przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:571/934)

Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 384

minut.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.3. Odrywamy niewielkie(...)kawałki ciasta i rozwałkowujemy je bardzo cieniutko na blacie podsypanym mąką. Wycinamy foremkami różne wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni - do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej

My Culinary Art
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 225

Jesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc

W kuchni Karmel-itki
526. Monte Cristo Sandwich 151

przykryciem. na jakieś 30min.Przekładam do blaszki wyłożonej papierem** i zostawiam przykryte na jakieś 2-3 godz.w ciepłym miejscu.Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min. *ciasto może tam spędzić maksymalnie 3-4 dni. **nie polecam keksówki, chyba, że podzielicie ciasto na dwie części, blaszka natomiast musi być dość spora. Chyba, że chcecie takiego "małego" mutanta

More food, love and dreams
531. Słodko-słone. 188

Podpiekamy gofry z 2-4min(zależy od gofrownicy) po czym wbijamy jajko i pieczemy, aż się zetnie. Podajemy z masłem, miodem i pieprzem. *ja wlałam trochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się jajko, więc generalnie ciasta powinno być na ok.3 gofry a nie 2 :)Ps. Dodałam przepis na chleb tostowy pod postem

More food, love and dreams
534. Zapomniana gruszka. 163

mieszam z maślanką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku

More food, love and dreams
540. Wytrawnie, z serem. 161

placek) 35g mąki pełnoziarnistej15 mąki pszennejszczypta soli+/- 30ml ciepłej wodykapka oliwy z oliwekMąkę z solą przesiewamy do miski robimy małe wgłębienie na środku wlewamy wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto na jednolitą kulkę. Pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na jakieś 20min. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię na jak największym ogniu, a ciasto rozwałkujemy na okrągły placek(na blacie oprószonym mąką

More food, love and dreams
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 178

ok.1/2 jajka)szczypta  soliUgotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem(zrobiłam to dwa razy). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto( na oprószonym mąką blacie) na długi wałek i kroję. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, mieszam(aby nie przywarły) i czekam, aż kluski wypłyną na powierzchnię, przykręcam trochę

More food, love and dreams
725. Muffina na wynos. 199

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli, cynamonu coś do posłodzeniakilka jeżyn*odcisnąć z wody, wyjdzie tego jakieś ok.50g dodać to do ciasta + jakieś 30ml wody W jednej miseczce mieszamy mokre składniki. Do drugiej przesiewamy mąkę, łączymy obie miseczki. Ciasto przekładamy do naczynka, co jakiś czas wtykając jeżynę. Pieczemy ok.40min

More food, love and dreams
Tartaletki makaronowe 242

Makaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków

Oryginalny smak
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 193

Newella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella nie

Oryginalny smak
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 183

Kolejna propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów

Oryginalny smak
Muffiny jogurtowe z konfiturą 360

proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop z pigwy. Smarujemy  foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek (12 sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
PIZZA SERCE 220

Dziś święto pizzy, podejdzmy do tego z sercem tak w przenośni i dosłownie, bo kto nie lubi tego pysznego ciasta z dodatkami...? U mnie dzieciaki wprost uwielbiaja i każda okazja jest dobra do tego by zrobić pizzę ;)Składniki:1 3/4 szkl.maki1/2 szkl.wodyćwiartka kostki drożdzy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki olejudodatki;keczup pomidorowy pudliszki do pizzy-ok.4 łyżek100g sera(...)łyżek mąki,soli i cukru,i drożdzy rozkruszonych robimy rozczyn,odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy reszte mąki,wody,olej,dodajemy wyrośniety rozczyn.Wszystko dokładanie mieszamy,wyrabiamy ciasto.Cienko rozwałkowujemy.Rozwałkowane ciasto przycinamy na kształ serca smarujemy keczupem pudliszki,na nim układamy pokrojoną w paseczki szynkę,posypujemy serem, wykładamy kukurydzę, układamy przekojone na pół pomidorki, posypujemy przypawą Kamis..Zapiekamy ok.10minut w rozgrzanym

Z Majeczką w kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM 173

masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać

Z Majeczką w kuchni
PIZZA Z KURCZAKIEM 1164

miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka

Z Majeczką w kuchni