białą masę. Do masła dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Formę (22 cm średnicy) natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę zmieszały. Pieczemy w 180 st. C. przez
Domowy Smak Jedzeniamasy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać. Ale uwierzcie mi, że na pewno zrobię go jeszcze raz i wtedy(...)łyżki budyniu śmietankowego - 2 szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku) Przygotowanie spodu ciasta: Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę
CookYourselfPozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy(...)niewiele, godzinka w piekarniku i gotowe :) Najlepiej piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy pyszny kawałek ciasta do porannej kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :) 'sernik speculoos' Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy
CookYourselffont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki na ciasto: 45 dkg mąki wrocławskiej + trochę do posypywania stolnicy 3 dkg świeżych drożdży 5 dkg cukru 1 łyżeczka soli 150 ml ciepłego mleka 50 ml ciepłej wody 1 roztrzepane jajko(...)wrzuć przyprawy i rodzynki, dobrze wymieszaj. Wlej mleko, 50 ml ciepłej wody i dodaj jedno jajko oraz roztopione wcześniej masło. Wymieszaj wszystko dobrze najpierw drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto rękami aż będzie sprężyste i nie będzie się kleiło . Jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać troszkę wody, jeśli jest zbyt mokre trochę mąki. 2. Przełóż ciasto do czystej posmarowanej
noteskulinarnyfigajajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce śmietany. Następnie do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy(...)ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu szarlotkę oblać polewą czekoladową. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniacebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym testem dla Smakowitej Pajdy było dodanie smalczyku roślinnego do kruchego ciasta. Sprawdził się bardzo dobrze, a ciasto miało ciekawy aromat i zapach cebulki. Cebulkę do farszu również podsmażyłam na smalczyku Smakowita Pajda. No bo co lepiej będzie pasować do cebuli :) Tarta(...)mojej wersji jest pikantna, ale oczywiście można ograniczyć ilość chili lub zrezygnować z pieprzu kajeńskiego. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 115 g zimnego masła 2 łyżki zimnego smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto
Pełny talerzdrożdży instant Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut. Mieszanka powinna przynajmniej potroić pierwotną objętość. Ciasto 340 g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 60 g miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru (można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej(...)sól i ziele angielskie. Całość wymieszać. Dodać zaczyn. Wyrobić, aż masa będzie gładka i jednolita. Na koniec dodać suszone owoce i skórkę pomarańczową. Wyrobić, aż będą rozprowadzone po całym cieście. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto raz złożyć.* Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 12 porcji. Z każdej części uformować okrągłą
Pełny talerzchętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy(...)Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić we wrzątku. Wlewać cienką strużką do mąki, mieszając widelcem lub na niskich obrotach miksera. Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto
Pełny talerzmisie miksera umieścić pozostałe mąki, dodać otręby, oliwę, sól, ziarna (15g wymieszanych ziaren odłożyć do dekoracji bułek), dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży i dodać część wody (ok.200ml). Dokładnie wymieszać ciasto przy użyciu haka miksera, można również wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto powinno być dość zwarte, ale nie bardzo zbite, elastyczne, ja dolałam jeszcze trochę wody, w sumie dałam 280ml, ale najlepiej(...)wyczuć to samemu, ciasto nie powinno się mocno kleić, tylko minimalnie. Ja za pierwszym razem dałam 270ml wody i 2 łyżki oliwy (tak było w przepisie), jak dla mnie bułki były zbyt zbite, dlatego za drugim razem dałam 3 łyżki oliwy i troszkę więcej wody, były idealne. Wszystko zależy od rodzaju użytej mąki, a także od jej wilgotności. Wyrobione ciasto
Smaczne Zdroweostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze(...)sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru
W kuchni Katieorkiszowych ciastek maślanych, u mnie z podwójnej porcji, w trzech smakach: czekoladowe, waniliowe i waniliowo-czekoladowe, wszystkie równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki ciastek- 40sztuk. Składniki ciasta jasnego: - 120g zimnego masła - 170g mąki orkiszowej typ750 - 3-4 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka mleka ryżowego lub zimnej wody W misie miksera(...)umieścic mąkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt waniliowy oraz mielony ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać ekstrakt waniliowy i łyżkę mleka roślinnego lub zimnej wody, tak, by powstało gładkie, kruche ciasto. Składniki ciasta ciemnego : - 120g zimnego masła - 140g mąki orkiszowej typ750 - 5-6 łyżek mielonego ksylitolu lub pudru - 30g kakao - 2 łyżki mleka
Smaczne ZdroweJeśli jednak macie swój ulubiony sos nic nie stoi na przeszkodzie by go użyć. Wszystkie przepisy zostały przez nas przetestowane, zjedzone i sfotografowane. Jak wiadomo bazą pizzy jest pyszne ciasto. Oto przepis numer '1': puszyste, chrupiące, po prostu pyszne: Składniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki(...)gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite
KreatywnePinyposiada wygodny słoiczek umożliwiający sprawne otwieranie i wyjmowanie jabłek . Jabłka prażone pozwalają na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania obiadowe lub pyszne desery, fantastycznie smakują z ryżem, lodami lub ciastem. Wspaniale komponują się z mięsem drobiowym. Jabłka prażone firmy Reypol zachwycają swoim smakiem, można je nawet jeść prosto ze słoiczka, są wyraziste, słodkie i smaczne. W mojej kuchni(...)przyszłości sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych i innych ciast . składniki na 1 formę ciasta 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 200g kwaśnej śmietany 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 słoika jabłek prażonych ( 700 g ) Reypol 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu szklanka śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru przepis Białka
Smakowite DaniaSmakowite wiosenne ciasto z kremem, truskawkami i galaretką, będzie znakomitym deserem w gorące dni. Nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto mile połechce podniebienia smakoszy słodkości. składniki na okrągłą formę ciasta ciasto 170 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka(...)jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. W czasie kiedy ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i serek homogenizowany . Na upieczonym i wystudzonym cieście dokładnie rozprowadzamy
Smakowite DaniaPiernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)ognia do wystudzenia . Do wystudzonej masy miodowej dodajemy mąkę , mleko, jajka, wsypujemy przyprawę do piernika , kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy najlepiej mieszadłami z miksera. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki
Smakowite Dania