ilość zwiększyć) Przygotowanie naszego torciku rozpoczynamy od umycia malin. Następnie przygotowujemy krem: śmietane kremówke ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukru pudru ( można troszke więcej niż w przepisie jesli lubimy bardzo słodki). Jako ze my uwielbiamy maliny to wgniotłyśmy widelcem jeszcze troszke w tak przygotowaną masę. Następnie przekładamy już torcik: bierzemy jeden spód bezowy, smarujemy go kremem i posypujemy
Kolizje SmakówDzisiaj chciałybyśmy zdradzić Wam nasz kolejny rodzinny sekret, a mianowicie przepis na przepyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Pijak:-) Nazwa wywódzi się stąd, że ciasto... "pije". Jak mu pozwolimy to wódkę :-)a jak nie to bezalkoholową herbatę. W obu wersjach jest wyśmienity i warty grzechu! Czas przygotowania: 1,5 h Ilość porcji: duża blacha ciasta Składniki
Kolizje Smakówznane nam proporcje słodkości, ale też odrobinę miłości. Jednak by w chłodne wieczory delektować się np. konfiturą morelową, za jej przyrządzenie trzeba zabrać się już dzisiaj. Oto bardzo prosty przepis na pyszne konfitury morelowe. Czas przygotowania: 2,5h Ilość porcji
Kolizje Smakówjest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc idealnie nadaje się również
Kolizje Smakówformy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Układamy owoce w cieście, usuniętymi gniazdkami do dołu. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy czekoladą utartą na wiórki. Przepis zaczerpnięty z czasopisma "Smaki Życia" nr 9/3013
Kolizje Smakówminut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula Jajko 2 łyżki bułki tartej Łyżka masła Pęczek pietruszki Nieco wody Sól, pieprz Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła. Pietruszkę myjemy i szatkujemy na małe kawałki. Wrzucamy cebulkę i pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą
Kolizje Smakówpodsmażamy na tej samej patelni. Kiedy zmięknie dorzucamy do garnka. Zostawiamy teraz mięso by sobie „pykało” jakieś 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy placki ziemniaczane według tego przepisu. Po upłynięciu czasu dorzucamy do garnka koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. My zazwyczaj wrzucamy około łyżeczki ostrej papryki. Całość mieszamy. W pół szklanki wody rozpuszczamy dokładnie mąkę, tak by nie było grudek
Kolizje SmakówSkładniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek sera camembert z ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella (my miałyśmy specjalny ciągnący ser w kosteczkach, możliwy do zakupu w jednym z dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego
Kolizje Smakówmoda na zapiekanki cebulowe. By nadać jej owy cebulowy aromat dodawało się dwóch gotowych opakowań fixu francuskiej zupy cebulowej. Jako ze eksperymentować w kuchni lubimy, to postanowiłyśmy wypróbować ten przepis. Efekt był... zadawalający. Wyszła nawet smaczna zapiekanka o faktycznie cebulowym aromacie. Jednak później stwierdziłyśmy, że nie ma sensu truć się jakimiś gotowymi fixami. Całkiem zbędne są nam dodatkowe
Kolizje SmakówDzisiaj przepis na bardzo pyszne, chrupiące nuggetsy w panierce z chipsów. Zajadane koniecznie na ciepło z dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie i proste w przygotowaniu! Ostrzegamy jednak, że nie można przestać ich podjadać! Składniki: Nuggetsy Podwójna pierś z kurczaka Dwa jajka Opakowanie chipsów o ulubionym smaku Olej do smażenia Przyprawa złocista do kurczaka Sos śmietanowy
Kolizje SmakówOstatnio przez przypadek zawędrowałam na blog Fabryka kulinarnych inspiracji. Zauroczył mnie tam przepis na szpinak w cieście serowym. Przyznam się szczerze, że postanowiłam go wypróbować. Wkrótce nadarzyła się idealna okazja w postaci babskiej imprezy Olki. Zabrałam się zatem do roboty. Wprawdzie obawiałam się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale wyszło idealnie. Bez żadnego
Kolizje Smakównatrafiłam akurat na program kulinarny Nigelli Lawson. Wprawdzie była już połowa odcinka, ale brytyjska dziennikarka przygotowywała właśnie tort z kremem orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty: Składniki: 150gram herbatników Słoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki kremowej konsystencji i śmietankowym smaku po 135g
Kolizje SmakówDzisiaj przepis na pyszne muffinki bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 banany
Kolizje SmakówJako wspaniała, a nadal nie doceniana żona postanowiłam wczoraj dla mojego męża do pracy przygotować bułeczki cebulowe :) Poszukałam odpowiedniego przepisu (orginał znajduje się tutaj ) i zabrałam się wieczorem do gotowania. Wyszły przepyszne i zanim zdążyłam zrobić zdjęcie dwie już zniknęły, tuż po zdjęciach zniknęły dwie kolejne. A na śniadanie dla męża z 8 pierwotnie przygotowanych zostały 3 :). Smakują wyśmienicie, zwłaszcza
Kolizje SmakówDzisiaj bardzo prosty przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem. Produkty te są bardzo łatwo dostępne zarówno jesienią, jak i zimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy
Kolizje Smaków