przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:744/934)

Tarta z farszem ziemniaczanym 139

znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza się tak Wam? Bo mi się zdarza ;)Składniki na ciasto:pół kostki masła (lub margaryny),1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,szczypta soli.Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć rozcierając palcami. Powinno wyjść dość sypkie. Przesypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 149

sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 151

pojemniku.Pokrojone wędliny nie wysychają, ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1723

masę doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło.Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.Podajemy z czym nam fantazja podpowie: z pikantnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 332

świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.Kluski kładzione (ilość na 1 porcję):1 jajko,4 łyżki mąki,szczypta soli.Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 158

tortillę. A że styczeń to czas, kiedy większość pań ogranicza kalorie, postanowiłam, że tym razem będzie to tortilla wegetariańska przygotowana z pełnoziarnistych naleśników. Szybko - smacznie - zdrowo :)Składniki ciasta naleśnikowego:2 szklanki mleka,1 szklanka wody,3 jajka,ok. 1 szklanka mąki pszennej,ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,2/3 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru.Wszystkie składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kawa z cynamonem...i nie tylko 163

książki. Nieco je zmodyfikowałam na potrzeby domowe. Na pewno wypróbuję większość, o ile nie wszystkie,bo kawę uwielbiam i piję jej sporo ;) W książce znajdują się również przepisy na ciasta i desery. Każdemu wielbicielowi kawy szczerze polecam tę książkę :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 194

gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki.Taką mieszaniną zalać zapiekankę.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 173

słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami czy szpilkami. Ja użyłam szpilek:Po spięciu, oprószyć lekko mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 181

Szukając inspiracji na jedną z akcji blogerskich pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" trafiłam na ciekawy przepis. Nie zdecydowałam się wtedy na upieczenie tego ciekawego ciasta. A szkoda, bo może być bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 189

zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;)Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców. Tego nie możemy być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1193

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowe Gwiazdki 197

łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki zmielonego maku2-3 krople aromatu migdałowegoWykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto ,Schłodzić ok pół godziny w lodówce/Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm , Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Ciastka pieczemy

Malinowa Kawiarenka
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 336

mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy

Symfonia Smaków
Biszkopciki dla dzieci 106

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko :)   czyli  pyszne i  mięciutkie babeczki biszkoptowe .Moje dzieci je uwielbiają , szczególnie syn który nie lubi żadnych dodatków w ciastach :)Ja babeczki przełożyłam  jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :)Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek

Sama słodycz i szczypta chili