przepis - 33114 przepisów (strona:895/2208)

Czekoladowy tort z wiśniami 269

kocham, a może najzwyczajniej w świecie ja nie potrafię żyć bez słodyczy ;-) Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk(...)wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki. Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady. Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek

Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 190

mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy

Przysmaki Karolki
Makaron z kurczakiem i cukinią 337

ostatnim swoim wpisie obiecywałam nowy przepis na danie z cukinią i nie sądziłam wtedy, że tak trudno będzie mi dotrzymać obietnicy. Chwilowo cierpię na niedoczas i ciągłe nie mam kiedy zamieścić obiecanego przepisu. Siedząc prawie na walizkach spieszę z nowym wpisem. Dzisiejsze danie jest z kategorii kuchni ekspresowej, gotowe w bardzo krótkim czasie. Do tego niesamowicie smaczne mimo że bardzo

Przysmaki Karolki
Przepisy na Święta 1499

Z myślą o nadchodzących Świętach jak co roku śpieszę z pomocą i zachęcam do korzystania z zamieszczonej po prawej stronie ściągi. Wystarczy kliknąć na obrazek by

Przysmaki Karolki
Słodkie prezenty 144

zrobione w zaciszu mojej kuchni, które potem wywołują uśmiech na twarzach obdarowywanych osób. Jak co roku tak i teraz będzie to coś nowego, innego niż poprzednio. Choć tym razem przepis nie będzie całkiem nowy. Zapewne pojawił się już nie raz na wielu blogach, jednak za każdym razem rożni się małymi szczegółami. Do jego przygotowania używam oczywiście najlepszych według mnie składników(...)sposób chce odtworzyć mój ulubiony smak, bo pośród wielu sklepowych wariantów ja mam tylko jeden ulubiony, któremu chce dorównać. Zapraszam więc na banalnie prosty przepis na śliwki w czekoladzie z dodatkiem alkoholu. Śliwki w czekoladzie składniki około 250 g śliwek suszonych 1/2 szklanki ciemnego rumu 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła wykonanie: Śliwki

Przysmaki Karolki
Rzecz o babeczkach 155

wróży słonecznej aury, coś małego i słodkiego. W takie mokre, majowe dni jak ten dzisiejszy nie może obyć się bez czegoś na poprawę humoru. Dlatego śpieszę z nowym przepisem. Choć sama przed sobą obiecałam, że zdecydowanie ograniczam słodycze. Nijak nie udaje mi się dotrzymać danego sobie słowa. W moim przypadku walka z cukrem to jak walka z wiatrakami. Ale też(...)dlatego to jest przepis na małe babeczki (obiecuje, że zjem tylko jedną), a nie zaraz na całe, wielkie ciasto.  Tak więc dla tych co z cukrem walczą tak jak ja i dla tych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki: 125 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady

Przysmaki Karolki
Szparagi i pomarańcza 195

roku ulegamy szparagowemu szaleństwu. Tym razem jedno z moich ulubionych dań - tarta. Kocham to dane za różnorodność i duże pole do popisu. Tarta ze szparagami nutą pomarańczy. składniki: przepis na ciasto  400 g zielonych szparagów 1 pomarańcza 3 jajka 4 łyżki śmietany 36% sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę

Przysmaki Karolki
Warsztaty "ryby i owoce morza" w Mastercooku 155

zeszły czwartek miałam okazje uczestniczyć w siedzibie Mastercooka we Wrocławiu w fantastycznych warsztatach pt. „Ryby i owoce morza” prowadzonych przez Piotra Kucharskiego. Warsztaty były nagrodą za nadesłanie przepisu z użyciem ryb w konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Mój przepis który został doceniony przez Jury to Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Książeczka ze Śląskich Smaków 2012 - konkurs 128

jako uczestniczka, ale także właścicielka 3 zdjęć które się tam pojawiły. Może pamiętacie jak razem z córką brałyśmy udział w konkursie Śląskich smaków. Podczas konkursu wszystkie dania zostały sfotografowane, przepisy do nich zebrane i właśnie pojawiły się w małej książeczce wydanej przez Śląską Organizację Turystyczną. Parę dni temu stałam się posiadaczką kilkunastu sztuk i bardzo chętnie się z wami nimi(...)wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB w dniu 12.10.2012.  Nagrody zostaną wysłane zaraz po akcji.  Zapraszam bo te książeczki to seria limitowana, a przepisy w nich to prawdziwe perełki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dyniowa babka w chrupiącej polewie 195

ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułeczki dyniowe czyli pumpkin knots 126

przepis miał się pojawić rano ale nie zdążyłam... a szkoda bo dzisiaj na blogach oczywiście królują dynie.. a u mnie po wczorajszym wydrążaniu dyni została cała miska dyniowego farszu, dlatego postanowiłam zrobić na rano dyniowe bułeczki supełki. Podobne już kiedyś robiłam ale nie z dyniowym składnikiem. A po przepis sięgnęłam do Oliwki . W takcie pieczenia w domu unosił się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jupi!!!! Krotki wywiad - jak blog przewrócił moje życie 153

Spotkała mnie ogromnie mila niespodzianka mianowicie w poniedziałek mój przepis na te kolorowa zapiekankę z kaszy został wybrany Blogerskim Przepisem Tygodnia na portalu Ugotuj.to . Szczegóły akcji i konkursu znajdziecie tutaj . :) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi domowe na maślance z mięsem 253

musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki(...)teraz zastanawiam dlaczego je tak rzadko robię, teraz wiem ze z tym ciastem jest to wyjątkowo łatwa szybka i przyjemna praca wiec domowe pierogi będą u nas częściej . Autorka przepisu Fettinia jest wielka! Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort naleśnikowy z sosem toffi 269

ostatnio jakaś niemoc pieczenia mnie wzięła postanowiłam wykorzystać pomysł i zrobić taki deser. Pracy przy nim jest malutko, ciasto jest banalnie proste i smakuje wybornie. Jeśli chodzi o przepis na naleśniki to zrobiłam je wg Delii Smith . Jej brytyjskie naleśniki wychodzą idealne, cieniutkie, jak nigdy dotąd. Masa do przekładania i polewa to przepis zaczerpnięty ze strony Smitten Kitchen . Uwaga ciasto

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fish and chips wg Blumenthala 187

frytki, a z fast food-ów wolimy amerykańskiego hamburgera. Czy ktoś z nas skusiłby się rybę podawana w gazecie? A jednak taka ryba może być genialna. Autorem poniższego przepisu , który wykorzystałam jest geniusz samouk, fascynat kuchni molekularnej Heston Blumenthal. Jego przepis został ostatnio polecony na forum w Galerii Potraw . Jako ze Hestona uwielbiam zrobienie jego ryby to była decyzja

Bernika - moj kulinarny pamietnik