łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. Powstałym(...)ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość przez około 30 minut do całkowitego rozgotowania. Blendujemy całość i odparowujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Puree studzimy. Masło roztapiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś ekspresowy przepis - faworki. Choć trochę oszukane bo z ciasta francuskiego i faworkami są głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie. Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy(...)całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach ok 10 cm na 3 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki(...)tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2 . Biszkopt jasny: Białka ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier
Tradycyjna kuchnia KasiPodejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na prawdę warto się skusić. Idealnie delikatny w strukturze, niezwykle uroczy z kropelkami rosy na wierzchu i przede wszystkim obłędnie pyszny. Ten sernik u nas w domu cieszył się ogromnym powodzeniem. Uczciwie się przyznam, że dłuuugo(...)przepisu i porad Kasi , bardzo ważne jest, żeby nie spiec piany, wtedy rosa się uda. Chociaż nawet, gdyby ta rosa nie wyszła sernik z rosą jest tak pysznym ciastem, że nie żałowałabym, że go upiekłam. Polecam, bo warto:) Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko
dom-agi.plAngel food cake nie bez powodu jest nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)możesz przystąpić do dodawania mąki wymieszanej z resztą cukru. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie łyżką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby mąka dokładnie połączyła się z białkami. Ciasto przełóż do małej keksówki (30 x 11 cm) lub okrągłej formy z kominem (o śr. 20 cm). Blaszki niczym nie smaruj ani nie wykładaj papierem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
Food Squaresię przepisami. Uwielbiam za to iść na żywioł i nie zważając na ewentualne niepowodzenia, bawić się. I cieszyć tym, co robię. KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule(...)łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Zajmuję się w tym czasie farszem. Grzyby świeże oczyszczam, mrożone rozmrażam.Kroję w małe kawałeczki
W kuchni Karmel-itkiSezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie.Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowego3 jajka3 szklanki mąki pszennej typu 6501 szklanka cukru3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia3 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki aromatu waniliowego700 g świeżego rabarbarucukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na kruszonkę:100 g margaryny do pieczenia1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąkiszczypta soliPRZYGOTOWANIE ciasta:Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy.Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat
kulinarnyJamoich blogowych rytuałów. W międzyczasie, przeglądając blog http://www.rockmywedding.co.uk/ i denerwując się, że w Polsce nie możemy sobie pozwolić na sielskie uroczystości w plenerze, zagryzam palmiery. Kupne ciasto francuskie ratuje mój piekarnik przed zimnymi przeciągami hulającymi w nim z nudów.Palmiery to nic innego jak ciasto francuskie z dowolnym nadzieniem, jakie uda nam się przygotować na podstawie zawartości naszej(...)mogą występować w wersji słodkiej lub słonej. Do zrobienia w mniej niż pół godziny (łącznie z pieczeniem).Składniki:na słodkociasto francuskiecukiercynamonna słonociasto francuskieulubione pestolubmusztarda francuskastarty drobno parmezanSposób przygotowania:Ciasto (np. 50x25cm) rozkładamy na delikatnie umączonym blacie. Kroimy je na pół (25x25) lub na 3 części (17x25) w zależności od ilości rodzajów palmierów jaką robimy. Posypujemy obficie cukrem i delikatnie cynamonem
W kuchni wieczoremwyrośnięcia.Mąkę przesiać najlepiej do większej miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać jajko, żółtko, letnie mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką, następnie dobrze wyrobić ciasto już ręcznie (można to zrobić również z pomocą robota). Na koniec dodać miękką margarynę i tak długo zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące się do rąk i miski(...)wyrobione ciasto włożyć do pojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin.Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało.przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje
Mix smakuskładniki ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżki mąki(...)pszennej Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie
Mix smakudrugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1 szklanka mąki tortowej- ½ szklanki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki ciemnego kakao- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- esencja kawowa(...)łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy
mojewypiekiinietylkosię nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny(...)połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek (te mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały. Krok 2BISZKOPT Białka
CoolinarniePLroku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka6(...)trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy
Smaki Edytyjeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto:200 g mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę:5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy)3 tabliczki czekolady białej150 ml śmietanki(...)kremówki2 łyżki masła1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm w kształcie kwadratu i zaginamy rogi .Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy w lodówce przez kolejne pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody
Bon Appetit Małgorzatyktórym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :) Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200(...)mleka100 g masła w temparaturze pokojowej+ ulubione owoce Ciasto: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostę masło, szczyptę soli, cukier puder i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy w dloniach aż do uzyskania jednolitej masy. Można dodać z 1 łyżkę smietany lub mleka. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. W tym czasie nagrzewamy
Bon Appetit Małgorzaty