dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami
Malinowe Pocałunkiopisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym
W Mojej Kuchni Lubięszklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, truskawki 1/2 kg, śmietana kremówka 200 ml, barwnik spożywczy do ciast 1/2 opakowania, cukier puder 2 łyżki, płatki migdałowe - ile potrzeba, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, mleko, cukry roztrzepać rózgą do spienienia się masy - wsypać przesianą mąkę z proszkiem i łyżka
W Mojej Kuchni Lubięjedno z moich ulubionych ciast...Jest idealne.Dzisiaj o poranku przygotował je moj mężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu..Składniki; 2 jajka, 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki oliwy, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Anioły w kuchniLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miekkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Anioły w kuchnichcemy;)) plastry, cząstki. U mnie na drobne plastry. Obtaczamy w mące. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blaszkę. Układamy nektarynki i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ok 45-50 minut. Użyłam tortownicę o średnicy
Anioły w kuchniPomimo, że pogoda dzisiaj u nas kiepska, na blogu pojawi sie ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy...Składniki; 3 łyzki masła, 6 jajek, szczypta soli, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu maliny Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy
Anioły w kuchniłyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCUWykonanie;Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i drylujemy śliwki. Połowę kruszonki wysypujemy na dno tortownicy, naciskając wylepiamy gładki spód,Na nim rozkładamy
Anioły w kuchniwiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu. Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie. Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie. Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond. Składniki: 250 g puree z dyni 2 łyżki cukru
Sto kolorów kuchnibabka chociaż tak wygląda. To jedno z naszych ulubionych, szybkich, weekendowych ciast, czyli chlebek bananowy - banana bread. Tym razem w wersji biało-czarnej, marmurkowej i ze szklanką pysznej, gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Przepis od Roxanny. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikroztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego
Kulinarny karnet Christopherałyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru
Kulinarny karnet Christopheracytryny 30 dag marmolady cytrynowej 1 szklanka żurawiny suszonej Wierzch. 3 jajka 5 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy Wykonanie. Zagnieść ciasto, i wyłożyć na blaszkę 25 x 30 cm. Posmarować marmoladą i posypać suszoną żurawiną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę, dodając sok cytrynowy. Białka
Kulinarny karnet Christopheraostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy. Smacznego
Apetyczna babeczkaniewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki. Na masę serową wylać połową galaretki, zastudzić. Następnie na galaretce ułożyć kawałki masy
Kuchnia Danusi