Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec. Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie:http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.htmli na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.htmlA teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim złożeniu dało się lepiej formować. Użyłam kupionych jabłek, zabrakło czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano(...)wody310 g cydru jabłkowego20 g soli5 g drożdży instant260 g zaczyn140 g suszonych jabłekprzygotowanieWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć
Stare GaryJestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią tych maminych(...)ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie
Czerwień i błękitJesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne,ze znika w oka mgnieniu.Zamiast formowania pojedynczych buleczek mozna upiec w calosci drozdzowy wieniec,a podzielic go na porcje juz po upieczeniu.Mniej pracochlonny sposob na drozdzowe co nieco do kawy.Goraco polecam,bo jest naprawde(...)przepyszne.Skladniki na ciasto :500 g maki200 ml mleka50 g cukru80 g masla1 jajko Lcukier waniliowy1 op. suchych drozdzySkladniki na mase marcepanowa:200 g marcepanu1 jajkocukier waniliowy-1 lyzka1 lyzeczka cynamonu1 jablko-opcjonalnieDodatkowo:3 lyzki roztopionego masla i 1 zoltko+ 2 lyzki mlekaWykonanie:Mleko podgrzac.Do mleka dolozyc pokrojone na mniejsze kawalki masloWszystkie skladniki umiescic w misie miksera i wyrobic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2). Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik włożyć(...)minut do zamrażarki.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.Rozwinąć rulonik ciasta z folii i pokroić go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm (fot.3). Tak uzyskane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.4). Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć
Świat Ciastawikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik.Przepis na jabłecznik – składniki:Ciasto:250g tłuszczu (schłodzonego)3 szklanki mąki4 żółtka1 szklanka cukru pudru150 ml kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa(...)kwaśnych jabłek2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli użyjecie całych trzeba je wyjąć przed wyłożeniem na ciasto)ok. 4 łyżek cukru (lub więcej… w zależności od rodzaju jabłek)około 50 ml wody Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Przekładam do rondelka i dodaję wszystkie przyprawy, podlewam ok 50 ml wody
UgotujmyTo.pltego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej niż podają źródła ja podzieliłam ciasto na dwa bochenki, bo bałam się, że jeden duży bochenek to będzie za duże obciążenie dla mojego wysłużonego piekarnika. Największa męczarnia to czekanie aż chleb przestygnie….;) Tak w ogóle(...)aktywnego zakwasu 100% hydracji6 cz / 204 g wody5 cz / 165 g mąki pszennej chlebowejSkładniki zaczynu zmieszać i pozostawić przykryte folią na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto 1:1:21 cz / 369 g zaczynu (cały zaczyn minus 2 łyżki zaczynu do rozmnożenia na następny chleb)1 cz / 369 g wody2 cz / 738 g mąki pszennej chlebowej 1. Składniki
UgotujmyTo.pldodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) Pszenny chleb oliwkowySkładniki:Zaczyn:30 g aktywnego(...)zakwasu (u mnie pszenny)150 g mąki pszennej chlebowej180 g wodyWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto:cały zaczyn360 g wody (letniej)90 g mąki pszennej pełnoziarnistej630 g mąki chlebowej2 łyżeczki soli200 g oliwek (dobrze odsączonych i osuszonych ręcznikiem)4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)1. Połączyć zaczyn
UgotujmyTo.plciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około(...)minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny lub aż podwoi objętość.Dużą formę do babki smarujemy dokładnie miękkim masłem i oprószamy mąką. Jeśli używamy migdałów to wkładamy po jednym w każde zagłębienie formy.Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy
UgotujmyTo.plkuchenki i przestudzić (mieszanka powinna jednak zostać ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem) (fot.1), tak aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk(...)Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna) (fot.3). Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika
Świat Ciastacukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec delikatnie wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (fot.1). Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie(...)ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i przełożyć na kratkę by ostygły do końca. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Świat CiastaSkładniki na około 40 szt.:gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniakuJoulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt
Świat CiastaPierogi Ruskie(klasyczne- tradycyjne -przepyszne)Składniki:(na ok.100 sztuk)Ciasto:- 1kg mąki pszennej- 0,5 l gorącej wody (pół wrzątku, pół zimnej wody)- 1 jajko - sól do smaku Farsz:- duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk- 2,5 - 3 kostki twarogu chudego - 3 duże cebule- przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowanyDekoracja:- cebula- kiełbasaSposób przygotowania(...)lubi , delikatnie , na ostro. Ja dodaje dużo soli i papryki ostrej , oraz w mniejszej ilości pieprz i czosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.3.Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg mąki. Wbijamy jedno jajko. Jedną ręką zaczynamy ugniatać ciasto , a drugą ręką wlewamy powoli ciepłą wodę. Solimy do delikatnego smaku. Gdy wlejemy już całą wodę
Gotuj Z Muzykąorzeźwia , gasi pragnienie …. no i zawiera bardzo mało kalorii, więc możemy je zajadać bez obaw o zbędne kilogramy ;)Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym.Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko(...)cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiDODATKOWO:* arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g* galaretka arbuzowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami.Niebo w gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia(...)odrobiną wody.Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.Studzimy
Ostra na Słodkonależą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem!Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia(...)szkl* margaryna – 250 g* cukier waniliowy – 1 opMASA :* mleko – 750 ml* budyń waniliowy – 2 op* cukier – 5 łyżek* jabłka – 1 kgSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ).Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem
Ostra na Słodko