przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:733/934)

Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 199

układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo do wieczornego podjadania przy TV ;) Puszkę z orzeszkami możecie kupić podczas tygodnia amerykańskiego. Polecam

Bon Appetit Małgorzaty
Leniwe pierogi ruskie 214

zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe.4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.5. Podawać ze zrumienioną cebulką

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czekoladą 175

wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki (masło ma być rozpuszczone, ale nie  gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze

Kuchnia domowa Ani
Tort brzoskwiniowy 188

żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 152

zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną.3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szybkie gofry 256

szklanki mleka4 łyżki cukru (pudru)szczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki)4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z mirabelkami 133

proszek, sodę i cukier).2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (jogurt, jajka, olej).3. Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać.4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości (użyłam sylikonowych).5. Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w 180 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem i jabłkami 271

pszennejniepełna szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mlekapół szklanki wody3 jajkasól, cukier do smakuolejek pomarańczowyFarsz:350 g białego seracynamoncukier2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania:1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki.2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku.3. Farszem

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z brzoskwiniami 176

naczyniu wymieszać składniki mokre, a w drugim suche.2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.3. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia, dodać pokrojone brzoskwinie i jeszcze raz wymieszać.4. Ciasto przełożyć do foremek do 2/3 wysokości i piec w 180 st. C przez 15 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Powidła śliwkowe 123

Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 165

konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczone buraki 150

buraki mają lepszy smak niż te gotowane w mundurkach. Choć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować.Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach.Składniki:buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkościWykonanie:1. Buraki płuczemy i osuszamy.2. Na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z bananami 180

suche składniki.3. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.4. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany.5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości.6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani
Stokrotka 135

ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką

Kuchnia domowa Ani
Kebabczeta 141

paprykapieprz cayennecząberolejSposób wykonania:1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.5. Podajemy

Kuchnia domowa Ani