krokami i już zastanawiam się co upiec aby było zdrowe, bez glutenu i bez cukru a jednocześnie wpisywało się w świąteczną tradycję. Mój wybór padł na sernik :-) Wielkanocny sernik Postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjne kaloryczne i słodkie wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę: Spód: 50 gram(...)dalej ucierać. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60-70 minut. Czas pieczenia pod koniec kontrolujemy, żeby się nam sernik zbytnio nie przypiekł. Sernik kroimy po ostygnięciu. A oto jak prezentuje się mój sernik po upieczeniu :-) Sernik z tego przepisu jest przeze mnie wypróbowany, w różnych wersjach
Marta próbujeświęta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę. Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny. Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości. Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny(...)wylewamy masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu ścieramy pozostałą, mrożoną 1/3 ciasta. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160st C i pozostawiamy sernik jeszcze przez 55 minut. W trakcie możemy
Kuchnia w czekoladziezaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao. Sernik jest w smaku bardzo delikatny i kremowy, a Advocat w nim absolutnie nie dominuje, tylko jest miłym uzupełnieniem. Składniki (na tortownicę 22-24 cm): Spód: 100 g masła(...)proszek ) 2/3 szklanki likieru Advocat 100 g czekolady śmietankowo-kawowej ( dwuwarstwowej ) Warstwa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 2 łyżka cukru pudru Zaczynamy od przygotowania spodu sernika. Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Musiałam tutaj zwiększyć ilość masła w stosunku do oryginalnego przepisu, ponieważ ciastka zupełnie mi się nie chciały
Świat Ciastaświąt. Mam nadzieję, że któryś z prezentowanych serników przypadnie do gustu i tym samym pomogę Wam w wyborze świątecznego sernika. Trudno mi jest wskazać faworyta smakowego, gdyż wszystkie cieszą się dużym powodzeniem, zarówno wśród domowników, jak i moich gości. Wybrane serniki są zrobione z prawdziwego sera twarogowego i tylko z takiego otrzymacie po upieczeniu właściwy ich smak i konsystencję(...)wagę i go po prostu zmielić w maszynce. Dajcie znać w komentarzu, jeśli pomogłam w wyborze i jakie ciasto króluje na Waszym świątecznym stole 😊 Sernik z rodzynkami Sernik z masą krówkową (kajmak) Sernik Pina Colada Sernik w łaty Seromakowiec bez spodu
Kuchcik gotujeSernik jest pyszny, w niczym nie różni się od serników z sera tradycyjnego a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie że jest lepszy. Ten sernik jest bardzo prosty i smakuje wybornie. Nikt nie poznał że to sernik z kaszą jaglaną, a opinie były bardzo pozytywne, aż takie że sernik zniknął błyskawicznie. Polecam popróbujcie koniecznie upiec sobie taki(...)sernik - jagielnik. Doskonały sernik na Pierwszy Dzień Wiosny. Waniliowy sernik jaglany z rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChciałam zrobić sernik z rosą. To mój pierwszy taki sernik. Do tej pory mąż by zjeść jeden z jego ulubionych ciast jechał do swojej mamy. To fakt – moja teściowa jest niekwestionowanych autorytetem w tej dziedzinie. Ciasta, które potrafi wyczarować są niewiarygodne. Podziwiam ją za to. Ale ostatnio nie mieliśmy okazji pojechać do babci Ewy, więc chciałam zrobić(...)chłopcom ciasto. Trochę ambitnie podeszłam do zadania, bo na wielu polach mogłam polec. I poległam. Nie doczekałam się rosy. Po 15 minutach zniknęła połowa sernika. Pytałam w trakcie jedzenia czy im smakuje a oni milczeli. Gdy zjedli po dwa kawałki ledwie wydusili z siebie – pycha. Okazało się, że nie mieli czasu pochwalić, tak pochłonęła ich degustacja No więc mój
MojaQchnia.plSernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że na drugi dzień musiałam piec drugi. Jego sekretem są: dobrej jakości ser, temperatura pokojowa składników, dobrze ubite białka i kąpiel wodna – czyli pieczenie sernika w towarzystwie parującej wody. Słodko-kwaśne przetarte maliny(...)wykładam jednym kawałkiem – dobrze jak papier wystaje ponad brzegi tortownicy). Na dno piekarnika wstawiamy dużą, głęboką blachę i wlewamy w nią cały czajnik wrzątku – woda parując nawilży sernik. Nad nią wstawiamy kratkę do pieczenia i ustawiamy na niej tortownicę z sernikiem. Pieczemy 10 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy jeszcze
Poezja smakusernik na chałwowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach. Lekko orzeźwiający za sprawą pomarańczy z pyszną słodyczą prostego w przygotowaniu spodu. Nic tylko jeść. A i przygotowanie takiego sernika nie sprawia problemów. Pamiętajcie, że smak i konsystencja sernika zależy przede wszystkim od użytego sera. Ja stawiam i serdecznie Wam polecam produkt Wieluń „Mój ulubiony” Twarożek kanapkowo-sernikowy(...)lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Sernik pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45 minut. Należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie pod koniec pieczenia odchodzić od formy. Sernik zostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Wyciągamy, gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz, posypujemy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy
Słodkie okruszkiserowej? ułożyć na wierzchu? Gdy kupowałam wiśnie, przyszło mi do głowy zrobienie z nich frużeliny. Tak! To będzie sernik z frużeliną wiśniową. Pozostało jeszcze pomyśleć nad smakiem samego sernika. Najpierw miał być klasyczny waniliowy. Po chwili jednak zdanie zmieniłam, gdyż wiśnie świetnie się komponują z migdałami. I tak oto powstał pomysł na sernik o smaku amaretto z frużeliną(...)ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, dookoła brzegu wyłożyć ciasteczka, zalać resztą masy. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą. Na środkowej półce postawić tortownicę z sernikiem, piec przez 10 minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 150st.C i piec przez 50 minut (masa na środku powinna być ścięta). Po upieczeniu drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić
Obiad gotowySerniki wszelakie darzę miłością ogromną i nieustanną (drugi "sernikowy" przepis w tygodniu o czymś świadczy:). Tak się składa, że ten sernik wcale nie miał być sernikiem, tylko zapiekanką serową. Po otwarciu lodówki okazało się jednak, że zapas twarogu, mascarpone i śmietanki w zupełności wystarczy na upieczenie sernika. No i cóż, że zapiekanka miała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt(...)moja cierpliwość została wynagrodzona! Czekoladowy spód, kokosowy smak masy serowej oraz polewa z czekolady deserowej ma nawiązywać do smaku słynnego kokosowego batonika, który podobnie ma smak raju. Ten sernik też ma taki smak:) Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła 1 kopiasta łyżka kakao Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko
Obiad gotowyinne”, ciężkie i maziste. Sernik według tego przepisu jest przepyszny, ma kremową konsystencję i wyraźnie bananowy smak. Polecam. Spód ciasteczkowy: 250 g ciastek zbożowych 80 g masła Sernik: 1 kg sera (np Piątnica z wiaderka) 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. śmietanki 30% 3 duże, dojrzałe banany 2 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)łączymy z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24 cm) i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej, a więc ser, śmietanę i jajka należy wyjąć ok. 2 godzin wcześniej z lodówki. Banany umieszczamy w misce, dodajemy 2 czubate łyżki masła orzechowego
Smaki Na Talerzukonfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto(...)każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek z marmoladą Babka limonkowa (bez miksera) Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką Delikatny i puszysty sernik cytrynowy Pyszna i szybka babka bez miksera Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis na tradycyjną babkę piaskową. Szybka babka
Słodkie okruszkiczarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam u Nigelli i upiekłam bardzo podobny wzorując się na nim, no bo kto jak kto ale ona to musi wiedzieć(...)powinien smakować. Sernik, jak to w moich sernikach bywa, jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się
To co kochammoja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką(...)masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomocą miksera. (Kolejność jest dowolna. Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać. Na wierzchu wyłożyć (łyżeczką) puree malinowe - tworząc kółka lub przeciągnięte, grube pasy. Następnie należy wziąć wykałaczkę
Di gotujekażdy domownik lubi najbardziej. Rodzynki, skórka pomarańczowa, ser i pyszne słomki ptysiowe (smak dzieciństwa) tym razem w cynamonowej odsłonie (, a więc znów coś dla mnie – wielbicielki cynamonu). Taki sernik przygotowuje się naprawdę szybko i… u nas w domu znika jeszcze w szybszym tempie Spróbujcie, polecam. A wracając do słomki ptysiowej z cynamonem od Brześć … Resztę, która(...)zostanie po przygotowaniu sernika podajcie domownikom, od tak bo jest naprawdę godna schrupania Uwielbiam ten smak Składniki: (na okrągłą tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do sernika 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym (proszek) szczypta soli około 1/3 szklanki rodzynek (u mnie rodzynki jumbo po pokrojeniu
Słodkie okruszkinamiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które(...)przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzejdą obok tego ciasta obojętnie Uwielbiam chałwę i nie mogłam odłożyć przepisu na to ciasto na jesień, musiałam przygotować je tak szybko jak się dało. Sernik wyszedł przepyszny, nie można mu nic zarzucić. Prawie całość pochłonęliśmy już tego samego dnia, kiedy został upieczony, a szkoda bo okazało się, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej Jest również łatwy(...)schłodzeniu przelewamy na ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki i dopiero wówczas ozdabiamy truskawkami. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 420 kcal. Sernik chałwowy Sernik – ciasto idealne na niedziele Twaróg + chałwa + czekolada + owoce = sernik idealny Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy Smacznego!!! Źródło przepisu: Kuchnia Paulettes
RelaxtimeKochani! Wybaczcie, że sernik który dzisiaj wam zaprezentuje będzie dedykowany mojemu mężowi, który dwa dni temu obchodził urodziny. Składniki tego sernika to połączenie ulubionych smaków mojego męża, czyli wanilii i kajmaku. Za każdym razem, gdy kupuję masę kajmakową muszę ją dobrze schować by nie została spałaszowana przez mojego Pawła zanim ją wykorzystam zgodnie z moim planem. Jak dla mnie(...)wartości w smaku i nie był za słodki, co budziło we mnie największe obawy. Cóż, wanilia to również numer jeden mojego Pawła, a z kajmakiem tworzy wyjątkowo dobraną parę. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, zwarty oraz aksamitny. Spód, który najbardziej mi pasował do słodkiej masy serowej bazuje na herbatnikach z dodatkiem ciemnego kakao holenderskiego
vaniliowoczekoladowajagodowy, przepyszny smerfowy sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Prawdziwy leśny raj dla podniebienia :-) Robi się go bardzo szybko i prosto a efekt finalny zadowoli każdego fana serników. Mikser jest zbędny, wystarczy trzepaczka - im mniej się ubija tym lepiej. Sernik można bez problemu upiec w wersji bezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus(...)jagody i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C bez termoobiegu. Piec sernik przez około 70 minut. Gotowy sernik ma sprężysty wierzch i jest ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie wyjąć i schłodzić
maniapieczeniaspodzie. Wykonanie jest dość łatwe, trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o tężenie galaretki. Z moją cierpliwością nie było najlepiej i galaretka zamiast na wierzchu jest wewnątrz sernika. Smak jednak pozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy, że niby taki miał być. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany(...)masa stężała. Po zastygnięciu sernik polać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Jak widać na zdjęciach u mnie efekt jest nieco inny niż opisałam, gdyż zbyt szybko zaczęłam polewać sernik galaretką. Sernik nie był jeszcze zastygnięty, a galaretka zbyt płynna i zamiast na wierzchu spłynęła do środka sernika. Jeśli podoba się taki efekt, to należy podzielić masę serową
Kuchcik gotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszny sernik na zimno z truskawkami i z domową galaretką z truskawek. Sernik jest bardzo pyszny, nie za słodki, prosty i szybki w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika to polecam wypróbować przepis szczególnie że mamy sezon na truskawki. Do przygotowania sernika na zimno będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy(...)żelatyny dodaję gorącą wodę dokładnie mieszam, wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam d o wystudzenia. Końcowe przygotowanie sernika: Gdy galaretka z truskawek jest już zimna a masa serowa zastygła. To na górę masy serowej wylewam galaretkę i układam połówki truskawek. Następnie sernik wstawiam ponownie do lodówki żeby galaretka
Uwaga Babcia Gotujewszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone i kremówki. Im więcej dodacie ich do masy, tym będzie lżejsza. Na wierzch(...)wiadomo. A drugą wadą jest konieczność przechowywania ich w lodówce, w której wiecznie nie mam miejsca. Ale na sernik na zimno, jakoś je wygospodarowuję Drukuj Sernik na zimno z mascarpone window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Spód 100 gr rozpuszczonego masła 200 gr kakaowych herbatników lub zwykłych Masa 750 g sera białego dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy
Mieszam w Garnkuhitem wielu rodzinnych spotkań bo wszyscy go lubią. Bardzo dziwne, że dotąd nie doczekał się swojego miejsca na blogu. Niniejszym nadrabiam skwapliwie to pożałowania godne zaniedbanie i voila, pyszny sernik królewski, sernik waniliowy na kakaowym spodzie już jest! Bardzo lubimy serniki , ale wcale nie piekę ich zbyt często właśnie z tej przyczyny. Jeśli się lubi sernik to jeden kawałek nie wystarcza a czasami nawet 2 pachną malizną. Szczególnie kiedy jest się takim łasuchem jak ja. Na dodatek sernik to jedno z najłatwiejszych ciast więc ciężko wykręcić się brakiem czasu czy sił na jego przygotowanie. Ale od czasu do czasu można zaszaleć, szczególnie kiedy nadarzy się jakaś miła okazja do świętowania i wokół sernika zasiądzie
Smaczna Pyzazebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny. Wszystko(...)łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką - gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem) - przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą
Smakołyki Berenikipożałujecie! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik jagodowy: 500g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka) 100ml słodkiej śmietanki 30% 100g cukru pudru 100g leśnych jagód 2 galaretki leśne Sernik mango: 500g sera białego podwójnie(...)składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika. rozpuszczamy galaretki: 2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody 2 x pomarańcza w 3/4 szklanki wody 1x owoce leśne w 400ml wody. 2. Sernik jagodowy: Śmietankę ubijamy na sztywno
Kuchnia w czekoladziesłodycze nie są takie tragiczne? Że przecież można stworzyć coś fajnego i smacznego i niekoniecznie ociekającego śmietaną i jajkami. Padło na sernik z kaszy jaglanej. Nie kumam nazewnictwa, sernik to sernik, ale jak do licha nazwać coś z kaszy? Jagielnik? Bez sensu. Zostańmy przy serniku. Jako że nie znam się na produkcji serników wegańskich, sięgnęłam po przepis(...)ekstazie po raz drugi. Kurde! No albo ja, albo ten cholerny sernik. Postanowiłam zrobić po swojemu. Wyszło fajne, dobre i nadające się do powtórzenia, jednak niezastępujące smaku prawdziwego sernika. Z sernikiem ma tylko wspólne słowo. Przed Państwem: Sernik z kaszy jaglanej Przepis jest na tortownicę 23 cm ale można ułożyć to w dowolnym naczyniu bądź foremce. Na spód
ladykitchenwielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić sobie czasem taki właśnie serniczek. Składniki: (na tortownice o wym 24 cm) 1/2 kg dobrego sera do serników * 125 g miękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania) 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 45 minut. Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi
Słodkie okruszkiRating: Pomysł na przygotowanie czekoladowego sernika, wpadłam tuż przed świętami. Zawsze przygotowuję sernik dwusmakowy z polewą czekoladową – tym razem dzieci ucieszyły się, że ich ulubiony sernik będzie smakował jak ich ulubiona słodycz. Przygotowując czekoladowy sernik wzorowałam się na przepisie sernika dwusmakowego. Składniki na: Czekoladowy sernik 1kg twarogu na sernik zmielonego lub do zmielenia 250g(...)cukru 200g masła jedno […] The post Czekoladowy sernik appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekswojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki, którą opowiedziałam we wpisie "Masz babo placek..." . Serniki lubią prawie wszyscy, ja przynajmniej nie znam takiego, który nie lubi. Czasem jednak są kapryśne i nie wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Główną przyczyną jest(...)kolejne 20-25 minut - w początkowej fazie w 120 stopniach, pod koniec zwiększając temperaturę do 160, żeby pianka przyrumieniła się lekko. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Następnie wyjąć i dostudzić w temperaturze pokojowej. Sernik nie powinien tak mocno opaść. Mój lekko oklapł, bo zbyt szybko chciałam go wystudzić i zrobić zdjęcia :) Jeśli lubicie
Codzienna kuchnia niecodziennarazem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru na masę serową: twaróg mielony we wiaderku 1 kg 3 budynie(...)biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:) Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki. Najlepszy na drugi dzień. Smacznego:) Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami
Takie tam pichcenieupiekłam na święta. Posmarowanie spodu konfiturą pomarańczową z likierem to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu nie widać konfitury, ale ją czuć. Ze zdjęciami ubogo, bo po upieczeniu wstawiłam sernik do lodówki, a jak wróciłam do domu zastałam tylko połówkę, więc tym razem zdjęcia całego sernika nie ma, ale będą i takie zdjęcia, ponieważ planuję upiec identyczny już niedługo(...)stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi
Blondynka Gotujesera z wiaderka. Ileż to razy kupiłam ser, otwarłam go i załamana stwierdziłam, że jest zbyt wilgotny. Stosując ten przepis nie będziecie musieli biec do sklepu po nowy ser. Sernik wychodzi puszysty i naprawdę smaczny. Spróbujcie. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 4 żółtka z jaj klasy M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 1 duży(...)razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach miksera. Do drugiej miski wbijamy 4 żółtka
Słodkie okruszkiTrudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto(...)wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie. Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin. Wtedy smaki się połączą i będzie smakował najlepiej! Smacznego
Kuchnia ŁukaszaNieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w smaku, niezwykle kremowy i.... słodki :) Czyli tak jak lubię najbardziej :))) Wystarczy już niewielki kawałek aby zaspokoić wielki głód na słodkie małe conieco ;) Sernik bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą" Spód: 200g herbatników łyżka kakao 100g masła Sernik: (składniki w temp. pokojowej) 1kg serka waniliowego z wiadereczka 2 czekolady(...)kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki. Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej
Smakołyki Asigdyż trzy gorzkie czekolady i jeszcze kakao to jak dla mnie za dużo gorzkości Powstało cudo które może nie prezentuje się na zdjęciu za dobrze jednak jego smak oszałamia. SERNIK CZEKOLADOWY ok 1.5 h tortownica 22 cm Składniki 1 kg twarogu (u mnie Krasnystaw z wiaderka) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% (u mnie Goplana) 1 tabliczka czekolady mlecznej (Milka(...)kakao. Całość przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopniu i pieczemy jeszcze ok 30 minut - patyczkiem sprawdzamy czy sernik nie jest za wilgotny. Gdy sernik zacznie się rumienić nakładamy na niego ubitą pianę z 3 dodatkowych białek i cukru. Pieczemy do zarumienienia od góry. Pianę na górę sernika
sierotka maRysia w kuchniSernik Bounty okazał się takim hitem, że postawnowiłam lekko go modyfikując stworzyć całkiem nowy smak - i tak powstał sernik Snickers: pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) SPÓD: 25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)* 2 łyżki masła MASA SEROWA: 1 kg twarogu(...)wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie). WARSTWA ORZECHOWA: 5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy
Kto ugości moich gości?Wspaniale kremowy, rozpływający się w ustach, kusząco pachnący korzennymi przyprawami, typowo jesienny sernik. Jeśli lubicie tartę z dynią, ten sernik na pewno bardzo Wam zasmakuje :-) Sernik wychodzi równy jak stół, nie pęka, ma wyjątkowo delikatną konsystencję i wcale nie trzeba go piec w kąpieli wodnej by uzyskać taki właśnie efekt. Jego przygotowanie nie wymaga nawet miksera, przeciwnie(...)mikser jest wręcz niewskazany. Czy dyniowy sernik zagości u Was w domu? Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g mąki razowej np. wieloziarnistej 135 g zimnego masła 30 g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka imbiru Mąkę, cukier puder i przyprawy wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować
maniapieczeniadość, że to pyszny soczysty sernik to jeszcze na spodzie mocno czekoladowe wilgotne brownie. Natomiast "wisienką" na torcie jest tu mus śliwkowy, który dodaje wyrazistości temu wypiekowi. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Składniki na spód: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 200 gram masła (kostka) 3 jajka 200 gram cukru pudru 120 gram mąki (pół(...)pół żytniej razowej i pszennej) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej własnej roboty) Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Składniki masy serowej: 1 kg sera mielonego w kubełku puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka Mus na wierzch: 10 śliwek 2 łyżki cukru brązowego Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Wykonanie: Połamaną czekoladę
Pyza i Surówkaprzygotowania nie musicie włączać piekarnika. Jest to więc ciasto idealne podczas trwających upałów, podawane na zimno nie tylko Was schłodzi, ale i zaspokoi chęć na kawę lub coś słodkiego. Sernik powstał na bazie jogurtu i serka twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita śmietanka, ale jest jej na tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności(...)ładnie podkreśla kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na cappuccino. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników. Sernik cappuccino bez pieczenia Składniki: masa serowa 80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy) 250g twarogu naturalnego z wiaderka 250g jogurtu naturalnego 3 łyżki domowego cukru
Smakołyki Berenikiroku na święta Wielkiej Nocy piekę coś słodkiego w tym roku zrobiłam sernik ale zupełnie z nowego przepisu, inny niż zawsze robię, zazwyczaj albo robię "Cielaczka" albo "Sernik z Rosą". Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na sernik i znalazłam przepis na ten właśnie sernik na blogu Moje Wypieki . Mi osobiście bardzo smakuje, jest naprawdę pyszny :) według(...)mojej mamy troszkę za słodki, ale najważniejsze to jest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej
Motylkowa Kuchniasernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko Na sernik: 750 g sera twarogowego(...)zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał). Masę serową wylewamy na upieczony spód a na nią pokruszone na kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną
Wielki apetytProsty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 125 g malin(...)sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy) . Udekorować odrobiną cukru pudru i zostawionymi malinami. Sernik najlepszy
Moja DelicjaSernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka(...)dodatkiem białej czekolady, gruszki natomiast karmelizowałam w mieszance masła i cukru. Prosty przepis, niewiele składników i wyborny smak. Czego chcieć więcej? :-) Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić). Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów
Smakołyki Berenikimoich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35 cm: Spód: 300 g wafelków(...)czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijać pianę do momentu aż będzie gładka i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, lekko wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko razem wymieszać. Sernik wysunąć z piekarnika (będzie miękki i falujący), na wierzch wyłożyć bezę kokosową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik
In my kitchenSernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej(...)połowy wodą*. Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne 105 minut (czyli w sumie 2 godziny). *blachy z sernikiem nie należy wkładać w formę z wodą, po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie
Kto ugości moich gości?sernik z rosą na prawdę warto się skusić. Idealnie delikatny w strukturze, niezwykle uroczy z kropelkami rosy na wierzchu i przede wszystkim obłędnie pyszny. Ten sernik u nas w domu cieszył się ogromnym powodzeniem. Uczciwie się przyznam, że dłuuugo zabierałam się za upieczenie tego sernika, nie lubię porażek, zwłaszcza w kuchni, a tu obawiałam się, że rosa(...)lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier
dom-agi.plSERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY" Cudowny, aksamitny sernik zrobiony z tony czekolady:) Zużyłam aż 6 (!!!) tabliczek, także sernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się z t rzech kuszących, rozpływających się w ustach musów z gorzką, mleczną i białą czekoladą, na bazie serka naturalnego, mascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut, potem(...)pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego słodycz przełamałam malinami i borówkami, oczywiście o tej porze roku mrożonymi. Zrobiłam go w małej formie, 18 cm, dzięki czemu jest wysoki i zgrabny. Dzięki temu deser smakuje jeszcze lepiej i pięknie się prezentuje. Na pewno świetnie nada się na nadchodzące Walentynki i może być
Słodko-Słony Świat Ilonyksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza,ani smaku,ani konsystencji sernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe są równiez dodatkiem w spodzie sernika.Składniki na spód sernika(...)zmiejszyć temperaturę do 140`C i piec 75-90 minut.Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki.Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł sie na pewno dłuzej.Upieczony sernik ma mocno ścięte boki,środek może pozostać lekko drżący.Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku,następnie na kratcew małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę,zdjąć z ognia.Dodać do śmietanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek. Na spód sernika - miksujemy herbatniki w blenderze (dałam pomieszane gatunki, takie jak na zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy(...)ostudzenia, przy otwartych drzwiczkach, w piekarniku. Gdy ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Sernik z marakują upiekłam, w zasadzie, „na winie”. Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany
mojewypiekiinietylkowprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie. Dziękuję Ci Babciu za tę wielką inspirację! Dziś sernik właśnie dla Ciebie. A ten sernik to poezja. Słodko-kwaskowaty za sprawą połączenia kajmaku i pomarańczy. W środku jest dwuwarstwowy, a tym samym dwukolorowy. Lekki, puszysty,no bliski(...)15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna już być ścięta wyłożyć masę pomarańczową. Piec jeszcze 35-40minut w 160C. Sernik studzić w otwartym piekarniku. Przestudzony sernik udekorować podgrzanym lekko kajmakiem z mlekiem i kawałkami pomarańczy podsmażonymi z cynamonem na maśle. Na sam koniec posypać kawałkami białej czekolady. Przed
Raj dla Podniebieniajajku. Wsypujemy cappuccino, cukier i krótko miksujemy, tylko do połączenia sie składników. Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Tortownicę od spodu i po bokach owijamy folia aluminiową. Cały sernik pieczemy najpierw(...)200C przez 15 minut, a następnie przez 45-55 minut w 150C, w kąpieli wodnej, czyli z najgłębszą blachą piekarnikową napełnioną wodą i ustawioną na najniższych widełkach piekarnika. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik dekorujemy dowolnie musem dyniowym i orzechami włoskimi. Sernik jest delikatny, lekki i pyszny w smaku! Artykuł Sernik cappuccino z musem dyniowym
Raj dla PodniebieniaDzisiaj prosty i szybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę popękać z wierzchu. W smaku delikatnie cytrynowy i dzięki śmietance waniliowy, aromatyczny od owoców. Jest pyszny i prezentuje się wspaniale, polecam… Sernik z jogurtem i owocami Składniki: Spód: 220g herbatników lub ciastek(...)digestive 50g masła – roztopić Masa serowa – dobrze jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej: 650g gotowego sera na sernik 200g naturalnego jogurtu 220g cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki) Wierzch: 250ml
Mała CukierenkaDokładnie taki, jaki robiła moja Babcia. Z twarogu z kostki, a nie z wiaderka, dzięki czemu ma naturalny kwaskowaty posmak. W masie serowej znajdujemy oczywiście rodzynki, a sam sernik pieczemy z charakterystyczną kratką na wierzchu, którą po ostudzeniu oblewamy lukrem. Sernik dla tradycjonalistów, zdecydowanie! ;). Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Ciasto kruche: 180 g zimnego(...)Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, 2/3 wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x30 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia (sernik w blaszce o tych wymiarach wychodzi bardzo wysoki. Spokojnie można upiec go również w nieco większej blaszce, np. 25x35 cm). Dobrze podociskać w dno formy i ponakłuwać widelcem. Blaszkę
Nastoletnie WypiekanieDelikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oeo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik idealny na letnie dni Składniki na sernik: Spód: 175g ciasteczek oreo 50g masła Masa: 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 700g twarogu 120g cukru pudru łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego 400ml śmietanki 30-36% 16 ciasteczek oreo Przygotowanie(...)sernika: Spód: Dno tortownicy o średnicy 24cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Masło roztapiamy na małym ogniu w garnuszku, a ciastka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek. Łączymy ciastka z masłem i wykładamy ciasteczkową masą spód formy, ugniatając dokładnie łyżką. Formę z gotowym spodem, chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Masa serowa: Żelatynę mieszamy
NiePieprz.plwyjątkowe okazje. Przepis na sernik bez jajek, bez glutenu znalazłam na blogu "Ania gotuje". Oczywiście pozmieniałam w nim co nieco i dodałam polewę jogurtową. Wyszedł wspaniały :) Sernik: 1 kg sera na serniki z wiadereczka 200 g masła szkl. domowego cukru waniliowego 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Polewa: 400 g jogurtu naturalnego ok 2-3 łyżki cukru pudru(...)połączenia składników. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do połowy wodą. Sernik piec ok 50 minut do ścięcia się środka. Polewa: Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, wylać na gorący sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić
Smakołyki Asiczekoladowy sernik, który jest lekki pomimo sporej ilości czekolady. Znaczącego smaku nadają mu wafelki Lusette z mlecznym nadzieniem, które osładzają i jednocześnie ciekawie wyglądają. Wafelki są zarówno w serniku, jak i w śmietankowej, delikatnej piance, tworząc swoisty rodzaj stracciatelli. Wszystko polane czekoladową polewą, ozdobione bezami oraz wafelkami. Temu deserowi ciężko się oprzeć :) CZEKOLADOWY SERNIK: ok 100 g biszkoptów(...)płynną czekoladę, a następnie żelatynę. Żelatyna lepiej się połączy, jeśli przed dodaniem połączymy ją z łyżką zmielonego twarogu. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladowy sernik. Na końcu dodać starte na tarce jarzynowej wafelki i wszystko połączyć. Przelać na ułożone biszkopty i wyrównując wierzch odstawić do stężenia. Straciatella. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje
https:KKuchniaMniamSernik wiedeński, czyli sernik bez spodu i koniecznie wykończony polewą czekoladową,. To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten bardzo szlachetny sernik zawsze pięknie się prezentuje i smakuje nadzwyczajnie. Mięsisty, bardzo serowy, jednocześnie rozpływający się w ustach. Powinien mieć w swoim składzie bakalie: rodzynki i skórkę pomarańczową. Pominęłam ich dodatek pozostawiając sernik w nieskazitelnej formie(...)sernik, który podczas pieczenia bardzo rośnie, a później opada, taka jego uroda. Nie ma to kompletnie żadnego wpływu na jego smak, ale trzeba dobrać odpowiednio dużą foremkę. Surowe ciasto nie powinno sięgąć wyżej niż do 3/4 wysokości foremki. Swój upiekłam w dużej prostokątnej formie i nie jest za bardzo wysoki. Za to bardziej podzielny, co przy różnorodności wypieków światecznych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muszę się przyznać, że sernik pomarańczowy skradł moje serce. Ponieważ kocham pomarańcze, szczególnie w czasie zimy i Świąt, to ten konkretny sernik, musiał mi przypaść do gustu. Z resztą nie tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz(...)połączenia, może być ręcznie rózgą. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia; nie zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – bo wtedy mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Na schłodzoną masę czekoladową, przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności
Calzonella.comtego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe akcenty, łącząc z różnymi spodami by wreszcie uraczyć(...)gładkie pure 4. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier i mąkę, następnie po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód 5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy ok 65 min 6. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, bez przykrycia, dopiero wtedy nabierze
Słodki Kompromisupiec z tej okazji . W tym roku wybór ponownie padł na sernik ,jednakże niezwykły i w wyborowym towarzystwie. Jak już kilka razy pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze gorzej(...)maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas
vaniliowoczekoladowazaglądała na bogi i portale kulinarne w poszukiwaniu gotowych przepisów. Dlatego dziś wychodzę z inicjatywą :) przygotowałam zestawienie kilku serników, które na blogu cieszą się ogromnym zainteresowaniem (i u nas w domu również!;)) To nie są wszystkie serniki, jakie znajdziecie na blogu, dlatego zapraszam też do pełnej kategorii S E R N I K I . Niebawem kolejne zestawienie! :) zgadniecie(...)jakie? ;) TOP 6 serników na Kolorowym Przepisowniku ;) - aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie. Sernik truflowy Przekładaniec sernikowo-migdałowy Sernik kawowy Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik żurawinowy Sernik mediolański Mam nadzieję, że takie zestawienie przyda się Wam w tym przedświątecznym czasie, pełnym przygotowań do Świąt. I oczywiście
Kolorowy Przepisownikbardzo łatwy w przygotowaniu, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi. Składniki na sernik: 1kg sera na sernik ( u mnie z wiaderka ) 6 jajek 120 g masła 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej szklanka drobnego cukru do wypieków(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie sernika: Na początek włączamy piekarnik na 180st. Ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijmy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po dodaniu wszystkich jajek, stopniowo dodajemy ser, ciągle ucierając masę. Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Sernik
NiePieprz.plSernik Si ostry Anastazji to t radyc yjny sernik bez spodu - rewelacyjny, wilgotny , niezwykle delikatny i rozpuszczający się w ustach deser idealny na każdą okazj e. Sernik z poniższego przepisu wychodzi niemal idealny i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Klasyczny Sernik Siostry Anastazji - Składniki: 1 kg tłustego twarogu 300 g cukr u 8 jajek(...)masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Klasyczny Sernik Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn
Słodka Stronazałączniki do życzeń bardzo wiosenny sernik, zielony od japońskiej herbaty Matcha i radosny dzięki wielkanocnym zajączkom, kurczątkom, pisankom. Zielony, bo to kolor nadziei! Składniki: Sernik • 1 kg sera białego mielonego, np. Piątnica • 6 jajek • 1 szklanka cukru • skórka z 3 cytryn • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • masło(...)boki masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Piekarnik nastawić na 160 st.C. Na ostatniej półce położyć blachę, do której wlać do pełna gorącą wodę. Sernik • Ser wymieszać w malakserze z cukrem na wolnych obrotach. • Dodać startą skórkę z cytryn uprzednio polanych wrzątkiem i osuszonych. Uważać, aby nie zetrzeć białej skórki
To co kochamodstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła(...)gotujemy 15 min/100 st. C/obr. 3. Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość
MamaOskarkaz dodatkiem gotowanych ziemniaków. Aksamitny, gładki, nie wyrósł wcale i nie opadł, nie popękał. Ziemniaków nie czuć wcale, natomiast struktura masy serowej nie da się z niczym porównać. Sernik jest niezwykle delikatny i kremowy. Przepis po małym liftingu moim, z nadprogramowymi śliwkami zatopionymi w galaretce (patent od innego sernika). To nie był najszczęśliwszy pomysł, nie miałam węgierek, owoce(...)efekcie trzeba było jeść je niejako osobno. Proponuję używać wyłącznie węgierek, albo zrezygnować z zapiekania owoców i np posypać sernik malinami tuż przed wylaniem galaretki. Bo ten niezwykły sernik naprawdę warto zrobić! składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 żółtko 200 g zimnej margaryny masa serowa: 1 kg twarogu (wiadereczko) ok 350 g ugotowanych
6nieboZnajoma zamówiła sernik na urodziny męża. Zasugerowałam, ten oto z frużeliną. Ona uparcie została przy swoim ulubionym z pierniczkami. Mój mąż na widok sernika dostaje dreszczy, więc jak tylko go zobaczył, zażyczył sobie na drugi dzień dla siebie. Zasugerowałam ponownie ten oto z frużeliną. Pokiwał głową, że nie, że on chce ten z pierniczkami. Tym razem moja asertywność wzięła(...)dążyłam do realizacji zamierzonego planu Ileż można jeść ten sam sernik z pierniczkami, choć fakt, nie da się ukryć, jest genialny. Finał był taki… Mąż po kęsie sernika z frużeliną odleciał… Znajoma załapała się na kawałeczek i żałowała, że była wcześniej tak uparta Puszysty sernik z frużeliną owocową zrobił furorę… Jest przepyszny. Koniecznie wypróbujcie
Made By Mom And Sonsamym końcu dodajemy śmietanę i chwilę miksujemy na gładką masę. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Sernik urośnie, ale po upieczeniu opadnie. Tak ma być i tak najczęściej się z sernikami dzieje. Jeśli chcemy sernik płaski jak stół, należy go upiec w kąpieli wodnej(...)razu zdejmujemy z ognia. Zostawiamy na chwilę, po czym dokładnie mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści. Kiedy przestygnie i nabierze właściwej konsystencji, rozprowadzamy polewę na serniku. Smacznego
bistro mamachmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić go w większej tortownicy, np. w standardowej o średnicy 21-22cm – podwójcie ilość składników. Sposób wykonania pozostaje(...)zahartowaną serem żelatynę do pozostałego sera i całość dokładnie, ale krótko miksujemy, żeby masy zbytnio nie napowietrzać. Wlewamy masę do formy i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, gdy sernik w lodówce już lekko się zetnie, szykujemy piankę na wierzch sernika. Pół opakowania słodzonej galaretki wiśniowej najpierw – tak samo jak żelatynę – zalewamy 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia
Karo in the KitchenRobię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż(...)mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową. 4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik
Szefowa kuchniSernik bez sera - pyszny, puszysty i delikatny! W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście(...)ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :) Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika. Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm: 3 duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta 340g; UWAGA nie mogą być light! 1 szkl. cukru 5 jajek 1 łyżeczka
Grunt to przepis!Wczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z piankami Ptasie Mleczko ® . Poniżej zaś zamieszczam mój przekład przepisu z dodatkowymi informacjami, takimi jak średnica wykorzystanej przeze mnie formy tortowej itp. Jeszcze taka uwaga, bo na moim zdjęciu sernik jest(...)czekoladą, ale to tylko i jedynie przez to, że był jeszcze w środku letni. Gdy kroiłam go dla gości i rodziny, to był idealnie biały. Należy więc pamiętać, by sernik dobrze schłodzić przez podaniem. SKŁADNIKI Na spód sernika 2 opakowania ciastek Amerykanki E. Wedel 50 g masła Na sernik 3 jajka + 1 żółtko szczypta soli
Passions hobbies lifenią dodam niebawem! Jeżeli będziecie używać tej kupnej, pamiętajcie by sprawdzić skład i wybierzcie tę bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli(...)łyżek) bezglutenowych płatków owsianych 1 łyżka syropu z agawy *użyłam nieudanych herbatników własnej produkcji, ale można tez użyć kupnych Na sernik 200g kaszy jaglanej (suchej) 2 łyżki stewii z erytrytolem 100g chałwy 2 łyżki syropu z agawy 150ml mleka migdałowego 100ml mleka kokosowego 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny Góra
Fill The BowlSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego twarogowego – delikatniejszy, bardziej kremowy – ma cudowną konsystencję. Kwaskowe owoce leśne doskonale z nim współgrają. Spód z chrupiącego musli to strzał w dziesiątkę – idealnie pasuje do sernika i galaretki. Sernik(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu!). Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze 80 minut. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik na 10 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Studzimy w temperaturze pokojowej. Mrożone owoce podgrzewamy w rondelku wraz z cukrem waniliowym i ok. 1/4 szklanki wody. Gotujemy przez
Poezja smakuCoraz częściej zadowalam męża sernikami. W ostatnim czasie, conajmniej raz w tygodniu gościł u nas sernik. Oprócz sernika z chałwą, który niebawem powtórzę, i podzielę się z Wami przepisem, polecam ten oto z ciasteczkami Oreo. Szybki, prosty i smaczny. Sernik wychodzi iście czarno-biały, wilgotny, warty wypróbowania. Polecam. Spód: 170 g ciasteczek Oreo 80 g masła Ciasteczka(...)spód ciasteczkowy. W masę wciskamy ciasteczka, zatapiając je w niej. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko i zostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce, na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru
Made By Mom And SonSernik pieczony z kaszą jaglaną, która jest praktycznie nie wyczuwalna i trudno się domyślić jej obecności. Sernik jest wilgotny, w miarę lekki, a dodatkowa słodycz pochodzi z daktyli. Jeżeli cukier zastąpimy ksylitolem sernik można przyporządkować do kategorii dietetycznych wypieków :) SPÓD KULECZKI: 100g daktyli suszonych 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 1 łyżka kakao MASA SERNIKOWA: 500g(...)pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C. W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę
https:KKuchniaMniamcałego zamieszania" - Karolinka, mogła go spokojnie upiec w domu :) Spieszę więc dziś z przepisem na ten aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik. Intensywnie czekoladowy z malinową nutą (polewą z konfitury -) oba smaki obłędnie się łączą w całość :) Polecam Wam użyć(...)mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej, dzięki czemu sernik nie będzie zbyt wytrawny, smak zaś pozostanie idealnie wyważony. Ten czekoladowy sernik upiekłam w dużej, 25 cm tortownicy, a ponieważ już małym kawałeczkiem można się nasycić na dłuuuuugo, jest bardzo podzielny i starcza dla dużej liczy osób. Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki cukru Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody różanej 1/4 szklanki puree żurawinowego (odłożonego z masy żurawinowej, patrz przepis poniżej) * Można też pominąć masę waniliową i zrobić sernik całkowicie żurawinowy w tortownicy o śr. 22 cm. Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania puree żurawinowego : Żurawinę umyć, przełożyć do rondla (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji), zasypać cukrem, dodać(...)dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Masa żurawinowa : Za pomocą miksera wymieszać puree z żurawiny z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka. 5. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: Przelać masę żurawinową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika
Domowa Cookierenka Agiwyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się(...)wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około
Mała CukierenkaSernik warstwowy z dodatkiem masy kajmakowej, orzeszków ziemnych i masła orzechowego. W smaku jak najbardziej przypomina znane batoniki, chociaż nie jest tak słodki jak one. Natomiast jest to sernik z rodzaju ciężkich i zazwyczaj poprzestajemy na jednym kawałku ;) SPÓD: 100g herbatników 50g masła SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka(...)gorzkiej 200g śmietanki 30% 50g orzeszków ziemnych solonych Herbatniki rozkruszyć i połączyć razem z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno formy o średnicy 25cm i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 3 równe części. Do jednej
https:KKuchniaMniamprostu sernik daktylowy! Przygotowanie tego nieziemskiego smakołyku nie wymaga wygórowanych zdolności kulinarnych i nie zajmie Wam całego dnia przygotowań. Haczyk tkwi w szczególe - czyli jak piec sernik, by miał piękny kształt i konsystencję, ale o tym powiem we właściwym momencie ;) Przepis jest przygotowany dla standardowej wielkości tortownicy o średnicy 26cm. Wspomnę na wstępie, iż w mojej(...)cały ogrom mas sernikowych, jednak przyznam szczerze nie trafiłam jeszcze na zadowalającą. Być może przeprowadzę kiedyś test mas w poszukiwaniu tych naprawdę godnych polecenia. Z tego powodu podczas przygotowania serników zwykle stosuję zwykły biały twaróg (swojski :)), który w pierwszym etapie "mielę" blenderem na gładką, kremową masę. Używam w tym celu niewielkiej ilości śmietanki kremówki - jej resztę dodaję później. Biały
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około(...)składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy tą mieszanką tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnie i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ważne by nie robić tego zbyt długo gdyż napowietrzony mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle
Przysmaki Karolkiwyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się(...)wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około
Mała Cukierenkadodatkiem i ciekawą formą. Pieczenie to nie tylko aptekarska dokładność, ale także okazja do puszczenia wodzy fantazji. Jeszcze do niedawna uważałam, że z wypiekami sobie nie radzę. Mój pierwszy sernik powstał zaledwie kilka miesięcy temu, ale utwierdził mnie w przekonaniu, że warto próbować. Od tego czasu na blogu pojawiło się kilka serników i trudno mi się zdecydować który jest(...)twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy, ziarenka wyskrobane z wanilii i śmietanę. Miksujemy, wbijamy po jednym jajku, ale uwaga! miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, bo wtedy mocno wyrośnie, a następnie opadnie, pękając przy okazji. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Łyżeczką nakładamy na powierzchnię sernika kleksy z musu jagodowego, cienkim patyczkiem kreślimy
Smakowity Blog Kulinarnyczasie temperaturę obniżamy do 110 stopni i pieczemy ok 50 minut do momentu aż powierzchnia sernika się zetnie. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Gdy sernik jest gotowy to robimy galaretkę malinową. Maliny wraz z cukrem wrzucamy do rondelka i lekko przesmażamy aż się maliny rozlecą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami. Gdy galaretka(...)przestygnie i zacznie lekko tężeć rozprowadzamy ją po serniku. Następnie wkładamy sernik do lodówki aby galaretka całkowicie stężała i możemy się brać za pałaszowanie Uwaga: - tak jeszcze na koniec to po pierwsze sernik po upieczeniu powinien być płaski jak blat - druga rzecz to jeżeli spodziewacie się, że sernik urośnie to nic z tego więc miejcie
Kuchenne Wariacjemiksujemy (nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową(...)kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na wierzch sernika wylewamy polewę śmietanową i wyrównujemy. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Domowy Smak Jedzeniaupieczeniu można polać polewą czekoladową. UWAGI: 1. Sernik miksuje się krótko, aby go zbędnie nie napowietrzać. 2. Nie oddzielamy białek od żółtek, bo wtedy piana "wynosi" sernik podczas pieczenia w górę, sernik wtedy pięknie rośnie aby później opaść i utworzyć ohydny krater. 3. Kąpiel wodna lub parowa sprawiają, że sernik jest bardziej soczysty, podobnie(...)niska temperatura pieczenia. 4. Sernik może nie rośnie, ale przez to później nie opada. 5. ZAWSZE! należy wystudzić sernik w ZAMKNIĘTYM piekarniku (nie podglądać
Cakes By Kejtwyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia/ folią aluminiową kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Tak przygotowany spód sernika chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć i przestudzić. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki(...)kruchy spód. Piec w 170 st.C około 45 minut w kąpieli wodnej * . Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika! Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty z wierzchu. Jeśli sernik za szybko się rumieni, należy przykryć go z góry folią aluminiową. 3. Bezowa pianka z rosą: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę
Nastoletnie Wypiekaniekażde święta jest u nas sernik więc i tym razem nie mogło go zabraknąć Tym razem chcieliśmy żeby ten sernik był inny dlatego skorzystałam z przepisu z bloga Moje Wypieki. Ten sernik przypadł nam do gustu więc pewnie następnym razem zrobię większą porcję Składniki na spód: - 1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych - 1/4 szklanki rozpuszczonego masła(...)mleczna i orzechy do dekoracji. Do wypieku użyłam tortownicę o średnicy 17 cm i trochę ograniczyłam ilość składników w porównaniu do pierwotnego przepisu. Najpierw zabieramy się za robienie spodu sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury
Kuchenne Wariacjesernik powstał spontanicznie, przez ochotę "na COŚ". Wygląda ciekawie, a smakuje wybornie ;) Gdy wniesiecie taki sernik na stół domownicy z pewnością będą zaskoczeni, a gdy już go spróbują...będziecie go robić co weekend ;) SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // tortownica 22cm lub większa (nie mniejsza!) ~1kg sera twarogowego na serniki, dwu-trzykrotnie mielonego ~4 duże jajka(...)środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia. W moim przypadku na całą noc, bo upiekłam sernik wieczorem ;) W czasie pieczenia nie otwierajcie piekarnika! Smacznego :) Tym samym wpisem chcę zaprosić wszystkich do mojej pierwszej
chili & sugarWidziałam go już na wielu blogach i za każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne połączenie, tak więc sernik wylądował na biszkoptowym spodzie z dodatkiem kakao. Pyszny, sycący, zbity i wilgotny - ja takie lubię najbardziej, a Wy? SERNIK DYNIOWY NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica(...)napowietrzyć za bardzo masy, wtedy sernik może opaść). Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i ponownie wstawiamy tortownicę do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy sernik przez 20 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze 35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec
chili & sugaraparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się bez żadnych pęknięć, dlatego polecam(...)prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy. Sernik cytrynowy Składniki (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć
UgotujmyTo.plKról serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej(...)dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 min. Pod koniec jeżeli chcemy dodajemy bakalie. Masę sernikową przelewamy do tortownicy wyłożonej raniej ciastem. Kawałek zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch sernika lub kruszymy za pomocą rąk. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszacyklu "Słodkie środy" zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego smak. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast i z pewnością pojawi się na Naszym blogu niejednokrotnie w innych odsłonach. Waniliowy sernik z nutą migdałową SKŁADNIKI: Ciasto(...)budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez następne 65 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A w pochmurny dzień, sprawi, że będziecie się uśmiechać ! Składniki: Na spód: 350 g herbatników kakaowych 180 masła Masa serowa: 800 g sera sernikowego z wiadereczka ( u mnie marki własnej Tesco ) 1/2 szklanki(...)masę serową. Ser dokładnie wymieszać z masą krówkową, cukrem i żółtkami. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik
kolorowotorcikowotrochę dodanego cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z białej czekolady). To dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik wyszedł rewelacyjny! Nigdy nie jadłam lepszego pod względem konsystencji. Jest delikatny, kremowy, puszysty i wilgotny - taki jaki powinien być. Lekko cynamonowy, imbirowy i kwaskowy - jesienno-orzeźwiający. Ten serniczek poprawił mi niesamowicie humor... i zniknął szybciej(...)było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki i ugniatamy robiąc "boczki" - tzn. ugniatamy też herbatniki na bokach formy tak do połowy wysokości lub wyżej. Owijamy
Jedzeniomaniamoją głowę :). Pamiętam kiedy pierwszy raz piekłam sernik i od razu po wyjęciu z piekarnika, rozkroiłam go żeby zobaczyć czy się udał. Byłam załamana- bo w środku sernik pływał. Zadzwoniłam do mamy, żeby pożalić się jak bardzo mi się nie udało wykorzystać wiejskiego twarożku, który od niej dostałam. Mama wybuchła śmiechem i kazała mi wystawić sernik do ostudzenia na 2-3 godziny. Po tym czasie, mój sernik był nie dość że zbity, delikatny, gładki to jeszcze przepyszny. To że nie doczytamy przepisu, zdarza się każdej z nas, grunt to to jaki jest finał końcowy. Ma być smacznie i to co robimy ma nam dać satysfakcję i innym sprawiać dużą radość. Kocham sernik wiedeński
KreatywnePinyPyszny dwukolorowy czekoladowo-waniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze(...)stopniowo i na przemian. Za pomocą widelca mieszamy na nieregularne kształty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50-55 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia - gdyż sernik opadnie. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przez kwadrans. Okrawamy nożem krawędzie sernika od formy i pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier
Moje Kuchenne RewelacjeJuż nie raz wspominałam, że sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Do tej pory najczęściej piekłam sernik z brzoskwiniami , ale ten podbił nasze podniebienie doszczętnie. Konsystencja sernika idealnie mokra, ciężka, nawet P. powiedział, że lepszego nie jadł, a pochwały P. są przeze mnie traktowane jako odnośnik. Muszę przyznać, że mój mężczyzna ma na prawdę dobry smak(...)przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika. Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z naczyniem wypełnionym gorącą wodą na spodzie piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin
dom-agi.pl