tarta czekoladowa , którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie(...)rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne
kolorowotorcikowoNad chodzi koniec tygodnia weekend więc pora się zastanowić co zrobić dobrego do kawy. Tym razem pomysł znalazłam na jednym z blogów ale nie pytajcie na
ciastkarnia na kruchym spodzieTort urodzinowy Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju cukier kokosowy 1,5 szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy wiśnie (ja dałam(...)kompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao dżem do przełożenia śmietana ryżowa cukier kokosowy kilka kruchych ciastek (ja dałam ryżowe) Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy
nietadietaktóry najbardziej lubię - z ręki - gdyż cała dłoń była oblepiona w kajmaku. Jednak to tylko moja subiektywna opinia, jeśli ktoś ma ochotę śmiało może ją zrobić. Składniki: Ciasto: 100 g krówek (najlepiej kruche) 100 ml adwokatu 260 g mąki + 1 łyżka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 150 g cukru 4 jajka Polewa(...)jednym jajku i wlać adwokat. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekane krówki. Ponownie całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki
My simple kitchenMiodownik z orzechami i masą grysikową Dziś polecam Wam przepyszne ciasto miodowe z orzechami oraz kremem z kaszy manny. Jest kruche i delikatne, a dzięki przełamaniu smaku kwaskowym dżemem, ciasto nie jest za słodkie i smakuje chyba każdemu. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki
Blog z ApetytemDelikatna masa budyniowa, kruchy spód i świeże owoce tworzą idealną całość :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 200 gram margaryny 2,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtek jaja Składniki na masę: 4 białek jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 opakowań budyniów waniliowych ½ szklanki oleju + maliny (około 1 szklanka) + konfitura malinowa (ja użyłam
Tradycyjna Kuchniabardzo nie było mi dane, a teraz nadszedł czas na ... kukurydzianą ❤ Ma ona w mojej kuchni zdecydowanie swoje 5 minut. Po pysznych kukurydzianych, kruchych ciasteczkach przyszedł czas na ciasto. Upiekłam okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest
Walijskie Pichceniekrupczatce . Kruchutkie, cieniutkie, po prostu pyszne. Bieżący rok przyniósł przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone i muszę powiedzieć, że skradły one moje serce już po pierwszym kęsie. Niesamowicie kruche, z pokazowymi "bąbelkami" na powierzchni, o niepowtarzalnym smaku. Pyszne! Gorąco polecam przepis wszystkim fanom tych (niestety kalorycznych, ale co tam 😏) karnawałowych pyszności! Składniki: 250 g serka mascarpone(...)cieście francuskim). Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej kruche (podczas smażenia bardzo "puchną"). Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmazeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Zimne
Walijskie Pichceniewałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny...P.S. Do wypieku użyłem spodu(...)pszennej tortowej60 g cukru pudru115 g miękkiego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka kminkuPrzygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek, następnie dwie łyżki mleka i zagnieć dość miękkie ciasto.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W czasie gdy się nagrzewa, przełóż ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaczyli biret :) Jak biret to biret :) A jeśli chodzi o ciasteczka, to muszę powiedzieć, że są przepyszne i proste do zrobienia. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ciasto jest lekko twardawe, ale kruche i przepyszne. Z podanej porcji można zrobić około 36 niezbyt dużych ciasteczek, czyli dość sporo :) Ciasteczka: 1 jajko 2 żółtka 250g margaryny ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¾ szklanki(...)szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do głębokiej miseczki i tworzymy dołek. Następnie wbijamy jajko i żółtka, dodajemy śmietanę i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do lodówki, na około godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek i tego, jakie duże
Smakowy RajNajlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można(...)oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odrywamy kawałek, który wałkujemy na blat, wycinamy np. kółeczka i robimy
SMYKWKUCHNIprzygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady. Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 6 jajek(...)Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości
Smakowity Blog Kulinarnymega barwne danie. SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I CUKINII PRZEPIS TUTAJ Świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS TUTAJ Jest to rodzaj(...)pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno, a także jako obkład do kanapek. Dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego pieczeń jest mięciutka i soczysta w środku, a krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak. CUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone
Blog z ApetytemOrzechy w miodzie, kruche spody i jabłka z galaretką, chyba nic lepszego być nie może! Przyznam, że na widok tych zdjęć, mam ochotę biec i robić to ciasto. Gorąco polecam, trzeba włożyć odrobinę pracy, lecz myślę, że warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny
Piekę, bo lubię