przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:190/934)

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową 175

Pierwsze ciasto na naszym blogu, to bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Każdemu się uda, a dzięki konfiturze nie jest on suchy. Bardzo długo też zachowuje świeżość. W odróżnieniu od większości naszych przepisów, tutaj porcja jest dość mała w sam raz do popołudniowej kawy dla kilku osób. Przepis można również wypróbować z konfiturą o innym smaku. My najbardziej lubimy połączenia czekolady(...)pieczenia i znowu mieszamy tylko do czasu połączenia się wszystkich składników. Niewielką blachę (my używamy blachy 12×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut, lub troszkę dłużej, sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak będzie suchy to gotowe. Gotowe ciasto wystudzić i polać polewą. W celu przygotowania polewy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto z jagodami wg Ani 178

Dostałam taki przepis na ciasto i dzielę się nim z Wami :) Składniki : 3 szklanki mąki 25 dag tłuszczu do pieczenia, u mnie masło 4 łyżki cukru 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia kisiel cytrynowy powidła śliwkowe, a u mnie około 25 dag jagód       Przygotowanie : Mąkę połączyć  z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić żółtka(...)wyrobić ręką Masło rozpuścić, ostudzić i wlać do mąki, wyrobić łyżką drewnianą, a potem ręką 3/4 ciasta wyłożyć na dużą blaszkę, nakłuć widelcem, posypać lekko bułka tartą, na to jagody lub powidła śliwkowe, potem białka ubite na pianę z 3/4 szklanką cukru i kisielem.Kisiel dodajemy stopniowo kiedy mamy już białka ubite sztywną pianę Na wierzch "skubiemy"pozostałe ciasto Pieczemy

Proste Potrawy
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 171

całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki na zaczyn(...)drożdży i nie zimnym bo będzie problem z ich aktywacją). Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na ok. 30 minut (zaczyn przykrywamy ściereczką). Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie masło, serek mascarpone i ugniatamy wszystko aby była

Kuchenne Wariacje
z budyniem, wiśniami drożdżówka... 168

cukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania dolać stopione masło letnie - ciasto w misie nakryć talerzem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia z 500 ml odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe(...)mleko zagotować z cukrem i wlać budyń, mieszając zagęścić, budyń wystudzić - blaszka 24x29 cm, wysmarować masłem i tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciesto dać budyń na budyniu i cieście porozkładać wypestkowane wiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piec w 200 C około 45-50 minut, grzanie góra/dół, 2 poziom, po upieczeniu ciasto zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki biszkopt z truskawkami i czekoladą na każdą imprezę 208

wkładała, moje marzenia spełzły na niczym... Za to...Moja kulinarna pasja powróciła ze zdwojoną siłą. Mam już w kuchni chyba wszystkie możliwe do zrobienia przetwory, ciasta, ciasteczka, smoothies ...a nawet pomysł na moją jutrzejszą urodzinową wódkę ;P Kto by pomyślał, ile różnorakich przysmaków może człowiek wynaleźć na jedne, jedyne truskawki? I kiedy to zostało już powiedziane, porozmawiajmy o tym cieście(...)Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie napisać "TYM cieście", bo zdecydowanie należą mu się wielkie litery, I wielkie oklaski. I zadowolone, najedzone, uśmiechnięte buzie. Uwielbiam je za, za...za wszystko! Za prostotę, za szybkość wykonania, za przystępne składniki...za nieziemski smak- lekko chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach środek. I czekoladę. Omm... i, oczywiście, a może i przede

Gotowanie to kochanie
Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym. 211

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec 45-60 min w temperaturze 180 stopni do suchego

DefinicjaSmaku
Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 221

wszystko to, co w pierniku najlepsze :) Jego przygotowanie wymaga przede wszystkim cierpliwości i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie(...)przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele lat :) Przepis pochodzi z tej strony . Lekko go zmodyfikowałam poprzez odjęcie cukru i dodanie jeszcze odrobiny aromatycznych przypraw :) SKŁADNIKI 500g miodu o łagodnym smaku ( akacjowy, lipowy, wielokwiatowy

DefinicjaSmaku
Kruche z jagodami i kruszonką 171

szybko czyli Kruche z jagodami i kruszonką .                Więc można powiedzieć że sezon jagodowy rozpoczęty :) Ciasto wyszło pyszne , ledwo udało mi się ukroić z resztek kilka kawałków do zdjęcia(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche : 3,5  szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru    1 l jagód  1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny 1.5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Blaszka

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 175

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę(...)wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce - masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku - jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy

SMYKWKUCHNI
Torcik ptysiowy z malinami i truskawkami 196

Pyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki(...)masło się rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zdecydowanym ruchem dodajemy mąkę i szybko ucieramy do połączenia składników. Wstawiamy z powrotem na ogniu i intensywnie mieszamy, aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta dodajemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając

My Culinary Art
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 306

pierogi). Moja skleroza przypomniała mi o farszu bardzo późno w nocy, więc nie było już sensu lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się za ciasto na pierogi. Kiedyś nie lubiłam lepić pierogów, bo nie miałam dobrego przepisu. Długo szukałam, ale znalazłam takie na blogu zajadam.pl Ciasto jest miękkie, łatwo się je wyrabia i jest elestyczne(...)szybko się wysusza jeśli za długo leży. Z podanego przepisu wyjdzie około 50-60 średniej wielkości pierogów  – nie chciałam lepić zbyt dużych ze względu na Stasia. Na ciasto pierogowe :     2 szklanki mąki pszennej jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Mąkę, sól, masło i jajko umieściłam w misce. Stopniowo dolewałam wodę jednocześnie

apetytnapieczenie
Siekaniec 191

Wspaniałe, lekkie, piankowe ciasto, na dodatek kolorowe, polecane dla naszych milusińskich, ale nie tylko, jego lekkość sprawia, że znika w mgnieniu oka! Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa 1,250 ml  kwaśnej śmietany 10 łyżek cukru 3 galaretki różnego koloru(...)Żółtka rozbełtać, następnie stopniowo delikatnie wymieszać z białkami i 2 łyżkami wody. Do masy stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę (mąka ziemniaczana, mąka pszenna, proszek do pieczenia) i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu biszkopt studzimy następnie przekrawamy

kgwjanczewo
Ciasto z buraczków i marchewki :) 147

Ostatnio piekłam ciasto marchewkowe.  Dziś czas na eksperyment z miksem marchewki i buraków :) Całkiem niezłe to ciasto ! :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli olejku migdałowego do ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego(...)kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami.  Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół ) Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie lepi. Mam nadzieję, że będzie wam smakować

Jemy Pijemy
Torcik czekoladowo-jagodowy 182

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania! Tortownica śr 24 cm Ciasto: 3 jajka ½ szklanki oleju(...)serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie

Wanilia i Kardamon
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 174

kogo: dla fanów chałwy dla szykujących wielkanocne wypieki dla lubiących połączenie orzechów i czekolady Składniki na ciasto: 120 g masła (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) 80 g cukru pudru 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki zmiksować  - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść(...)ciasto tak jak na zwykłe kruche - ręcznie). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki

Mania Wypiekania