Składniki:1/2 ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych
Smakowity Blog KulinarnyAmaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z
Smakowity Blog KulinarnyPachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach
Smakowity Blog KulinarnySkładniki (na 24 sztuki):280 g miękkiego masła1 szklanka drobnego cukru6 jajekcukier waniliowy3,5 szklanki mąki pszennej4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka Nutellicukierki M&
Smakowity Blog KulinarnyDziś nie będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:arbuz (około 1 kg)1 słoik suszonych pomidorów1 pęczek rzodkiewekpęczek natki pietruszki1 cebula czerwonaSos:6 łyżek octu balsamicznego2 łyżeczki cukru brązowegosól, pieprzPrzygotowanie:Miąższ arbuza kroimy
Smakowity Blog KulinarnyLato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba
Smakowity Blog KulinarnyPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego
Smakowity Blog KulinarnyKiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Zdrowy, pełny chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami. Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1 duży batat2 ziemniaki2 czerwone cebule2 białe cebule1 żółta papryka1 czerwona papryka1 główka czosnku1 cukinia1 bakłażan4 łyżki oliwyczarny pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:3 szklanki mąki pszennej razowej2 łyżeczki drożdży instant3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej1/4 szklanki kefiru2 łyżki miodu1 łyżka cukru1 łyżeczka soli6 kawałków suszonych pomidorów w
Smakowity Blog KulinarnyBuffalo Wings miały swój początek w miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, a dokładniej w Anchor Bar prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w
Smakowity Blog KulinarnySezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów
Smakowity Blog KulinarnyW tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę
Smakowity Blog Kulinarny