rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :)Składniki:Ciasto:100 g mąki pszennej100 g maki ziemniaczanej4 łyżki gorącej wody4 jajka4 łyżki cukrułyżka przyprawy do piernika2 łyżeczki płaskie sodyłyżeczka płaściutka cynamonuKrem:Krem piernikowy - z tego przepisuDodatkowo:3 łyżki galaretko jagodowej(...)dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach.Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół.Nasączyć likierem migdałowym.Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu
Moje pyszne gotowaniekopytka. Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe!Składniki:1 kg ziemniaków300 g mąki pszennej1 jajkoSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby.Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy
upichcicSkładniki:390 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa6 g drożdży instant 250 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli1,5 łyżeczki cukruDo posmarowaniabiałko1 łyżka mlekamaksezamPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki
Ala piecze i gotujecukru.Bierzemy się za kluski.Nastawiamy garnek z posoloną wodą, w którym ugotujemy kluski.Do odciśniętych ziemniaków dodajemy około pół łyżeczki soli, pieprz, 2 jajka i mąkę ( w ilości takiej, aby powstało ciasto w miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy.Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi
Codzienna kuchnia niecodziennanaleśnikowe robię "na oko":2 szklanki mleka1 szklanka wody2-3 jajkamąkasól, duża szczypta cukruWszystko w misce roztrzepuję trzepaczką rózgową. Kiedyś wyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka sprawdza się rewelacyjnie :)Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju......na jasnozłoty kolor. Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam
Codzienna kuchnia niecodziennawymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać z solą do większej miski, wlać wyrośnięty rozczyn, podgrzaną wodę i stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około
Codzienna kuchnia niecodziennaugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie i wkładamy do niej niewielkiej ilości kluseczki. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Tak gotowane kluski nabierają smaku zupy.Życzę smacznego!Przypominam o trwającym konkursie(...)nową nazwę ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaroztrzepuję je z łyżeczką soli i dodaję mąkę w ilości takiej, żeby uzyskać konsystencję miękkiej plasteliny. Wyrabiam do gładkości i odstawiam na 20 minut pod przykryciem, żeby ciasto sobie odpoczęło ;) Po tym czasie dzielę je na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję cienko podsypując mąką, aby nic nie kleiło się do stolnicy. Każdy(...)obficie przesypując je mąką i kroję makaron. Dziś były to szersze wstążeczki :) Pokrojone przełożyłam na bawełnianą czystą ściereczkę żeby podeschły. Wszystkie czynności (łącznie z "odpoczywaniem ciasta") zajęły mi około 40 minut. podsuszony makaron w oczekiwaniu na gotowanieRybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły
Codzienna kuchnia niecodziennaDokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem aż podrośnie.Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę przesianej mąki pszennej i żytniej, wymieszać, a następnie dodać miękkie masło i zagnieść elastyczne ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodać musli i połączyć je z ciastem.Ciasto odstawiamy pod przykryciem, żeby podwoiło swoją objętość.Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej(...)formy o wymiarach 20 x 20 cm. Ciasto w formie ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około godziny.Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i na desce pozwalamy mu wystygnąć :) Jeśli będziecie go kroić na gorąco (z łakomstwa, jak ja ;)), to będzie on tak samo paskudnie wyglądać
Codzienna kuchnia niecodziennapewnym sensie z niechęci do marnowania jedzenia. Mianowicie kilka miesięcy temu kupiłam mrożone maliny. Było to przed sezonem, na świeże było zdecydowanie za wcześnie. W planach miałam ciasto z malinami, jednak po wysypaniu owoców z torebki mina mi zrzedła. Maliny były delikatnie mówiąc w stanie opłakanym - pokruszone dość drobno, jakby ktoś je celowo rozbił. Na szczęście nie wyglądało(...)owoce rozmroziły się i zamrożono je ponownie. Na zaplanowane ciasto nie nadawały się jednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały mocy przez kilka tygodni ;) (Post o nalewce pojawił się niedawno > KLIK <.) Po tym czasie owoce odcedziłam
Codzienna kuchnia niecodziennamąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę
Codzienna kuchnia niecodziennasłodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta, to wiadomo jaki kolor powstanie ;) Przy okazji, bardzo dziękuję Wam wszystkim za te ciepłe życzenia przesyłane różnymi sposobami :) Nie spodziewałam się aż tylu :) To był naprawdę wspaniały i radosny(...)ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę
Codzienna kuchnia niecodziennawyobrażam sobie już mojej kuchni :)Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci.Składniki:25-30 dkg świeżego imbiru,około pół litra wody(...)celu białego i brązowego cukru. Wyjdzie ciekawa mieszanka o nieco różnych smakach.Kandyzowany imbir ma strukturę zbliżoną do twardszych galaretek w cukrze. Można go wykorzystać do dekoracji ciast lub jako odświeżającą oddech przekąskę. Taki imbir można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja jednak wolę sama go zrobić :)Syrop przelewamy do wyparzonych buteleczek
Codzienna kuchnia niecodziennanajzwyklejszymi kopytkami uformowanymi w kuleczki i ugotowanymi w zupie :)Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki zmielić przez maszynkę lub zmiażdżyć praską. Dodać jajko, odrobinę soli i mąkę. Zagnieść dość zwarte ciasto. Formować niewielkie kuleczki i ugotować je w zupie dyniowej - po około 2-3 minutach od wypłynięcia są gotowe.Ilość mąki uzależniona jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy(...)pewni czy dodaliśmy jej wystarczającą ilość, wystarczy przygotować jedną kuleczkę na próbę i ugotować ją. Pamiętajcie też, że ciasto na kopytka nie może leżeć, trzeba przygotować je bezpośrednio przed gotowaniem. Jeśli będzie leżało, wtedy podejdzie wodą, stanie się luźne, a co za tym idzie trzeba będzie dosypać do nich większą ilość mąki
Codzienna kuchnia niecodziennapiernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy spółki Bielmar w złotym opakowaniu5 łyżek miodu1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej4(...)łyżeczki przyprawy do piernika1 jajo1 łyżeczka sody2 łyżeczki naturalnego kakao1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier: Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne kolory3-4 woreczki
Apetyczna babeczka