przepis - 33114 przepisów (strona:54/2208)

Jabłecznik z budyniem 417

Przepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła

mojewypiekiinietylko
Wino grzane 136

Wino grzane na pewno dobre na zimowe dni. Dla narciarzy i snowboardowców  po ukończonej jeździe na stoku doskonałe na rozgrzanie.Polecam.SKŁADNIKI1 litr czerwonego wina3 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
Przystawka - muchomorki z pomidorów i jajek. 131

Taka dość szybka przystawka nie wymagająca specjalnych dodatków. Na pewno będzie cieszyć oko na stole.Smakuje również, bo przecież w tym duecie jajko i pomidor uzupełniają się

W kuchennym oknie Ewy
Imprezowa przekąska-pomidory z mozzarellą 152

Sylwester zbliża się dużymi krokami. wielu z nas pozostanie w domach, by w dobrym towarzystwie powitać Nowy 2015 Rok. Tradycja mówi ,że witamy na bogato, a

W kuchennym oknie Ewy
Sylwestrowe propozycje 7175

wiedziałam co wybrać. Na Waszą prośbę pokusiłam się o zebranie fajnych propozycji na nasze stoły :) Myślę że propozycje uatrakcyjnią Wasze menu . Przy każdym zdjęciu jest przekierowanie na przepis .  Zapraszam i polecam :       Tutaj znajdziesz przepis na tapas Tapas III    Łosoś z serem  Wrapowe ślimaczki Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe

Smaki Edyty
Przystawka z łososia 171

Łosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą.SKŁADNIKIok 20 dag plastrów z łososia norweskiego1

W kuchennym oknie Ewy
Drink a'la Mohito 214

Proponowany drink to tańsza wersja Mohito. Mięta dodaje mu charakteru  i świeżości. Składniki          niewyszukane więc może zaserwujemy gościom taki drink

W kuchennym oknie Ewy
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 366

Przedstawiam Wam przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami, które świetnie nadają się do podania w Sylwestrową Noc :-) Polecam podawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-)Składniki:Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz TUTAJ . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie

Anielska Kuchnia Ani
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 169

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
Przekąski z ciasta francuskiego 845

Polecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiegoGNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z PESTOSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Bigos 195

ziaren ziela angielskiegoIstnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie jednak opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :).Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać(...)danie, które im dłużej jest gotowane, tym będzie lepsze. Jedynie trzeba koniecznie pamiętać o  mieszaniu potrawy co 30 minut, żeby składniki z dna nam się nie przypaliły.Źródło: przepis własny

Świat Domowej Kuchni
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 124

nadal nie wiemy w jakim wydaniu jest najlepsza. Każda jest kremowa, każda jest przepyszna, każda godna polecenia.Gdy tylko ogarniemy nasze zdrowotne dolegliwości, powrócimy z ogromną dawką przepisów. Póki co delektujemy się tą zupką i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba. Raj... raj dla podniebienia.Pozdrawiamy. Przepis bierze udział w akcji na dania z kremowymi serkami :)I jak widać

Wypisz Wymaluj
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 135

myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny!Ilość porcji: Forma do tartySkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej170g schłodzonego masła2 łyżki cukru½ szklanki zimnej wody½ łyżeczki soliNadzienie:3 jabłka2 łyżki cukruGlazura morelowa:1/3 szklanki dżemu morelowego (lub konfitur

Kolizje Smaków
Kotlety rybne 144

smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej marchewki i pietruszki. Kompozycja dodatków może być(...)dowolna w zależności od wieku biesiadnika :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: około 40 minutSkładniki:800g filetu rybnego (może być mrożony) np. tilapii1 czerstwa bułka100ml mleka2 cebule2 ząbki czosnku1 jajkoOk. 100g bułki tartejOlej do smażeniaPrzyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprzBułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz

Kolizje Smaków
Losoś na warzywno kokosowej potrawce czyli Środowe Rybki odc.35 166

Ależ miałam ochotę na łososia!!! Zapraszam dzisiaj na potrawkę warzywną z łososiem a wszystko pachnące kokosem i kolendrą. Przepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby. Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne

Dzieje kuchennej Wiewióry