przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:737/934)

Placki ziemniaczane 166

nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 152

wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa.Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 160

dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic.Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego.Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac od razu.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 183

ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic .wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow.gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po wyplynieciu pyz,przykryc garnek pokrywka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grahamki- razowe bułeczki 140

miodu1 lyzeczka soli2 lyzki oleju1 lyzeczka ciemnego octu balsamicznego+2 lyzki mleka Wykonanie:wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic gladkie ciasto.Przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia .Ciasto powinno podwoic objetoscwylozyc na mate wysypana niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 188

predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnejwyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchennaw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura z wiśni - tradycyjna 120

gestym,slodkim syropie beda w zimie prawdziwym rarytasem w kazdej spizarni.Amatorow na te kwasne kulki na surowo nie znajdziemy zbyt wielu,ale na konfiture jako dodatek do nalesnikow,gofrow,ciast i deserow znajdzie sie juz znacznie wiecej. Dalam duzo mniej cukru niz nakazuje tradycja ,bo powinno sie wziac na 1 kg owocow- 1 kg cukru.Konfitura jest rownie udana i bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z ciecierzyca i tzaziki z cukinii 165

puszki przed uzyciem dokladnie wyplukaccebule obrac,pokroic w kostke i zrumienic na masle do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male kotleciki,obtaczac w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle ghee

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 179

suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabiać  na 2 predkości ,aż do ukazania się siatki glutenowejw międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki.Maksymalnie odcisnać sok.Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej.Sok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Hafer-Cookies 148

masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślanąmałą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety pieczarkowo - warzywne 139

Ciasto na naleśniki2 jajka1 szk wody gazowanej3 szk mleka1 łyżeczka soli2 szczypty cukru3 szk mąki pszennej typ 45050 ml oleju1 łyżeczka kurkumyFarsz400 g pieczarek1 cebula1/2 cukinii2 garście świeżego szpinaku1/3 blanszowanego brokuła100 g sera fetasól do smakupieprz kolorowy do smaku1/3 kostki masłaDodatkowoolej do smażeniabułka tarta do panierowania3 duże jajka50 ml mlekasólRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kajmakowe babeczki 118

olej i znowu wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. ( do babeczek nie dajemy cukru bo masa jest wystarczająco słodka

Ewa w kuchni
Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią 158

oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 190

PRZYGOTOWANIAZagotować mleko ze szczyptą soli. Wyłączyć gaz, dodać kieliszek limonki  i jednym ruchem wsypać całą mąkę.  Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.  Formować cienkie wałeczki i zlepiac  na krzyż. Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce

zielonacukinka
Babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem 195

wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce

Kolizje Smaków