przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:199/934)

Tarta orzechowa 199

Dzisiaj  coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta  z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki  1/4 szklanki cukru  2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30%  3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki  3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty

Gosia gotuje
Amerykański placek z nadzieniem truskawkowo-jabłkowym i cynamonem 170

Amerykański placek, czyli tzw. pie może kojarzyć się z bitwą na jedzenie (na filmach się takimi rzucają, ale ja nie polecam, bo placuszek jest za dobry ;). Ciasto jest niezwykle sprężyste, a przepis na nie pochodzi z niezawodnej książki Tarty i placki Carli Bardi. Nadzienie ma bardzo jesienny posmak - dojrzałe jabłka, duże truskawki i aromatyczny cynamon tworzą naprawdę udane połączenie(...)wierzchu robimy uroczą dziurkę, przez którą uchodzi gorąca para wydostająca się z ciasta. Kawałeczek takiego deseru rozgrzeje w chłodne dni :) Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 8 łyżek wody 1 łyżka octu jabłkowego 220 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę   Mąkę i masło umieścić w misce, posiekać łopatką, aż masa będzie przypominała okruchy chleba. Wlać wodę i ocet

Chocolate Muffin Blog
Kruche z powidłami i pianką 125

Czasami  się zdarza że chce  nam się  coś słodkiego a pod ręką nic nie mamy :) Polecam Wam takie oto pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłami i pianką.                          Zapraszam(...)cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniacznej Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać , cukier cukier waniliowy ,   margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka i jogurt lub śmietanę . Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować gruby wałek . Podzielić na 2 części z tym że jedna jest dużo mniejsza około 10 cm z wałka. Do mniejszej części dodać kakao i zagnieść. Odłożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik kakaowy z rosą 214

Pyszny kakaowy serniczek z pianką na każdą okazję.  Zamiast pianki można sernik polać polewą czekoladową. Sernik kakaowy z rosą  SKŁADNIKI: CIASTO: margaryna - 3/4 kostki żółtka -3 szt cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl(...)trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj   PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.  Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.  Blachę o wymiarach

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 357

Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa(...)cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka mojej babci 194

ciasto: 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 2kg jabłek 0,5 szklanki wytrawnego wina 1 mała łyżeczka masła cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę(...)oraz śmietanę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło.   Ciasto należy podzielić na dwie części w proporcji 3/4-1/4. Większą porcją wyklejamy blachę- może być prostokątna

Luźna Kuchnia
Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 321

cotygodniowym cyklu "słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na coś innego niż zwykle. Mianowicie na słodkie ciasto, którego jednym z podstawowych składników jest warzywo. Szpinakowe ciasto robi furorę w mojej rodzinie jak i w kręgu przyjaciół i znajomych. Niejedna osoba nie uwierzyła, że w słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie(...)cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy.  Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut. Przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami 150

Przyznam szczerze, że dziś miał być przepis na zupę z botwinki, a pojawia się na przekąskę z ciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie  i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko(...)parówki z szynki  sól   PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji, u mnie to kwiatuszki. Przecinamy ciasto na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 346

łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady    PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto.  Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i  miksujemy.  Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy.  Powstałym(...)ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość przez około 30 minut do całkowitego rozgotowania. Blendujemy całość i odparowujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Puree studzimy.  Masło roztapiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą 156

Dziś ekspresowy przepis - faworki. Choć trochę oszukane bo z ciasta francuskiego i faworkami są głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie.  Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy(...)całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach ok 10 cm na 3 cm.  Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Afrodyta 2286

piękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki(...)tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2 . Biszkopt jasny: Białka ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z rosą 279

Podejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na prawdę warto się skusić. Idealnie delikatny w strukturze, niezwykle uroczy z kropelkami rosy na wierzchu i przede wszystkim obłędnie pyszny. Ten sernik u nas w domu cieszył się ogromnym powodzeniem. Uczciwie się przyznam, że dłuuugo(...)przepisu i porad Kasi , bardzo ważne jest, żeby nie spiec piany, wtedy rosa się uda. Chociaż nawet, gdyby ta rosa nie wyszła sernik z rosą jest tak pysznym ciastem, że nie żałowałabym, że go upiekłam. Polecam, bo warto:) Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko

dom-agi.pl
Angel food cake z pestkami granatu 117

Angel food cake nie bez  powodu  jest  nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest  delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)możesz przystąpić do dodawania mąki wymieszanej z resztą cukru. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie łyżką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby mąka dokładnie połączyła się z białkami. Ciasto przełóż do małej keksówki (30 x 11 cm) lub okrągłej formy z kominem (o śr. 20 cm). Blaszki niczym nie smaruj ani nie wykładaj papierem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego

Food Square
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 186

się przepisami. Uwielbiam za to iść na żywioł i nie zważając na ewentualne niepowodzenia, bawić się. I cieszyć tym, co robię. KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule(...)łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Zajmuję się w tym czasie farszem. Grzyby świeże oczyszczam, mrożone rozmrażam.Kroję w małe kawałeczki

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 144

Sezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie.Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowego3 jajka3 szklanki mąki pszennej typu 6501 szklanka cukru3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia3 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki aromatu waniliowego700 g świeżego rabarbarucukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na kruszonkę:100 g margaryny do pieczenia1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąkiszczypta soliPRZYGOTOWANIE ciasta:Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy.Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat

kulinarnyJa