powoli płynną masę. Mieszamy używając miksera (mieszadła tzw. "hakowe") lub łyżki. Po wstępnym połączeniu składników całość przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać śmietanę, jeśli za rzadkie - podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki.Ciasto po wyjęciu wałkujemy
Zakręcony WidelecSoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka
Oryginalny smakzachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru,40 dkg mąki pszennej,1 łyżka przyprawy(...)mąkę i przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm.Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez
Codzienna kuchnia niecodziennagrzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje z wałkiem. Moje są już zamrożone i w wigilię
Ewa w kuchniWYKONANIE:W rondelku rozpuść margarynę Palmę, miód i cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko
SMYKWKUCHNIkrokietów z kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego(...)ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne.Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale dobrze są też na zimno jako przekąska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni
Moniki Smakołykiciasteczka są kruche i pachnące cynamonem. Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam.Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanejczekolada do ozdobienia Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misie(...)miksera i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na blacie podsypanym lekko mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Po upieczeniu wystudzić
Ala piecze i gotujeDzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z
Niezły Młynekwcześniej i zamrozić. Nie tracą one na swoich walorach smakowych. Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :))Składniki na ciasto naleśnikowe: (na 10 dużych naleśników)2 szkl. mąki1 szkl. wody gazowanej1 szkl. mlekaszczypta soli4 całe jajkaolej - do smażeniajajka, bułka tarta - do panierowaniaJajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować(...)Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni - z obu stron, na jasny kolor Składniki na farsz:250g pieczarek1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej250g mozzarelli1 cebulasólpieprzsłodka paprykaolejNa oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy
Walijskie PichceniePieczenie w soli to metoda która powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku. Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli(...)wstawić rybę do piekarnika. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety. Smacznego!Uwagi: Jeżeli wydaje nam się ze ciasto solne po przykryciu ryby jest za mało spoiste, można je jeszcze lekko spryskać wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatków
Stare GaryTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaSernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!Składniki:1,5 szklanki kaszy jaglanej3 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki cukru1/2 szklanki rodzynekpomarańczalaska wanilii Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy(...)wrzątkiem i zostawiamy na około 10 minut, by zmiękły. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka sojowego - masa nie może być zbyt sucha. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem, wierzch wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, studzimy. Dziś fantastyczni The Strokes :) Bo przypominają
sama złodyczoczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka i wszystko razem na początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej.Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach
Blondynka Gotujełyżki śmietany 18%1 jajo3 łyżki dżemu z rajskich jabłek1 łyżeczka cukru brązowegoWykonanie.Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim. Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki
Kulinarny karnet Christophera