przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:726/934)

Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 161

wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam

Słodkie Przyjemności
Wytrawny chlebek ze szparagami 141

pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 205

proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami 138

fety - 45% tłuszczumały jogurt naturalnysól i pieprz10 szparagówłyżeczka majonezuSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy  jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować

Słodkie Przyjemności
Kebab ze szparagami 150

młodapomidor1/4 zielonego ogórkajogurt naturalnypół łyżeczki musztardysól i pieprzSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie

Słodkie Przyjemności
Cukier Lawendowy 103

Szykujecie się już do zimy? Tak wiem, śmiesznie brzmi w trakcie pełni sezonu letniego, ale pytam całkiem serio - ja poza wekowaniem, zaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast na zimę, na przykład smakowe cukry. Dziś Lawendowy - świetnie nadający się do wypieków, deserów czy napojów. Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Zapraszam!"Składniki:Cukier biały - ilość dowolnaSuszone kwiaty lawendyszczelny pojemniczek - słoiczek, buteleczka z korkiem

Słodkie Przyjemności
Tort arbuzowy i Wyniki Konkursu 215

Jestem znana z mało tradycyjnych tortów urodzinowych. Po pierwsze sama nie przepadam za ciężkimi kremowymi ciastami, po drugie te klasyczne są takie oklepane! Tym razem na urodziny bratowej przygotowałam tort arbuzowy. Zdjęcie znalezione jakiś czas temu na Pinterest, zainspirowało mnie do jego przygotowania. Tort nadaje się właściwie na każdą okazję w czasie letnich spotkań. Grill, urodziny, niedzielny deser. Zapraszam

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe placuszki z mirabelką 149

łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około

Słodkie Przyjemności
Przyprawa korzenna do kaw i deserów 157

coś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną którą możecie wykorzystywać do ciast, gorących napoi czy nawet świątecznych mięs. Przygotowanie nie trwa długo, proporcje też nie są zbyt duże, gdyż z podanej ilości powstają jedynie 3 czubate łyżeczki przyprawy. Chodzi

Słodkie Przyjemności
Domowa Masa Makowa 178

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru pudru3

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka z kawałkami czekolady 101

dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 163

pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę

Słodkie Przyjemności
Mini sandwich z kremem mlecznym 118

dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 180

Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście a następnie wrzucamy ostrożnie do oleju - małe porcje, aby olej nie stracił temperatury. Smażymy około 35-40 s z każdej strony.Tradycyjnie podajemy frytki i rybę zawiniętą w gazetę z kawałkiem

Słodkie Przyjemności
Domowe Ciastka XXL 134

Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.  Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 8-10 minut.Studzimy

Słodkie Przyjemności