przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:585/934)

Czekoladowe ciasteczka z sezamem 177

sody oczyszczonej 100 g sezamu  Wykonanie: Na stolnicy wyspać przesianą mąkę i dodać sodę oczyszczoną kakao oraz jajka cukier i margarynę. Zagniatamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na cienko  wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na blaszcze i pieczemy w 160 stopniach około 20 minut. Ciepłe ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy a wierzch smarujemy sezamem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 190

zaczęłam się obijać z pieczeniem, wręcz przeciwnie. Wyjazd do rodzinnych stron owocował w wiele nowych pysznych słodkości i właśnie z takim zapasem zamierzam podzielić się z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam(...)pieczenia. Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej brytfanki i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.Biszkopt ciemny: Wykonujemy dokładnie  te same czynności, tylko do mąki dodajemy kakao. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić go na dwie części.Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy fix do śmietany. Na sam koniec delikatnie wlewamy rum. Przełożenie:  Ciemny biszkopt, dżem, masa, jasny

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zebra - prosto i smacznie 150

rozleniwiłam w tym roku i ciężko mi wejść w codzienny tok życia. Niestety wszystko co dobre kończy się bardzo szybko i na osłodę pozostała mi tylko zebra. Proste smaczne ciasto i przede wszystkim bardzo efektowne. Polecam Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm 5 jajek  szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru trzy szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dwie łyżki mąki, i mieszamy dokładnie obie masy. Do gotowej tortownicy dajemy na zmianę po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Gotowego przekładańca pieczemy 45 minut w 70 stopniach. Gotowy należy ostudzić i można podawać do stołu, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
DKMS - WSPÓLNIE PRZECIW BIAŁACZCE. 203

Widziałam jej twarz, szarą, wręcz przeźroczystą, bez emocji. Zapadnięte policzki, wysunięty podbródek i oczy, patrzące na mnie z nadzieją. Chude ciało, wątłe i tak bezbronne, a

W kuchni Karmel-itki
Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE* 196

proszku do pieczenia mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody Sposób przygotowania: Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia

Truskawkowa Fiesta
Knedle ze śliwkami 215

Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier   Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej

prawdziwe jedzenie
Torcik lekko kokosowy 203

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy trochę więcej kakao,  a do drugiej trochę mniej. W ten sposób biszkopty będą miały  różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy(...)dwóch wcześniej przygotowanych foremek (nasze były kwadratowe) i pieczemy 35 min w 170 stopniach Celsjusza (ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarnik). Kiedy biszkopt jest już gotowy odstawiamy go do wystygnięcia. My nasze biszkopty przecięłyśmy jeszcze na pół. Jeśli ktoś zdecyduje się piec w jednej blaszce wówczas jeden biszkopt przecinamy na 3 lub 4 blaty. Teraz czas na masę. W rondelku

Kolizje Smaków
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 226

migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki (hmmm... to może(...)czele oraz Antimachia. Podobny asortyment mają sklepy w miasteczku Mandraka na pobliskiej wyspie Nissiros. Inne popularne pamiątki to: suszone zioła, przyprawy, słodycze (nugaty, chałwa, orzechy w miodzie i ciasta), Metaxa, naturalne gąbki, ręcznie robione mydła oliwkowe, miedziane naczynia na wino, naczynia do zaparzania kawy po turecku, ikony. Gdzie robić zakupy?Oto moje sprawdzone sklepy: Agora, miasto Kos - hala zakupowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 254

warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny(...)Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki z pieczarkami 192

mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, żółtka i masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście części.Każdą część nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić

Moje domowe kucharzenie
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 243

Tyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych

W kuchni Karmel-itki
MALINOWY CURD. 225

Jak Alina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł

W kuchni Karmel-itki
Delikatna zupa łososiowa z porem 250

Pyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu. 

Niezły Młynek
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 202

Rybna uczta dla tych, co ciągle zabiegani. Niekoniecznie wegetariańsko. Ale za to smacznie.Zapraszam na danie nietypowe jak dla tematyki bloga, bo rybne, czyli takie, co z

W kuchni Karmel-itki
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 184

codzień mogą być tradycyjnie owalne. Co ważne ta wersja jest bezmleczna, rozczyn dla drożdży robi się na wodzie. Można też zrezygnować z jajka gdyż służy tu włącznie jako ozdoba ciasta. Wykonanie jest naprawdę proste ale jak to przy ciastach drożdżowych trzeba poczekać aż łaskawie urośnie. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka

w kuchni i w ogrodzie