Na temat wegetarianizmu krążą różne niekonwencjonalne plotki i rażące powalającą głupotą komentarze. I choć nie jestem w stu procentach typową wegetarianką, gdyż w mojej diecie pojawiają
W kuchni Karmel-itkiprzestudzonego, roztopionego masła 60 g miękkiego masła 5 ząbków czonku 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki szczypta soli ziołowej roztrzepane jajko z łyżeczka mleka do posmarowania bułeczek Składniki na ciasto porządnie wyrabiamy. Przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę
Mienta blogjest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik, w wiadereczku. Tym samym ułatwiając sobie i Wam pracę nad nim. Wyszło genialne sernikowe ciasto, bardzo podzielne, pięknie się krojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive(...)roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy: 100 g borówek świeżych lub mrożonych 25 g cukru trzcinowego
Made By Mom And Sonprzed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku(...)przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy kolejno rozwałkowujemy na taką grubość, jaka nam odpowiada. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Sagneska - gotowanie i lifestyleduże łyżki miodu -4 łyżki oleju rzepakowego -duża szczypta soli -gorzka czekolada Zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w mleku. Zaczyn łączymy z mąką, miodem, olejem, solą. Wyrabiamy ciasto. Sekret tkwi w długości wyrabiania ciasta. Im dłużej tym bardziej elastyczne i napowietrzone. Formujemu bułeczki do środka dodając czekoladę. Możemy ponacinać z góry
BaRepasSzybkich sałatek karnawałowych ciąg dalszy, to już moja druga propozycja z suszonymi pomidorami. Tym razem będzie to sałatka na bazie makaronu, nie będzie w niej grama
Kuchnia PROzdrowotnaskładnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować :) Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie. Pieczemy w 180°C 25 minut. Sprawdzamy w międzyczasie stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy(...)wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu
PastelFooddawno temu na jednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja własna wersja tego jakże powszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g(...)minut na 180 stopni. Czas zależy od tego, by wierzchnia warstwa się nie przypaliła :D I gotowe ;D Aby warstwa białkowa była chrupiąca nie należy wyciągać ciasta po upieczeniu, tylko zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Ja wyciągam od razu, gdyż u mnie wszyscy lubią ją w postaci takiej ciągnącej się, gumowatej warstwy
Zdrowie na języku :PJajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo olej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*. PS.: Ażeby było jeszcze bardziej NIE dietetycznie babkę można
Zdrowie na języku :Putrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie ich ze skórek. Najlepiej jest przeciąć migdały na pół - wówczas nasze pazurki(...)będą bardziej wyraziste.Ze schłodzonego ciasta formujemy wałeczki, cieńsze niż nasze palce i na ich końcu umieszczamy migdał.Odpowiednie nacięcia nożem (przed pieczeniem) będą przypominały zginające się palce.Piec ok. 10 minut w 200 stopniach :) Troszkę rosną, więc lepiej jest przygotować mniejsze wałeczki
Lawendowe Niebocukinii 4 pomidory2 cebule4 ząbki czosnkuoliwa1/2 papryczki chilliłyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumypęczek pietruszkiłyżka posiekanej bazyliiopakowanie sera bałkańskiegopieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy
Magiczna kuchnia Dariicukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto
Magiczna kuchnia DariiWitajcie! Uzupełniam dziś księgę sałatek karnawałowych :) Dziś trochę nietypowo ale składniki znajdziecie w każdym większym sklepie :) Polecam na każdą prywatkę jak i smakowitą przekąskę! Zapraszam do
Kuchnia PROzdrowotnaPowołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego
bistro mamaWracam do starego przepisu na kruche ciasto .Ze smalcem. Ciasto jest o niebo lepsze niż z samym masłem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to bardzo polecam.Czytaj więcej
bistro mama