiem kto jest jego autorem. Faktem jest, że przepis jest już stary i nie jest nowością. Ale jedno jest pewne, jest smaczne. A do takiego ciacha świetnie się sprawdzi

Ewa w kuchni
Faworki na piwie 140

Faworki na piwie są łatwe w wykonaniu i nie trzeba długo wyrabiać, ponieważ piwo ma w sobie bombelki, które pozostają w cieście. Faworki te są niesamowicie kruche z charakterystycznymi bombelkami powietrza. Doskonały przepis dla tych co nie robili jeszcze faworków. Polecam. Składniki: 2-3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1/2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczki masła szczypta soli Dodatkowo: olej(...)smażenia cukier puder do posypania Ważne jest, aby składniki na faworki były schłodzone. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać żółtaka, piwo, sól oraz masło. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż wszystko ładnie się wyrobi. Jeśli ciasto jest za bardzo klejące dosypać mąki i wyrobić. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby mogło się rozwałkować. Wstawić do lodówki na godzinę

talerz przyjemności
Włoska tarta dyniowa - Torta di zucca 172

tarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim. Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem. Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę. Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI 115

gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;)  Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.  Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) Składniki: * około 1 3/4 szklanki mąki tortowej * 1 jajko  * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżki rozpuszczonego masła

Zrób to smacznie
Puszyste ciasto z truskawkami, cynamonem i płatkami migdałów 141

pieczenia i cynamonem, na końcu dodajemy pokruszone płatki migdałów. 4. Ciasto przelewamy do blaszki, na wierzchu układamy truskawki. Truskawki podczas pieczenia zatonął nam w cieście, nie wszystkie.  Ciasto pieczemy około 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy, możemy wierzch posypać cukrem pudrem :-). Smacznego :-) Mam dla Was jeszcze niespodziankę od sklepu internetowego tearebels.pl  Letnia promocja(...)zakupy.  "Lato z Tea Rebels! Do każdego zamówienia dołączamy prezenty-niespodzianki. Wybieramy je na podstawie zamówionych produktów. Sprawdź, czy potrafimy przewidzieć Twój gust. Dodatkowo dla czytelników bloga kruche babeczki przewidzieliśmy specjalny kod rabatowy -20% : latko : wystarczy wpisać go w koszyku przy zamówieniu i zyskać -20% rabatu

kruche babeczki
Pleśniak z orzechami 399

się topi i spływa na pianę.  Mimo wszystko ciasto wyszło przepyszne, więc ze spokojnym sumieniem jej polecam.  Przepis pochodzi  z książki 103 ciasta Siostry Anastazji i figuruje tam pod nazwą "Kruche z orzechami", ale przecież to pleśniak, mam rację?  Składniki: na ciasto: 250 g masła 4 żółtka 10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania