przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:589/934)

1440.Kiełbasa z grilla 192

kremowy i jest bardzo gęsty. Działa pozytywnie na serce i naczynia wieńcowe, choroby nerek, układ moczowy, wątrobę i drogi żółciowe oraz stany zapalne dróg oddechowych. Można go dodawać do ciast. I nie tylko do ciast.. kiełbasa 100 ml oleju  4 łyżki miodu rzepakowego  4 łyżki musztardy  1 łyżeczka przyprawy do grilla Kiełbasę naciąć nożem w kratkę

Moje domowe kucharzenie
1488.Domowe gofry po polsku 182

pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
1544. Kaiser rolls 162

mąki chlebowej  4 g suszonych drożdży 210 ml wody Wszystko razem dokładnie wymieszać , zamknąć w szczelnym pojemniku i zostawić do fermentacji na 4-5 godzin. Ciasto:  cały zaczyn 150 g mąki chlebowej 5 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli (dałam niepełne) 110 ml wody 1 łyżeczka masła Mąkę , drożdże i sól wymieszać z wodą (najlepiej za pomocą miksera(...)Stopniowo dodawać zaczyn i mieszać przez 3 minuty. Dodać masło i mieszać kolejne 5-7 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej wodą , a następnie w miseczce z ziarnami sezamu lub maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Pączki 186

wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z cukrem , solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką , resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na koniec dodać olej i spirytus , dobrze wyrobić (jeśli ciasto będzie zbyt luźne i klejące - dodać mąki). Odstawić do wyrośnięcia , aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Następnie odrywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni , nakładać łyżeczką konfiturę i formować pączki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 182

dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, margarynę, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę

Moje domowe kucharzenie
Schabowy z "cycków" 190

szkl. mąki 1/2  szkl.bułki tartej 1/2  szkl. mleka sól, pieprz przyprawa do kurczaka  lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej].Pierś maczać w  cieście i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z tahini! Test. 173

cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 jajko4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonegoMożna dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne (ja nie dodawałam)Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać

Emcia Pichci
Garden party 202

wykorzystałam. Na dzień w którym  urządzaliśmy urodziny, zapowiadali 35 stopni upału…Najbardziej obawiałam się o tort. Jaką masę zrobić aby się nie rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało. A oto przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki

Mienta blog
Smoothie z ananasów, borówek i malin 207

Jest Wam gorąco? Mnie bardzo :) W końcu mamy prawdziwe lato :) Upał rozleniwia, jeść się za bardzo nie bardzo chce, ale pić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce(...)zmiksować. Dodać pokruszone kostki lodu. Ja kruszę lód przez ręcznik kuchenny - uderzając wałkiem do ciasta, rozbijam na mniejsze kawałki. Pokruszony lód wrzucamy do malaksera i znowu miksujemy. Serwować od razu po przygotowaniu :) Smacznego

Delicious Titbits
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 215

Ostatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę,  migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam(...)masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać.Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą

Mania Gotowania
Niezawodne babeczki z owocami 147

Ostatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni

Mienta blog
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 296

Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam

W kuchni Karmel-itki
SONISPHERE FESTIVAL 2014 - 11.07, Stadion Narodowy w Warszawie 245

I znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam

W kuchni Karmel-itki
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 195

migdałowe   W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownic

Grunt to przepis!
Niezawodne babeczki z owocami i KONKURS 139

Ostatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego

Mienta blog